Hlavní obsah

Jak mít v roce 2017 ze vztahu jen samou radost? Máme 5 rad, které fungují!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jak si užít rok plný harmonie a lásky? Čtěte!Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct měsíců roku 2017 – neskutečně příležitostí a šancí, jak svůj vztah budovat, posílit a zharmonizovat. Co skutečně potřebujete, abyste v lásce byli šťastní? Počítejte do pěti…

Článek

Sexuolog Radim Uzel tvrdí, že mužský a ženský mozek jsou po tisíciletí naprogramovány rozdílným směrem. Podle něj se většina výzkumů shoduje na tom, že sedmdesát až osmdesát procent mužů považuje za nejdůležitější součást života práci a stejné procento žen pokládá za nejdůležitější rodinu.

„Žena celou bytostí touží po tom posedět a popovídat, zatímco muž touží sedět na skále a hledět do ohně,“ popisuje známý český odborník. Ať už to ve vašem vztahu tak je či není, motiv máte všichni stejný. Chcete mít ze vztahu jen radost. Že je to pouhý mýtus, utopie, nesplnitelné přání? Řiďte se těmito pěti pravidly sestavenými vztahovou koučkou a zakladatelkou Školy pro ženy Lenkou Černou – a ihned pocítíte jejich moc.

1. Vytvořte seznam svých snů a cílů

Vy a on. Dohromady jako pár. „Udělejte si hezkou chvíli a společně s partnerem se zamyslete nad tím, jaké společné sny a cíle chcete realizovat. Tento seznam si můžete někam pověsit a slavnostně si na něj připít,“ prvotně doporučuje koučka.

Pokud tápete, co do výčtu zahrnout, nechte promluvit srdce. Zavřete oči, zhluboka se nadechněte a položte mysli otázku: „Co by mi ve vztahu udělalo opravdu velkou radost?“ Upřímné diskuse, lépe využitý čas, možnost cestování bok po boku, nové bydlení… O totéž požádejte i partnera. Určitě najdete společné plány, na kterých se dá pracovat.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Udělejte si na sebe dostatek času a promyslete společně své snyFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Mějte pro sebe pravidelný čas

„Mnoho vztahů krachuje jen kvůli tomu, že na sebe partneři nemají čas a zapomenou žít společně. Pokud se tomu chcete vyhnout, dávejte si alespoň jednou týdně chvilku pro sebe a buďte jen sami dva,“ apeluje Lenka Černá s tím, že můžete třeba chodit společně do sauny, sportovat, nebo si jen vyjít na večeři. Fantazii se meze nekladou.

V podstatě není ani tak důležité „co“, jako „s kým“. Proto i kdybyste se měli dívat na film, nebo si pravidelně po nákupu dávat kávu v blízké restauraci, neváhejte z toho udělat váš partnerský rituál.

3. Projděte vztahovou technickou

„Párům ve své praxi radím, ať si jednou za čas sednou a pobaví se upřímně a bez hádek. O tom, co jim ve vztahu chybí a naopak, za co by toho druhého pochválili. Stejně tak jako dáváte auto na technickou, potřebuje to i váš vztah,“ dál radí koučka. Berte to jako pravidelnou údržbu, která vám nejen v tomto roce pomůže preventivně likvidovat vážnější problémy. A co dál?

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Každý vztah přece potřebuje údržbu. A o citovou jde předevšímFoto: dotshock, Shutterstock.com

4. Překvapujte se

Nikdo nechce prožívat ve vztahu nudu, ale zábavu i překvapení musíte vytvářet vy sami. Buďte tedy aktivní a občas svůj protějšek něčím překvapte. Spontánní výlet, romantická večeře u vás v obýváku, lístky do divadla, dárkový poukaz na masáž (vlastnoručně vyrobený)…

5. Mějte společné přátele a sdílejte radosti

„Pro každý vztah je zdravé, když občas partneři vyrazí s jinými lidmi na výlet nebo si dají společný oběd. Mějte kolem sebe přátele, se kterými si oba dva rozumíte, a podnikejte pravidelně vše, co vás všechny baví,“ uzavírá Lenka Černá, jejíž slova potvrzuje i věda.

Totiž, výzkumníci z univerzity Colorado a univerzity Boulder a Wayne hlásají, že když absolvujete rande ve čtyřech, má to příznivý dopad na váš vztah. Stýkání se s jinými lidmi tak podle nich opravdu posiluje partnerství. Tak proč to nezkusit?

A co vy uděláte proto, abyste v tomto roce měli ze vztahu jen samou radost?

Reklama

Načítám