Hlavní obsah

Jak jednoduše a levně ozdobit štědrovečerní stůl i židle? Koukněte se

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Už pozítří zasednete ke štědrovečernímu stolu a budete hodovat v kruhu rodinném či s přáteli. Což ale vylepšit atmosféru a trochu vaše stolování ozdobit pár vychytávkami? Tady jsou drobné tipy, které vypadají efektně a přitom moc nestojí.

Článek

Dáváte si záležet a zdobíte celý byt či dům, aby to u vás na Štědrý den vypadalo útulně a slavnostně? Přinášíme malou inspiraci na výzdobu stolu i židlí, která vás vyjde levně, a přitom ji budete mít hotovou za pár minut. Podívejte se na naše roztomilé tipy.

Příborový stromeček

Vezměte ubrousek či kousek vánočního papíru a vystřihněte z něj vánoční stromeček. Samozřejmě tvar můžete zvolit dle libosti. Vystřihnout můžete klidně i kapra, srdce či sněhuláka. Pak už jen prořízněte otvor, kterým prostrčíte příbory a talíře na štědrovečerním stole dostanou hned lepší „kabát“.

Foto: Tomáš Rubín

Nenechte talíře prázdné a ozdobte je jednoduchou kapsičkou na příboryFoto: Tomáš Rubín

Stojánek na jmenovky

Máte rádi u slavnostní večeře jasný zasedací pořádek? Pak určitě oceníte naši sladkou vychytávku v podobě držáčku na jmenovky. Stačí sehnat v obchodech s cukrovinkami tato zatočená lízátka ve tvaru hůlky a svázat je po třech mašličkou k sobě. Pak už jen vložte ozdobenou kartičku s přáním či se jménem.

Foto: Tomáš Rubín

Originální stojánek na přání či jmenovku u stolu vypadá rozkošněFoto: Tomáš Rubín

Místo ozdobiček vločky

Někdo si dává na stůl zelené větve ozdobené vánočními kouličkami, někdo zase vánoční hvězdu v květináči. Zkuste letos barevné větvičky, které zakoupíte na trhu, a ty vyšperkujte bílými vločkami. Ty mohou nastříhat klidně děti a máte o zábavu postaráno. Určitě se u večeře rády pochlubí babičkám svým výtvorem.

Foto: Tomáš Rubín

Místo zelených větví zkuste letos červeno stříbrnou kombinaci s malými vločkamiFoto: Tomáš Rubín

Sněhuláci pro děti

Pokud máte velký stůl a dostatek místa, můžete dětem prostřít velmi vtipně. Naaranžujte talíře jako sněhuláky a příbory použijte místo rukou. Na místo očí, nosu a knoflíků položte bonbony a jako šála vám skvěle poslouží ubrousek. Na klobouk jsme ustřihli kousek krepového papíru, ale sehnat lze i malé černé ubrousky. Uvidíte, že děti budou nadšené.

Foto: Tomáš Rubín

Překvapte děti u štědrovečerního stolu i vyFoto: Tomáš Rubín

Záclony na židle místo do oken

Práci si dejte nejen s výzdobou stolu, ale třeba i se židlemi. Takovouto velkou parádu udělá například stará záclona, kterou jsme rozstřihli napůl a ovázali kolem opěradla. Pak stačí dozdobit stříbrnou mašlí a kouskem zelené větvičky a máte vyšperkované posezení jako na zámku. Nemáte-li však doma přebytečnou záclonu, stačí zajít do galanterie pro širokou stuhu a udělá vám stejnou službu.

Foto: Tomáš Rubín

I židle mohou vypadat slavnostněFoto: Tomáš Rubín

A jak zdobíte štědrovečerní tabuli vy?

Reklama

Načítám