Hlavní obsah

Jak důvěrný je vztah mezi sexem a jídlem?

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co podávat na stůl, pokud si večer chcete užít? Nemáte-li na kaviár, sáhněte po vajíčkách. Ta vás totiž promění v nestoudnou a chtivou bytost! Pro milování poslouží syrová i vařená!

Článek

Maryanne Fisher, profesorka na katedře psychologie na univerzitě v St. Mary‘s v Halifaxu v Kanadě, není jediná, kdo říká, že mezi láskou, sexem a jídlem existuje velmi blízký vztah. Podle ní jde ale o staré dobré principy. Je těžké cítit se romanticky, pokud hladovíte. Z druhé strany, když se poprvé setkáte s někým, ke komu cítíte sympatie a náklonnost, často na jídlo nemáte ani pomyšlení. Kdo si s vámi v tomhle směru pohrává?

Tajný záměr přírody

„Při seznamování vaše tělo vytváří chemické stimulanty, jako je fenylethylamin a norepinefrin. Ty působí na ostražitost i vzrušení. Jejich zvýšená produkce potlačuje chuť k jídlu, i když se jedná o základní lidskou potřebu. Co se týče touhy a potravy, jedno s druhým je prokazatelně propojené,“ popisuje uvedená odbornice na svém blogu.

Při jídle se navíc využívá mnoho smyslů – stejně jako u sexu. Kromě chuti je to zrak, vůně a dotek. Pokud krmíte svého milence, všechny tyto smysly jsou zesíleny. A další důkaz, že k sobě jídlo a milování prostě patří? Když některé potraviny ochutnáte, nebo se na ně jen podíváte, okamžitě se vám vybaví sex. Určité druhy dokonce na libido přímo působí. Co z těchto dobrot budete ještě dnes podávat?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Některé potraviny dokážou s chtíčem udělat prostě zázrakyFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Chlípná čokoláda s fenylethylaminem

Čokoláda je dlouho považována za afrodiziakum. „V šedesátých letech 20. století ji náboženští vůdci zakázali mnichům a jeptiškám, neboť ji měli za prostopášnou a příliš odvážnou. Oprávněně. Čokoláda obsahuje chemickou látku fenylethylamin, která vytváří pocit euforie,“ popisuje Maryanne Fisher s tím, že tato laskomina působí na uvolňování dopaminu, což je chemikálie, jejíž produkce stoupá při užívání drog, hraní hazardních her a během orgasmu.

„Tmavá čokoláda je v tomhle směru nejlepší, nicméně fenylethylamin se nachází i v jiných potravinách, jako jsou jablka, avokádo, rajčata a sýr čedar. K mání je také v mandlích. Ostatně, již pouhá vůně mandlí by v ženách měla zvýšit sexuální touhu,“ dál objasňuje odbornice.

Zelenina i ovoce s příchutí lásky

Chřest a avokádo připomínají určité atributy mužského pohlaví, a takový banán je starým známým ovocem s falickým tvarem. I to může být důvod, proč jej někteří mají za afrodiziakum. Vědci tuto teorii podporují. Banán je důležitý pro produkci pohlavních hormonů, protože obsahuje vysoké hladiny draslíku a vitaminů B. Zapomínat se však nemůže ani na koření.

Povzbuzující dochucovadla ovlivňující mužský ejakulát

Zázvor a ženšen zvyšují krevní oběh, podporují libido a působí na centrální nervový systém. To, že stimulují sexuální pocity, se však říká i o skořici a muškátovém oříšku. „A protože mluvíme o koření, je dobré zmínit, že některé přísady zlepšují chuť spermatu. Spolehněte se na kardamom, mátu peprnou, citron a ananas, partnera naopak držte dál od cibule,“ radí Maryanne Fisher. A která potravina se hodí mužům i ženám?

Vejce, jež oživuje vyprahlá ženská lůna

Ve všech kulturách se vejcím připisuje erotická a povzbuzující síla. Každé obsahuje vodu, sušinu, proteiny, lipidy, sacharidy a minerální látky (sodík, draslík či vápník) a vitaminy, ke kterým patří B12, D a E. Neváhejte toho o Velikonocích využít!

Chilská spisovatelka a gurmánka Isabel Allende přibližuje, že v Chile se vejce ideálně konzumují syrová, protože tak povzbuzují mužnost a dodávají erotickou sílu. Možností jejich konzumace je však několik. Chcete-li zažít sexuální maraton, podávejte sobě i milenci vajíčka vařená, s myrhou, skořicí a pepřem. V této podobě pozitivně ovlivňují erekci i schopnost koitu.

„Nejvybranější způsob, jak připravit vejce pro milostné setkání, je také omeleta. Osvědčuje se však i syrové vejce servírované na pupek milence, s nasekaným pórkem, pepřem, solí, citronem a kapkou tabasca,“ radí Isabel Allende. K tomu nějaké dobré víno, a Velikonoce se skutečně promění v orgie.

A co vy, využíváte jídlo při sexu?

Načítám