Hlavní obsah

Nejlepší anti-age triky 2020 aneb Jak oddálit stárnutí?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas není ke škodě si zopakovat, jaké existují možnosti, když přijde na omlazení pleti. Jak se dá účinně bojovat proti povadlé kůži, konturám a vráskám? Tohle je anti-age péče roku 2020!

Článek

Vráska. První příznak stárnutí pleti. Taktik, jak v dnešním beauty světě vyzrát na vrásky, je nespočet. Proto jsme dali hlavy dohromady a sepsali ty nejnovější a nejúčinnější produkty, látky i procedury, kterými se můžete hýčkat. Co je pro pleť elixírem mládí?

Kouzelné ampule

Začneme od nejsilnějších superhrdinů na ničení nebo předcházení vrásek. Tahle novinka na kosmetickém trhu si pomalu, ale jistě, hledá cestu do našich beauty taštiček. Proč zrovna ampule?

„Jejich obal chrání aktivní látky před UV zářením, teplem a oxidací. To našim laboratořím umožňuje používat aktivní látky v maximálních koncentracích a bez konzervantů, což v klasickém balení není možné,“ vysvětluje Marion Nielsen, doktorka farmacie značky Vichy. V ampuli jsou tedy jen ty látky, které vaše pleť využije účinně a v té nejvyšší koncentraci. Proto jsou v tomhle ohledu více nadupané než séra.

Jak se používají? Rozlomíte vršek ampulky, půlku obsahu nanesete na vyčištěnou pleť ráno, druhou polovinu večer. Půl minuty počkáte, než se látky vstřebají. Pak pokračujete sérem nebo jen pleťovým krémem. Pro lepší výsledky si dopřejte 30denní kúru, nebo je aplikujte jen před nějakou událostí, kde vám záleží na perfektním vzhledu. Ampule lze však používat každý den a dlouhodobě.

Foto: Archiv firem

Zleva: Anti-age ampule Liftactiv Specialist Peptide-C, Vichy (10 ks), 599 Kč; Ampule proti stárnutí pleti Sothys (7 ks), 910 KčFoto: Archiv firem

Zářivá pleť na počkání

Séra jsou v těsném závěsu za ampulemi. Hodí se k podpoření hydratace, k rozjasnění tónu pleti a proti vráskám. Také skvěle slouží jako podklad pod krém a dávají se na odlíčenou pleť. Poslední dobou u nás vedou séra s vitaminem C pro zdravěji vypadající pokožku. (Proč vitamin C funguje?)

Foto: Archiv firem

Zleva: Anti-age sérum s vitaminem C, Hyaluron-filler, Eucerin, 975 Kč; Zkrášlující elixír ze šípkového oleje Merme Berlin (prodává Myskino), 850 KčFoto: Archiv firem

Zmizík vrásek

Adenosin — ještě jste to neslyšeli? Tak nastražte uši. Naše pleť stárne již od 25. roku života a  každým rokem ztrácí 1 % kolagenu. A právě proto je jeho dodávání zcela zásadní v procesu oddálení stárnutí, což má na starosti právě adenosin.

„Adenosin je součástí nukleových kyselin, např. DNA, které ze své podstaty ovlivňují celou řadu fyziologických procesů v těle. Používá se zejména v medicíně, ale nově našel své nezastupitelné místo také v kosmetice,“ vysvětluje PharmDr. Lucia Havlíková z concept storu Pure District.

Adenosin ale nejen že zvyšuje tvorbu kolagenu i elastinu, on také zlepšuje vstřebání vlhkosti. Pleť je díky tomu více hydratovaná, pružnější a pevnější. Kromě toho chrání před negativními důsledky UVB záření. Tuhle kouzelnou látku najdete zejména v korejské kosmetice.

Foto: Archiv firem

Zleva: Anti-age sérum na oční okolí Whamisa, 1445 Kč; Peelingová noční maska Missha, 749 KčFoto: Archiv firem

Propijte se k mladší pleti

Na vrásky můžete jít i zevnitř. Třeba pít kyselinu hyaluronovou nebo si do džusu nasypat kolagen. Proč to funguje? Látky se dokážou dostat do hlubších vrstev, kam pleťový krém ani sérum nedosáhnou. Na trhu najdete například čistou kyselinu hyaluronovou určenou k užívání vnitřně nebo nejrůznější doplňky stravy s kolagenem v podobě tabletek nebo prášku, který vsypete do nápoje.

Foto: Archiv firem

Zleva: 100% kyselina hyaluronová pro vnitřní užití Hyaluron N-Medical (100 ml), 1500 Kč; Nápoj Masterpiece by Simona (prodává Douglas), 1490 KčFoto: Archiv firem

Liftingové masky

Plátýnkové masky působí intenzivně a účinně. Výrobci uvádějí, že mají dokonce stejné účinky jako jedna celá lahvička pleťového séra. Proč si lázně nedopřát jednou týdně? V dnešní době seženete sheetové masky na různé typy pleti, ale v oblasti anti-age je výběr největší.

Foto: Archiv firem

Zleva: Plátýnková maska pro zralou pleť Age Specialist 45+, L’Oréal Paris, 100 Kč; Intenzivní liftingová maska BT Cell, Dermacol, 41 KčFoto: Archiv firem

Kameny proti otokům a vráskám

Kosmetické ošetření v pohodlí domova? Potřebujete k tomu jen minerální kameny v podobě rolleru nebo gua-sha. Masáž křišťálem, růženínem nebo třeba opálem provádějte na odlíčené pleti, nebo s ním zapracujte krém či sérum.

Proč to funguje? Masáží dojde k prokrvení kůže, rozproudění lymfy a uvolníte napětí svalů, které má na svědomí vznik vrásek. Na otoky bude skvěle fungovat, když kameny před použitím dáte do mrazáku nebo do lednice.

Foto: Archiv firem

Zleva: Masážní váleček na obličej Zoë Ayla (prodává Notino), 1040 Kč; Gua-sha křišťál Beloved (prodává Beloved Shop), 399 KčFoto: Archiv firem

Peeling k omlazení pleti

Starý dobrý botox  na vyplnění vrásek funguje, ale jaké jsou další účinné procedury? Třeba korneo peeling, o kterém jste možná ještě neslyšeli. Jde o šetrnějši formu chemického peelingu.

„Při klasickém chemickém peelingu zákaznice absolvuje zpravidla 2 až 3 ošetření přibližně po třech týdnech. Prostřednictvím AHA kyselin dojde k narušení svrchní vrstvy kůže. Následující tři týdny se pokožka regeneruje a obnovuje, což se projevuje někdy i silným začervenáním a olupujícími se šupinkami. Právě tyto projevy mnohé zákaznice odrazují,“ vysvětluje Denisa Jasinská z české kosmetické značky Essenté, která možnost korneo peelingu nabízí.

Ten pracuje také s AHA kyselinami, ale v menší intenzitě, proto terapie trvá o něco déle, asi 4 až 6 ošetření v salonu. Je tím pádem šetrnější, proto se hodí pro citlivější typy pleti. Korneo i chemický peeling dokážou povzbudit pleť k produkci kolagenu a elastinu a řeší také problémy s pigmentovými skvrnami a jizvami po akné.

Co se osvědčilo na vrásky vám? Přečtěte si také: Jaké pleťové zásady dodržovat, když je vám 20, 30, 40 nebo 50+?

Reklama

Související témata:

Načítám