Hlavní obsah

Jak být stále mladá? S Magdalénou Mikulandovou o anti-agingu

Foto: Archiv Magdalény Mikulandové

Foto: Archiv Magdalény Mikulandové

Reklama

Téma vrásek a omlazení pleti nikdy neomrzí. Kdo by si nepřál zastavit čas ve prospěch mladistvých kontur? Rozhodli jsme se proto vyzpovídat odbornici na slovo vzatou, Magdalénu Mikulandovou, která se zdravým životním stylem zabývá 35 let.

Článek

Na co sáhne, to se jí daří. Tak alespoň působí životopis Magdalény Mikulandové, který je všechno, jen ne nezajímavý. Zatím poslední štací její kariéry je anti-aging a omlazování. Než se k tomu dostala, pracovala jako porodní asistentka, následně staniční sestra. V roce 1993 založila Studio pro ženy v Karlových Varech, postupně vznikly ještě další dvě v Praze.

Protože je jí problematika porodnictví blízká, studia jsou zaměřená na specializovanou péči o těhotné a poporodní péči, ale také možnost cvičení, aktivity pro děti a miminka. V neposlední řadě poskytuje konzultace a pomoc pro páry, které se o miminko snaží.

Od roku 2008 nabízí i pomocnou ruku v oblasti hubnutí metodou Metabolic Balance, ve které jde o nastavení jídelníčku na základě krevních testů. Snad ale každou ženu musí zajímat zejména onen kouzelný anti-aging, kterému se věnuje od roku 2011. Takže, jak na vrásky?

Na vašich stránkách píšete, že pomáháte klientům s komplexním omlazením. Co si pod tím můžu představit?

Medicínský anti-aging znamená, že oddalujeme stárnutí, které není nezbytně nutné. To, že jsme každý den o den starší, je přirozené. Ale jak se cítíme, kolik máme energie, a vůbec jak se s životem umíme poprat, je pouze v našich rukou. Padesát let dnes není žádný věk a nemusíme se za něj stydět.

Jaká je největší novinka anti-age medicíny?

Nejnovější trendy vycházejí z toho, že vědci před několika lety přišli na to, že kolagen a elastin lze zase aktivovat. Ještě před třiceti lety se mělo za to, že tyto složky v těle člověka přestanou fungovat někdy kolem čtyřicátého roku věku. Naší péčí ve Studiu pro ženy právě ovlivňujeme znovuobnovení těchto dvou látek, které jsou tělu vlastní a zabraňují tvoření vrásek a povolování kontur v obličeji.

O jakou péči se konkrétně jedná?

Vrásky a povolování obličeje umíme spravit přirozenou cestou a bez velké chemie. Jde o neinvazivní metody, které na rozdíl od typických metod pokožku stále omlazují. Jde o techniky, které pomáhají množit, v tomto případě kolagen a elastin, v podkoží obličeje či těla, ale nedojde k porušení kůže. Nemusíme je do pokožky vpravovat injekční či jinou invazivní metodou a pomocí nějaké látky. Čím déle je aplikujete, tím víc se pokožka upravuje a revitalizuje bez nutnosti opakovat invazivní zásahy, které vydrží jen omezenou dobu.

Jak se mám starat ideálně o pleť doma před zrcadlem?

Doma je zapotřebí, aby ženy uměly dobře vybírat krémy a věděly, jak je správně aplikovat. Například úplně něco jiného obsahuje krém denní a krém noční. Něco jiného je sérum na pokožku a něco jiného je maska. Je fajn, když se ženy dobře orientují a zároveň s postupujícím věkem je dobré přidávat určité produkty navíc, třeba právě sérum a masky.

Foto: Archiv Magdalény Mikulandové

Odbornice na anti-aging, Magdaléna Mikulandová, svým klientům radí, jak nezestárnout předčasněFoto: Archiv Magdalény Mikulandové

Co je podle vás největším prohřeškem v péči o pleť?

Pokud budu mluvit opravdu upřímně, je to začít s anti-agingem pozdě. Jelikož využíváme vlastního elastinu a kolagenu, znamená to, že čím dřív začnete, tím víc těchto látek v podkoží budete mít. Dále je velmi nezdravé používat nevhodné produkty. Například mladé ženy sahají po krémech se složkami, které patří na starší pokožku, mají jeden krém na den i noc, nebo si myslí, že mají jiný typ pleti, a tím pádem špatně volí produkty.

Jak velký vliv má životní styl právě na stárnutí pokožky?

Největším prohřeškem je nechat vylítnout váhu hodně vysoko. Zmnoží se totiž tukové buňky, které tím, že zhubnete, nezmizí, pouze splasknou. Ale jakmile začnete trochu víc jíst, zase začnou nabývat. Právě proto tak často a rychle vzniká jo jo efekt.

Jaká je podle vás ta správná rutina péče o pleť?

Je to především perfektní odlíčení a detoxikace pokožky. Dále je to právě ta správná aktivace skupin genů, které zodpovídají za obnovení tvorby kolagenu a elastinu. Z přírodních látek se používají například složky ze semínek hroznového vína, měsíčku lékařského, mořského krilu či opuncie. Některé se aplikují na pokožku, některé můžete konzumovat.

Musíme se vzdát té sklenky vína, když chceme mít tvář bez vrásek jako Jennifer Lopez v 50 letech?

Za prvé, nemyslím si, že Jennifer Lopez má tuto tvář přirozeně. Ano, má dobré geny, ale také velice šikovné plastiky. Za druhé, sklenička vína, která nám udělá radost, je pohlazením po duši i těle.

Zabýváte se i správným stravováním, které jde ruku v ruce s anti-agingem. Lze z vaší pozice říct, co je hlavní příčinou toho, když nejdou kila dolů?

Největší problém je, že lidé začnou jíst málo, aby zhubli, místo toho, aby začali jíst kvalitněji a dle potřeb každého člověka. Není potřeba nejíst nebo jíst málo, ale vhodně. To je velký rozdíl.

Na vašich stránkách máte doporučení proti stárnutí: pozitivní myšlení, láska k blízké osobě, mít hodně přátel a protizánětlivá dieta. Co obnáší protizánětlivá dieta?

Metabolický plán je sestaven tak, že potraviny pomáhají nastavit správný poměr mezi nenasycenými mastnými kyselinami. A právě tento správný poměr pracuje s vnitřním prostředí protizánětlivě. Tedy jde o správné potraviny, ideálně přirozené, nesynteticky zpracovávané. Díky nim se nebudou v těle vytvářet takzvané latentní zdroje zánětů, které dříve či později vyprovokují civilizační potíže, jako jsou pálení žáhy, špatné zažívání, nadýmání, alergie, vysoký cholesterol, neplodnost či migrény a potíže s klimakteriem.

Dokázala byste definovat pojem „elixír mládí“?

Z mého pohledu je to určitě štěstí, které člověk pociťuje nad obyčejnými situacemi každý den. Je to smysl pro humor. Je to spokojenost se sama sebou. Víte, 35 let dělám v medicíně a opravdu si velmi dobře uvědomuji, co je v životě důležité.

A co je tedy pro vás v životě důležité?

Ale to je velmi komplexní otázka, nicméně pokud mám stručně odpovědět, pak tedy výborné vztahy s rodinou, legrace a smysl pro humor, zdraví a mé čisté svědomí, že dělám práci dobře.

Reklama

Související témata:

Načítám