Hlavní obsah

Jak bojovat se škůdci rostlin v bytě

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Opečováváte své pokojové rostliny s láskou, jenže i přesto zjistíte, že se vám na nich usadil nezvaný návštěvník z hmyzí říše? Jak vlastně bojovat proti škůdcům v bytě bez chemie? Zaměřili jsme se na ty nejčastější – mšice a molice.

Článek

Ačkoli na trhu existuje řada nejrůznějších insekticidů, které slibují, že se škůdci jednou provždy zatočí, mnoho lidí se zdráhá pustit si do bytu chemické prostředky – zvláště mají-li napadené rostliny v ložnici nebo mají-li děti. Dá se s molicemi či mšicemi vůbec bojovat bez použití chemie?

Dobrá zpráva je, že dá. Ale počítejte s tím, že nepodchytíte-li škůdce včas, může to být běh na dlouhou trať. Ale nevzdávejte se! My vám poradíme, jak na to.

Mšice

Tento drobný hmyz zná nejspíš každý. Z našich rostlinek sají tekutiny a deformují listy i stonky. Prakticky neexistuje rostlina, na kterou by si netroufly.

Jak na ně?

Nejekologičtějším způsobem by bylo pustit na ně slunéčka sedmitečná, ale takovou možnost v bytě nemáme. Můžete si ale doma vyrobit jednoduchý postřik, který vás mšic zbaví.

1. Mýdlový

Přibližně lžíci obyčejného tekutého mýdla (případně prostředku na mytí nádobí) smíchejte s 2,5 litry vody. Nalijte do rozprašovače a rostlinu pečlivě nastříkejte ze všech stran (včetně stonků a spodní strany listů).

2. Pelyňkový

Vydejte se v sezóně na pelyněk – nasbírejte asi 80 gramů listů, ty nasekejte nadrobno a zalijte vroucí vodou (na toto množství stačí asi 1,2 litru). Nechejte vychladnout, poté přeceďte a společně s čajovou lžičkou tekutého mýdla nalijte do rozprašovače.

3. Kopřivový

Můžete vyrazit i na kopřivy (doporučujeme rukavice). Budete jich potřebovat asi 250 gramů. Nasekejte je na větší kousky a nechejte celý den louhovat v 2,5 litru vody. Poté slijte a opět s pomocí rozprašovače aplikujte na napadenou rostlinu.

4. Tabákový

Nasypte do 2,5 litru teplé vody asi 15 gramů tabáku, nechejte asi hodinu louhovat a poté sceďte. Přidejte čajovou lžičku mýdla a nalijte do rozprašovače. Použijte jako postřiky předchozí.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Molice

Drobný, bílý okřídlený hmyz má naše pokojové rostliny také velmi rád. Na spodní straně listů z nich saje tekutinu a navíc přenáší nejrůznější viry, které rostliny ničí.

Jak na ně?

Také molice můžete zlikvidovat nejrůznějšími postřiky.

1. Mýdlový

Recept je stejný jako u mšic: Přibližně lžíci obyčejného tekutého mýdla (případně prostředku na mytí nádobí) smíchejte s 2,5 litry vody. Nalijte do rozprašovače a rostlinu pečlivě nastříkejte ze všech stran (včetně stonků a spodní strany listů).

2. Olejový

Do rozprašovače nalijte směs vody a lžičky řepkového oleje. Pořádně protřepejte a aplikujte na napadené listy. Olej znemožní molicím dýchat.

3. Česnekový

Do 1 litru vroucí vody dáme 2 rozdrcené stroužky česneku, krátce povaříme a poté necháme vychladnout. Přecedíme a nalijeme do rozprašovače.

4. Citrusový

Podobně si můžete připravit i výluh z kůry citrusů. Silně aromatické postřiky nemají molice rády.

5. Rozmarýnový

A když už jsme zmínili aromatické zbraně, neměli bychom zapomenout ani na aromatické byliny, respektive výluhy z nich. Připravte jej například z rozmarýnu nebo levandule. Použít můžete bylinky čerstvé i sušené.

Reklama

Načítám