Hlavní obsah

Nový obývák? Proměna se zvládla za 10 dnů a stojí za to!

Foto: Čeněk Vitovský

Jedna věc je postavit dům a ta druhá pěkně ho zabydlet. Jak dokládá příběh mladých manželů, jde to i s časovým odstupem.

Článek

Mladí manželé si nechali postavit dřevostavbu. Její realizace v malé moravské vesničce nedaleko Vyškova proběhla nad očekávání tak rychle, že ani nestihli souběžně najít designéra, který by hlavní obytný prostor zařídil na míru. Proto si sami vybrali podlahy, kuchyňskou linku a základní vybavení. A pak sice designérku našli, ale museli na její služby čekat několik měsíců. Ale vyplatilo se.

Co tu bylo

Obývák s jídelnou a kuchyní je dispozičně řešený do tvaru písmene L. Kromě nové kuchyňské linky sem manželé přidali to, „co dům dal“. „Původního vybavení tedy bylo pramálo, ale i tak jsme zachovali sedačku, byť u ní jsme upravovali přehození podnožky na druhou stranu, a svítidlo nad jídelním stolem. Řešila jsem celkovou nezabydlenost velkého prostoru a nedostatečné osvětlení,“ uvádí designérka Hedvika Novotná z Novodesign.

Foto: archiv fotografa

Základní vybarvení v neutrálních pastelových odstínech oživila žlutě okrová na křesle a pracovní židli. Mezi fotoobrazem a televizorem je záměrně ponechaný větší prostor (majitelé si plánují koupit větší televizor)

Úložné prostory mají majitelé jinde v domě, proto nebylo třeba zastavovat místnost velkými nábytkovými kusy. Stačilo vybrat a dokoupit sadu nízkých skříněk, které slouží i na odkládání věcí nebo umístění dekorací, nový jídelní stůl a židle, pracovní stůl. Ještě se pořizoval kusový koberec a došlo k přečalounění nového designového křesla – repliky Orange Slice Chair od francouzského návrháře Pierra Paulina, který toto pohodlné skořepinové posezení navrhl už v roce 1960. Stejný „kabát“ dostala i židle u pracovního stolu. A co se ušetřilo za nábytek, to se mohlo investovat do kvalitního osvětlení.

Důležitá světla

U jídelního stolu jsou francouzská okna (a další okno poblíž sedačky), přesto prostor nebyl dobře osvětlený. Přiléhající terasu totiž kryje pergola a ta brání prostupu přímého slunce do interiéru.

„Největší je kruhové svítidlo nad konferenčním stolkem a rovněž ho svým tvarem kopíruje. V průměru má 80 centimetrů a zaujme i textilním stínidlem – látka krásně rozptyluje světlo. Další velké, tentokrát čtvercové, svítidlo z polykarbonátu jsem umístila do kuchyně, také slibuje vysokou svítivost, což je nutné už proto, že se v této části nachází jen malé okno,“ vysvětluje designérka. K doladění atmosféry ještě přispívají stojací a stolní lampy.

Foto: Čeněk Vitovský

Menší zásahy do vedení elektřiny se vyplatily, nejsou vůbec poznat. Vývod na stropní osvětlení Ole! Plane v obýváku se posunul asi o jeden metr. Stejně tak se přesouvaly i některé zásuvky

Dekorace stěn

Sjednotit propojenost všech funkčních částí hlavní obytné místnosti pomáhá výmalba v bílé a béžové barvě, v určitých místech stěny osvěžují tapety. Luxusně působí vliesová tapeta evokující dekorační omítku, která byla nalepena na stěnu za televizorem a díky lesklému dekoru odráží denní i umělé světlo zpět do místnosti. Na ni kolmo navazuje obklad z křemence. Tento přírodní materiál je zajímavý už tím, že každý kus představuje originál a jen tak se neokouká. Díky vysoké odolnosti a mrazuvzdornosti ho lze použít rovněž v exteriéru.

Zajímavé detaily

Vše je tu propojené. Se světelnou atmosférou souvisí krb na biolíh, který se instaluje snadno, bez stavebních zásahů. Díky němu se během půl hodiny teplota v místnosti o velikosti kolem 20 m² zvedne o dva až tři stupně. Tento krb se však nedá primárně využívat jako zdroj tepla, jde o estetickou záležitost s přidanou hodnotou výhřevnosti.

Mladí manželé rádi cestují, proto se část stěny u pracovního stolu proměnila v malou fotogalerii, k níž mají citovou vazbu. Až se okouká, fotky vyjmou z rámečků a nahradí je novými.

Přehlédnout se nedají ani kokedamy – rostliny pěstované v kulatém balu zeminy obalené mechem. Na údržbu nejsou náročné, díky závěsům vypadají efektně a nezabírají téměř žádné místo. „Kokedamy jsou splněné přání mladých manželů. Tento způsob pěstování pochází z Japonska a klienti milují exotické kraje. Svědčí o tom i fotoobraz nad televizorem, který jsem nechala vytisknout na plátno z jejich fotografie, pořízené na cestách,“ vysvětluje spojitost designérka.

Co je na této proměně ještě sympatické? Nešlo o náročnou rekonstrukci, a tak se jednotlivé práce stihly asi za deset dnů díky hodinovému manželovi. A přesto byla změna zásadní. Ve fotogalerii můžete najít tři fotografie původního stavu.

Jak se vám takovýto prostor líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama