Hlavní obsah

Jak moc je pravděpodobné, že vás partner podvádí? Záleží, jak rychle se vzruší!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Trpíte sexuální frustrací, i když se s partnerem pravidelně milujete? Kdybyste byla mužem, okamžitě by vás napadlo zajít do baru a trochu si „spravit“ chuť flirtem s cizí ženou. A co víc – pokud by vás bez problémů vzrušila, skončili byste v posteli! Opravdu to takhle u pánů funguje?

Článek

Monogamní manželství? Vzácné! Podle českého sexuologa Radima Uzla většina statistik shodně uvádí, že celoživotní věrnost dokážou udržet jen asi tři až čtyři procenta párů. „O důvodech této věrnosti je ovšem možno jenom spekulovat. Často zde hraje roli hluboká náboženská víra, jindy tato celoživotní věrnost může maskovat vrozenou frigiditu nebo impotenci. Znamená to tedy, že prakticky každý člověk se s nevěrou ve svém životě setká, a pokud se sám nezařadí do zástupu nevěrníků, bude tímto jevem zasažen ve svém nejbližším okolí,“ popisuje známý odborník, který podvádění věnoval knihu „Nevěra a co s ní“. A co vlastně zálety způsobuje?

Náplast na bolístku

Podle nejnovější studie uveřejněné v časopise Archives of Sexual Behaviour je jedním z důvodů nevěry strach ze sexuálního selhání a pocit frustrace. Prý v tomto ohledu mají máslo na hlavě hlavně muži. Je však s podivem, že konkrétně pánové se i přes tyto negativní emoce častěji (a možná i velmi rádi) vrhají do riskantních situací, které zvyšují jejich sexuální vzrušení. A právě tohle „hrdinství“ je mnohdy stojí oficiální vztah! Že by si v tomto směru doopravdy nemohli „pomoci“?

Náročná partnerka a nízké sebevědomí

Zdá se vám nepravděpodobné, že by někdo se sexuální úzkostí a obavou o výkon hledal intimní vztah mimo domov? „Muži, kteří si nejsou po milenecké stránce jistí, mají zájem o cizí osobu, u níž cítí menší tlak,“ vysvětluje americká psycholožka a výzkumnice Kristen Mark, která působí na univerzitě v Kentucky. To však není to jediné, co muže žene do náruče neznámých žen. Roli hraje zdraví partnerství a hlavně sexuální osobnost člověka. Ta je podle vědců důležitější než demografické nebo vztahové faktory.

Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Muži, kteří se snadno vzruší, mají k podvádění blížFoto: kiuikson, Shutterstock.com

Nevidím, neslyším, nemluvím

Možná vás to překvapí, ale v rámci on-line průzkumu, který zorganizovala již zmíněná psycholožka Kristen Mark, se ukázalo, že muži, již se snadno vzruší, mají k podvádění blíž než jejich kolegové. Sexuální vzrušení a narůstající touha totiž rozptylují mužský úsudek a zdravý rozum tak, že dotyční jsou v momentu „rauše“ a okouzlení krásnou neznámou ochotni skočit třeba i z mostu – jen aby dostali tu sexy barmanku s pevným dekoltem. (Nízká sexuální vzrušivost souvisí s poklesem mužského hormonu testosteronu, který je nezbytný i pro vývoj a zachování mužských sexuálních rysů a chování. Proto jsou „frigidní“ muži věrnější. Aspoň tedy z vědeckého hlediska.) Platí tohle i u žen?

Čísla a výzkumy versus praxe

Sexuální vzrušivost dam s podváděním spojována není. Racionálně uvažující partnerka si nějaké to intimní dobrodružství ráda odpustí – a radši se schová pod peřinu se svým aktuálním partnerem. Výjimkou je stav, kdy se cítí dlouhodobě nespokojena a na všechny strany hlásá, že se u ní ve vztahu objevují neslučitelné rozdíly. Pak narůstá riziko nevěry o 2,6 až 2,9 procenta.

Jinak si ale obyvatelky Venuše a obyvatelé Marsu nemají co vyčítat. Ačkoli je mužská nevěra víc živočišná a pudová, zatímco ta ženská naopak citová, z 922 oslovených respondentů s průměrným věkem 31 let 23 procent mužů a 19 procent žen odpovědělo, že v době trvání vztahu udělali něco, co by se partnerovi nelíbilo, kdyby to zjistil. Týká se to i vás?

Může podle vás nevěra stávající vztah dokonce posílit?

Reklama

Načítám