Hlavní obsah

Jak nalíčit padající víčka a zapadlé oči? Odveďte pozornost jinam

Foto: David M. Benett - GettyImages.com

Foto: David M. Benett - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jak se šikovně a slušivě nalíčit, když máte přepadlá víčka či zapadlé oči? Nejlepší strategií podle odborníků je odvést pozornost jinam. A nebojte, není to vyšší dívčí, následující tipy zvládnete i bez kurzu pro vizážistky.

Článek

Máte přepadlá či převislá víčka anebo zapadlé oči? Je to stav, kdy kůže u nadočnicového oblouku přesahuje na víčko až skoro k řasám. Někdo má tento tvar očí dán od přírody, jinému víčko trochu poklesne s přibývajícím věkem. Jak se v takovém případě líčit, aby byl pohled co nejotevřenější? Osvojte si tipy přímo od make-up artistek, jak si s tímto tvarem oka poradit.

1. Matný stín

I když je víčko přepadlé, nemusíte se vyhýbat stínování oka. Naopak: pomocí pár tahů štětcem můžete očím dopřát optický lifting. „Hloubku oka dodejte od vnějších koutků tmavým a především matným stínem,“ doporučuje make-up artistka Nikol Kordule. Kde víčko začíná padat, tam do záhybu a lehce nad něj naneste středně hnědý teplý stín – právě s jeho pomocí vytvoříte nejlepší optický klam. Vyhněte se přitom jak studenému šedému odstínu, tak i třpytkám: přitahovaly by na víčko příliš pozornosti.

2. Tenká tmavá linka

Dále se zaměřte na oční linky. Máte-li větší oči, vyzkoušejte tip make-up artistky Soni Šajdákové na vnitřní linky: „Horní i spodní víčko vykreslete dovnitř černou tužkou. Pozvedne to barvu očí a odvede pozornost od padajících víček.“ Jsou-li vaše oči zapadlejší a menší, raději se vnitřní lince vyhněte a nechte ji jen v linii horních řas. „V každém případě pak přidejte do vnitřních koutků na konci líčení ještě rozjasňující stín,“ dodává Soňa Šajdáková.

Na linku opravdu nezapomínejte! „Zralým ženám často řídnou řasy a obočí, proto je potřeba řasy opticky zahustit. K tomu slouží tenká linka – vykreslete ji do kořínků řas na horním víčku,“ radí skvělý trik Nikol Kordule.

Foto: Desiree Navarro, NurPhoto - GettyImages.com

Sarah Jessica Parker nosí oči ráda orámované uvnitř tmavými linkami a všimněte si i šikovného vystínování. Claudia Schiffer zase vsadila na co nejvíc zvýrazněnou horní linii oka.Foto: Desiree Navarro, NurPhoto - GettyImages.com

3. Zvýrazněné řasy a obočí

Další strategie pro odvedení pozornosti? Nezapomínejte na obočí a řasy a zapracujte na otevřenosti a podmanivosti pohledu. Obočí vykreslete stíny, tužkou nebo řasenkou! A než ho půjdete upravovat, vždy jej nejdřív pročešte kartáčkem nebo zahušťovacím fixačním gelem – obočí tak získá tvar a bude se lépe dokreslovat.

Dejte si záležet i na řasách. Natočte je kleštičkami a řasenkou pěkně vyčesávejte směrem ven. Hustotu můžete dohnat pomocí trsů umělých řas, které se u tohoto tvaru očí lepí jen do vnějších koutků – vypadají přirozeněji než celý vějíř umělých řas. Množství zvolte podle toho, jak výrazného efektu chcete docílit, ale klidně stačí tři trsy na každé oko.

Foto: Steve Granitz - GettyImages.com

Helen Mirren zvolila na červený koberec umělé řasy, které oko krásně otevřely.Foto: Steve Granitz - GettyImages.com

A co zbytek make-upu?

Problémy se spadlými víčky se zhoršují či objevují s věkem, a často se proto týkají žen se zralou pletí. Co je v takovém případě důležité vědět o make-upu? Čím vyšší věk, tím méně líčidel! Zásadní je pravidelná péče. „Nejdůležitější je mít pleť opečovávanou a hydratovanou, pak bude efekt líčení vždy přirozenější a krásnější,“ říká Nikol Kordule.

A co dál? Důležitá je konturka, protože rty s věkem ztrácejí jasné obrysy i barvu. Tužkou rty vykreslete i vybarvěte a vyplňte krémovou hydratační rtěnkou, vyhněte se přitom matné textuře – zralým rtům sluší jemný lesk. Také volte lehké textury make-upu, aby pleť nebyla celá zakrytá, jen lehounce vylepšená - a to platí nejen pro zralou pokožku! Hutné a matné textury make-upu jsou už passé.

Kosmetické tipy na líčení

Načítám