Hlavní obsah

Kouzlo perfektního líčení? Vyberte si správné kosmetické štětce a dobře se o ně starejte

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nebudete používat správné nástroje, nemůžete čekat, že bude vaše líčení perfektní. (Spíš bude připomínat obraz od Picassa.) Nachytřete se, jaký štětec si pořídit na stíny, jaký se hodí na bronzer a čím zapracujete pudr tak, aby byl neviditelný.

Článek

Kosmetických štětců existuje nespočet druhů a velikostí. Možná se ptáte proč, přece to nemůže být taková věda! Není. Ale když máte správný štětec, jde vám líčení lépe od ruky a na výsledku je to opravdu znát. Podle čeho se rozhodovat? Záleží, jakou texturu má produkt, který chcete nanášet, a jakého efektu hodláte dosáhnout.

Jak vybrat kosmetický štětec

Tvarů a druhů štětců na líčení existuje celá řada, ale nemusíte jich mít plnou koupelnu. Když si dobře vyberete, klidně se může stát, že vám jeden štětec bude vyhovovat na tvářenku, bronzer i pudr. Podle čeho se při výběru řídit?

Potřebujete štětec k zapracování krémového produktu? Zvolte hustší varianty, které jsou na dotek tužší. Právě s nimi se vám bude krémové líčidlo, ať už tvářenka, nebo make-up, zapracovávat jedna báseň a získáte efekt šťavnatosti.

Druhou kategorií jsou pudrové a sypké produkty. Na ně nejlépe využijete jemnější, nepříliš husté štětce s delšími štětinami. Zkosenými štětci zdůrazníte linie (třeba při konturování) a většími, kulatějšími nástroji zase produkt (třeba pudrovou tvářenku) snadno rozpracujete krásně doztracena.

Nejoblíbenější štětce na líčení

Potřebujete povýšit líčení na vyšší úroveň a chcete se mezi štětci lépe zorientovat? Mrkněte do fotogalerie:

Jak často mýt štětce a houbičky

Asi už jste slyšely, že pro pěknou zdravou pleť jsou důležité i čisté štětce. (A platí to také pro všelijaké houbičky alias beauty blendery nebo labutěnky v kompaktních pudrech.) Ulpívají na nich zbytky make-upu, nečistoty z okolí i kůže a množí se na nich bakterie.

Proto je velice vhodné si striktně určit jeden den v týdnu a dopřát očišťující lázeň všem kosmetickým nástrojům, houbičkám i znovupoužitelným tamponům. Jinak si zbytečně způsobujete (anebo zhoršujete) pupínky, vyrážky, akné a ucpané póry nebo začervenání.

Jste-li majitelkami problematické pleti se sklonem k akné nebo ji máte citlivou, měly byste štětce i houbičky čistit dokonce po každém použití – nebo je aspoň dezinfikovat sprejem na štětce. Ze stejných důvodů je důležité znát zásady, jak pečovat o líčidla.

Jak vyčistit štětce na make-up

Jak štětce správně umýt či vyčistit? Praktické jsou speciální spreje, kterými můžete nástroje mezi používáním rychle a snadno vydezinfikovat. Ovšem jednou za týden či dva byste je měly lehce umýt pod vodou a s pomocí mýdla nebo jemného (dětského) šamponu. Dávejte ale pozor, abyste nemáčely i násadu, může to narušit lepidlo a pak by mohly začít vypadávat štětiny.

Štětce důkladně opláchněte, jemně vymačkejte přebytečnou vodu a nechte je schnout, ideálně ve svislé poloze, ale dobře funguje je položit na parapet a štětiny nechat přesahovat do vzduchu, aby dobře proschly. (Jestli máte podlahové topení, půjde to jedna báseň).

Tip: Nejhůř se ze štětců dostává make-up, proto jako první fázi čištění použijte odličovací máslo nebo olej – nečistoty se snadněji rozpustí. (Na odstranění silného nánosu můžete zkusit použít i aviváž.)

Související témata:
Kosmetické štětce

Načítám