Hlavní obsah

Tohle jsou nejčastější těhotenské pověry. Věříte jim?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

O těhotenství a porodu se toho hodně napovídá. Jsou to všechny ty rady a pověry vašich babiček a prababiček, které ale s realitou nemívají nic moc společného. Takže, milé nastávající maminky, tohle jsou těhotenské mýty, kterým skutečně nevěřte!

Článek

Každá těhotná žena alespoň jednu z následujících pověr slyšela. A byť nejsou nijak vědecky a lékařsky potvrzené, mnohé nastávající maminky některým z nich stále věří nebo si přece jen říkají, co kdyby. Ale vážně, tohle jsou jen staré mýty a pověry!

1. Jíš za dva!

Myslí to dobře. Všechny ty babičky, co se vás v době těhotenství snaží vykrmit, přidávají vám jídlo i proti vaší vůli a pořád jen slyšíte: „Ale no tak, dej si, vždyť jíš za dva!“ si vážně myslí, že vám dvojnásobnými porcemi jen prospívají.

Je to hloupost. Velké váhové přírůstky v době těhotenství vašemu zdraví a kondici spíš škodí (zbytečně zatěžujete své klouby, zvyšujete si krevní tlak, omezujete pohyblivost a podobně). Není rozhodně potřeba přibrat pětadvacet (nebo dokonce i víc) kilogramů, protože vás v době těhotenství omezují a po porodu se jich jen velmi těžko zbavujete. Jako standardní (a také zdravý) váhový přírůstek v těhotenství se uvádí zhruba dvanáct až patnáct kilogramů s tím, že by měly ženy s nadváhou už před otěhotněním přibírat ještě méně.

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Přecpávat se a kynout není zdravé nikdy, natož v těhotenstvíFoto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

2. Špičaté břicho? To bude kluk!

Je to tisíckrát vyřčená pověra, podle které špičaté těhotenské bříško značí, že se mamince narodí chlapec, kulaté bříško zase dává tušit holčičku. Možná to někdy skutečně takhle vyjde, ale je to spíš náhoda než fakt, že by tahle roztomilá pověra byla pravdivá.

Tvar těhotenského bříška totiž ovlivňuje mnoho faktorů, ale ani jeden z nich se netýká pohlaví dítěte. Spíš záleží na tvaru vaší dělohy, její poloze, ale také na svalové vrstvě na břišní stěně (čím pevnější svaly máte, tím méně vám bude bříško růst dopředu, protože ho svaly jednoduše nepustí), velikost dítěte, ale také to, zda rodíte poprvé, či už si tímto procesem vaše tělo prošlo (štíhlé provorodičky mívají bříška špičatější, a jakoby se neroztékala do stran, naopak ženy, které už třeba rodily vícekrát, mívají dělohu povolenější, a tak se břicho posouvá nejen dopředu, ale i do stran).

3. Pálení žáhy? Vlasaté miminko!

To je skutečně úsměvné, člověk si až představuje, jak maminku ty vlásky jejího nenarozeného miminka dráždí, až je z toho pálení žáhy. Ale zdravý rozum vám tomuhle věřit snad nedovolí.

Žáha těhotné ženy sice mnohdy pálí, ale příčinou rozhodně není kštice dítěte. Jde spíš o to, že vám rostoucí bříško tlačí na žaludek a hormony, které vaše tělo produkuje, povolují sval, který uzavírá vstup z jícnu do žaludku, takže se žaludeční šťávy dostávají právě do jícnu.

Foto: Andrei Pogrebnoi, Shutterstock.com

Pověra o pálení žáhy a vlasatých miminkách je vyloženě roztomilá a neškodnáFoto: Andrei Pogrebnoi, Shutterstock.com

4. Kočárek nesmí před porodem do domu!

Tohle je prostě pověra jako každá jiná, třeba jako rozbité zrcadlo a sedm let neštěstí nebo černá kočka, co vám přeběhne přes cestu, a vás tak čeká něco nepěkného.

Tahle pověra jen tvrdí, že kočárek, který máte doma ještě před narozením dítětem, nosí smůlu. Prostě že předčasně pořízená výbava vaše těhotenství a štěstí, na které se těšíte, zakřikne.

Vědecky tohle samozřejmě nijak obhajitelné není, ale pokud jste někdo skutečně pověrčivé, nejspíš to stejně nebudete riskovat. Z druhé strany, tahle pověra je naprosto neškodná, takže proč ne.

5. Sluší ti to, to bude kluk

Tohle je další typická pověra, která se zaobírá pohlavím nenarozeného miminka. Pokud maminka v těhotenství jen kvete a sluší jí to, všichni jsou přesvědčení, že čeká kluka. Protože holčičky přece mamince kradou krásu, takže třeba problémy s pletí či pigmentové skvrny jsou jasnou známkou toho, že v bříšku je schovaná malá zlodějka, která chce být hezká.

Žádná vědecká studie nicméně tohle nepotvrdila, a za změny vašeho vzhledu nemůže pohlaví dítěte, ale, světe div se, hormony! Ty totiž zvyšují tvorbu kožního pigmentu melaninu, proto ty hnědé skvrny v obličeji. Zvyšuje se i tvorba kožního mazu, který je zase zodpovědný za akné, mastnou pleť a podobně.

Znáte ještě jiné těhotenské pověry?

Reklama

Související témata: