Hlavní obsah

Jak léčit poruchy neplodnosti?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Počet umělých oplodnění stoupáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O mimotělním oplodnění už asi slyšela většina z nás. Málokdo má ale jasnější představu o tom, jaké jsou další metody léčby neplodnosti. Pomoci mohou léky, chirurgické zásahy a skeptičtí bychom neměly být ani ke speciálnímu cvičení, které je dnes lékaři hojně doporučováno.

Článek

Časopis Uzlíček

Terapie pomocí léků

O medikamentózní terapii by se dalo jednoduše říci, že je nejzákladnější a nejčastější. Kdy přichází ke slovu? MUDr. Jan Šulc z pražského centra reprodukční medicíny uvádí:

  • V případě anovulace - tedy při problémech s uvolňováním vajíčka.
  • Při vysoké hladině prolaktinu - užívány jsou léky snižující hladinu tohoto hormonu.
  • Při výrazné patologii v poševním prostředí - obvykle je léčena lokálně podanými antimikrobiálními přípravky s ohledem na vyvolávající patogen a jeho citlivost. Sem patří i léčba zánětu vaječníků či vejcovodů.
  • Při nepříznivých imunitních procesech v těle ženy - efekt však nebývá příliš velký.
  • Při výskytu endometriózy - užívány jsou přípravky blokující menstruační cyklus ženy.

„Farmakoterapie ve smyslu hormonální terapie je součástí léčby téměř všech příčin neplodnosti," upřesňuje MUDr. Kateřina Veselá ze Sanatoria Repromeda. „Zejména neplodnosti způsobené poruchou funkce žláz s vnitřní sekrecí, jako je např. vaječník nebo štítná žláza."

Při poruše rytmu menstruačního cyklu u neplodné ženy je pak snahou odborníků napravit nepravidelnost prostřednictvím takové medikace, která nebrání otěhotnění, ale naopak je podporuje. Cílem je tedy nejen vyvolat ovulaci, ale pomoci také připravit sliznici v děloze na přijetí embrya.

Když jsou na vině hormony

Hormonální problémy jsou jednou z nejčastějších příčin neplodnosti žen. „Prakticky polovina až tři čtvrtiny klientek mají nějaké hormonální problémy související s neplodností," uvádí MUDr. Veselá a zároveň dodává: „Souvisí to také s rostoucím věkem našich klientek."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při léčbě se injekčně vpravují hormonyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Podle některých zdrojů je až 40 % ženských poruch neplodnosti způsobeno nedostatečnou činností vaječníků. Hormony tak mají na svědomí například anovulaci, tedy problémy s uvolňováním vajíčka.

„Pro vyvolání ovulace u samovolného otěhotnění, případně pro přípravu k inseminaci, se používá lék ze skupiny antiestrogenů (clomifencitrát), který se podává v první fázi cyklu," uvádí MUDr. Veselá. „Lék vyvolává sekreci hypofyzárních hormonů a vývoj a zrání vajíčka."

Pro možnou léčbu clomifencitrátem, který se podává v tabletách, je třeba splňovat dvě podmínky:

  • žena musí mít normální průchodnost vejcovodů
  • muž musí mít normální kvalitu spermií

Jak je ale patrné už z názvu léku, působí na některé tkáně i antiestrogenně. To znamená, že například zhoršuje kvalitu děložní sliznice. Další nevýhodou tohoto preparátu je riziko tvorby cyst na vaječníku a rovněž mnohočetná ovulace, která může vést ke vzniku mnohočetného těhotenství. Podle MUDr. Veselé je tato léčba úspěšná pouze u části neplodných žen.

Související témata:

Načítám