Hlavní obsah

Jak na nepříjemnosti v těhotenství

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenechte si čekání na miminko znepříjemnitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Vaše miminko má právo na to, aby mu první měsíce ve vašem bříšku nic neznepříjemňovalo, a vy si také zasloužíte prožít svých devět měsíců bezpečně! Jak to zvládnout?

Článek

V domácnosti

1. Sportování. Ne každý pohyb je pro vás v tomto období zdravý a mnoho druhů sportu vám může uškodit. Rozhodně je třeba zvolnit. Teď už nejde o to, abyste vyhrály každý set v tenise či abyste byla první v cíli.

2. Sauna. Vynechte delší pobyty v příliš horkém prostředí - vroucí koupele, saunování, cvičení v horkém počasí nebo pobyt v parní lázni. Všechno, co vám zvýší teplotu nad hranici 38,9 stupně Celsia, je (obzvlášť v průběhu prvních měsíců těhotenství) pro vyvíjející se plod potenciálně nebezpečné. Hrozí riziko dehydratace, závratí a nízkého krevního tlaku.

3.  Domácí zvířata. Jedinou nemocí, která hrozí, je toxoplazmóza, přenášená kočkami. Žijete-li s kočkami delší dobu, je možné, že už jste se nakazily a vytvořily si imunitu. Někdy lékaři nastávající maminky testují. I když nemocné nejste, nechte své kočky vyšetřit veterinářem, denně vyměňujte písek v bedýnce, která jim slouží jako „suchý záchod", myjte všechno ovoce a zeleninu z domácí zahrady, nejezte syrové (či méně propečené) maso a nepijte nepasterizované mléko.

4. Mobilní telefon. Neexistuje důvod, proč byste se tohoto pomocníka měla zříkat. Zatím nebylo potvrzeno, že by mobilní telefony měly vliv na lidské zdraví. Vlnění z přístroje má na plod patrně stejný vliv jako záření z mikrovlnné trouby.

5. Čisticí prostředky. Nadměrná hygiena může škodit a chemikálie nedokáží rozeznávat „dobré" a „špatné" bakterie. Pokud vám vadí zápach z čisticího prostředku, větrejte a nepoužívejte ho v uzavřených prostorách. Používejte ochranné rukavice.

6. Voda z kohoutku - by měla být vhodná k pití. Zjistěte si, než si nalejete sklenku, zda splňuje normy pro pitnou vodu, a pokud vodárnám nedůvěřujete, kupte si vodní filtr přímo na baterii nebo pijte vodu balenou.

7. Hmyz.Pro těhotenství neznamená takřka žádné ohrožení. Denně ovšem používáme insekticidy. Jako u čisticích prostředků - pokud vám nevadí zápach, pak vám s nejvyšší pravděpodobností neškodí. S insekticidy to ale nepřehánějte a místo odpařovače na komáry do oken natáhněte síť.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Červené víno by nemělo škoditFoto: samphoto.cz/jiunlimited

8.  Alkohol? S mírou! Sklenice červeného vína obden určitě neuškodí, každodennímu pití se vyhýbejte. Alkohol vstupuje od krevního oběhu plodu v přibližně stejné koncentraci, jako je v krvi matky. Miminko navíc zpracovává a vylučuje alkohol z těla nejméně dvojnásobnou dobu!

9. Nikotin. Kouření rozhodně škodí zdraví a v těhotenství - obzvlášť po dokončeném třetím měsíci - je nebezpečné. Následky bývají otřesné: nízká porodní hmotnost, nedostatečně vyvinuté orgány a celkově postižený organismus. Matky mohou trpět různými komplikacemi, protože příjem nikotinu oslabuje placentu a dělohu, často dochází k předčasným porodům a potratům. Nekouřit je v průběhu těhotenství normální. Platí to i pro pasivní kouření.

10.  Kofein. Prokázalo se, že až po hranici dvou běžných šálků kávy žádné nebezpečí plodu nehrozí. Kofein není jen v kávě, ale i v čaji, čokoládě, v některých limonádách a jogurtech s kávovou příchutí. Kofein má i močopudný účinek. Odvádí z těla tekutiny a vápník, životně důležité věci pro zdraví vaše i  plodu. Ovlivňuje také vstřebávání železa.

11. Čaj. Doporučuje se hlavně černý čaj (pokud možno bez kofeinu) s příchutí. Nálev si můžete dochutit přidáním plátků citronů, pomerančů, jablek, hrušek nebo jiného ovoce. Vyhýbejte se pití zeleného čaje, může narušit buněčný vývoj a růst plodu.

12. Umělá sladidla.Nikdo přesně neví, jaký mohou mít na rostoucí plod vliv. Raději se nechte vést zlatým pravidlem, že omezená konzumace neškodí, ale je-li to možné, vyhněte se jim.

U lékaře

13. Rentgen. Nemusíte se ničeho obávat. K těžkému poškození zárodku či plodu dochází až při velmi vysokých dávkách (50 - 250 radů) a moderní rentgenové přístroje nevydávají více než 5 radů.

14.  Léky na bolest hlavy apod.? Je jen velice málo přípravků, které by těhotná (a později kojící) žena mohla užívat. Prakticky všechny potíže budete v tomto období muset přetrpět a vydržet.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kočky mohou přenášet toxoplazmózuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Mimo domov

15. Výfukové plyny. Dávka oxidu uhelnatého, která dokáže způsobit potíže matce, nemá na miminko větší vliv (opačná situace ale nastává ve druhé polovině těhotenství). Nechte si zkontrolovat výfukový systém vlastního automobilu. Sledujte předpověď počasí: pokud je předpovězen snížený stupeň kvality ovzduší, zůstaňte raději doma.

16. Za volant? Dnes je normální, že těhotné ženy používají vozy k tomu, aby se dopravily k lékaři, na nákup a na poštu. Bez výjimky používejte bezpečnostní pásy. Jezděte opatrně a myslete na to, jak zranitelný je váš „pasažér".

17. Veřejná hromadná doprava. Ani toto dobrodružství není bez rizika. Pokud si nesednete, může vás ohrozit náhlé trhnutí prostředku a následný pád na zem. Nebuďte matka-hrdinka a neodmítejte uvolněné sedadlo.

V zaměstnání

18. Záření monitoru - škodí? Ne. Ovšem můžete při sezení u počítače trpět různými podružnými potížemi (namožená záda, křečové žíly na nohou, bolesti krku, očí, paží či zápěstí). Dělejte si časté přestávky se cvičením a vyberte si dobrou židli.

19. Maminky ve zdravotnictví. Pozor na výpary etylénu a formaldehydu (tyto látky se používají ke sterilizaci), nebezpečné infekce a ionizující záření. V rámci bezpečnosti práce má každá těhotná žena právo na vykonávání méně nebezpečné činnosti. Takže zvažte dočasné přeložení.

20. Fyzicky namáhavá práce - zdvíhání těžkých břemen, dlouhé směny, práce vestoje. Všechny tyto činnosti mohou zvýšit riziko předčasného porodu. Nejpozději do 20. - 28. týdne těhotenství požádejte o přemístění.

21. Stres a emocionální vypětí. I tomu byste se měla vyhýbat. Přejděte na jiné pracoviště nebo odejděte na mateřskou dovolenou. Jestliže to nejde, zkuste se se stresem vyrovnat každodenním cvičením či meditací.

Špatných vlivů na těhotenství je mnoho, ale vždy existuje nějaká obrana. Pamatujte si, že vše, na čem v tomto období vašeho života záleží, je nový život uvnitř vás.

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Načítám