Hlavní obsah

Jak na nejlepší oční stíny: Připravte si víčko, nebojte se třpytek a zralejší ženy ani linek

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Reklama

O očních stínech toho bylo řečeno mnoho. Tady najdete na jednom místě vše, co byste o nich měly vědět. Od pořizování toho správného produktu přes blendovací štětec až po to, jak je použít.

Článek

Je jedno, zda se chcete pustit do pracnějších kouřových stínů nebo jen lehké rozjasňující barvy, důležitý je správný pracovní materiál. „Základem úspěchu při koupi očních stínů je jejich vysoká pigmentace a minimální prášivost,“ říká make-up artistka Nikol Kordule. Nebojte se proto v obchodě vyzkoušet prstem testery, které jsou na prodejnách k dispozici.

„Pokud koupíte kvalitní stíny, už máte z poloviny vyhráno a bude se vám s nimi krásně pracovat,“ dodává odbornice. Koupit si můžete buď velkou paletku, nebo jednotlivé odstíny samostatně a poskládat si jen barvy, které máte nejvíc v oblibě. Jak zajistit, aby líčení vypadalo jako od profesionálky?

1. Připravte si víčko

Můžete mít sebelepší oční stíny, ale pokud si nepřipravíte správně podklad, tedy víčko, výsledek nebude nikdy tak oslnivý a dlouhotrvající. „Víčka nejdřív odmastěte odličovací vodou. Poté na ně naneste korektor a ten rozpracujte. Pokud se vám víčka mají tendenci mastit, můžete je ještě přepudrovat transparentním pudrem,“ radí make-up artistka Jana Zimandlová. „Po těchto krocích je oko připraveno na nanášení stínu.“

Korektor vlastníme skoro každá, proto je ideální zvolit jako podklad právě ten. Oblast oka krásně barevně sjednotí. Nebo můžete investovat do báze pod oční stíny, která také prodlužuje jejich výdrž. Najdete ji většinou v podobě bílého krému, který rozetřete po víčku prsty, necháte chvilku vstřebat a potom pokračujete se stíny.

Foto: Archiv firem

Zleva: Báze pod oční stíny Dermacol, 99 Kč; Báze pod oční stíny trend IT UP, 49 Kč, prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

2. Blendujte!

„U stínů je potřeba co nejvíce blendovat, tedy stíny pečlivě zapracovat jeden do druhého, aby byl výsledek bezchybný a nebyly vidět žádné přechody a ostré linie,“ apeluje Jana Zimandlová. K tomu potřebujete ten správný štětec. „Nepostradatelný je kvalitní štětec typu blender, kterým stíny nanesu a krásně propojím. Čím delší chloupky štětec má, tím více bude efekt do ztracena,“ vysvětluje Nikol Kordule. Je lepší také přidávat stíny po menších vrstvách a tím budovat jejich intenzitu, přičemž každou z nich musíte pečlivě rozblendovat. A nezapomeňte štětce jednou týdně vymýt.

Foto: Shtennikova Evgenia, Shutterstock.com

Ať už se pustíte do jemných stínů, nebo dramatických kouřovek, přechody mezi barvami nesmí být vidětFoto: Shtennikova Evgenia, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: Štětec na oční stíny blender Gosh, 232 Kč, prodává Fann parfumerie; Štětec na blending NYX, 256 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

3. Nevynechávejte třpyt

Jak co nejrychleji projasnit a opticky zvětšit oko, které máte vystínované matnými stíny? Naneste do středu očního víčka lesk nebo třpytky. „Třpytivé stíny se nanášejí dobře prstem, jednoduše je naťupkáte na pohyblivé oční víčko,“ doporučuje Nikol Kordule. Zapamatujte si: na to, co chcete zvýraznit, dejte třpyt!

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Třpytky nebo jen lesk nanášejte doprostřed očního víčkaFoto: ldutko, Shutterstock.com

4. Přidejte linku

Jde-li vám o dokonale nalíčené oko, ke stínům musíte vždy přidat i řasenku. „U starších žen můžou být řasy prořídlé, proto zvýrazňuji linii mezi nimi tužkou,“ doporučuje Jana Zimandlová. K tomu se nejvíc hodí měkká kajalová černá nebo hnědá tužka, kterou nakreslíte linku co nejtěsněji k řasám a mezi ně.

5. Vsaďte na teplé tóny

Nanášení stínů máte už v malíčku, ale jak si vybrat odstíny? „Na denní nošení volím pudrové tóny do růžova anebo bronzové s hnědým nádechem. Tyto teplé tóny obličeji nejvíce lichotí. Naopak studené tóny jako šedá, stříbrná a modrá se už nenosí,“ podotýká Nikol Kordule. „U zapadlých, unavených či starších očí používám lehce rozjasňující stíny nebo odstíny v broskvových tónech, které oči projasní a opticky otevřou,“ prozrazuje svůj trik Jana Zimandlová.

Na denní líčení jsou vhodnější matné varianty, které jsou lepší i pro ženy se zralou pletí. „Volba stínů vždy závisí na konkrétním tvaru oka, ale obecně lze říci, že pro starší oči se hodí spíše matné stíny a rozjasňující nanést jen do vnitřních koutků,“ doplňuje Nikol Kordule.

Foto: Shtennikova Evgenia, Shutterstock.com

Odstíny do oranžova krásně zvýrazní modré nebo zelené očiFoto: Shtennikova Evgenia, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: Paletka očních stínů Pat McGrath Labs, 3390 Kč; Paletka očních stínů Anastasia Beverly Hills, 1360 Kč, obojí prodává SephoraFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám