Hlavní obsah

Jak (ne)špehovat dítě na Facebooku?

Foto: thinkstock

Víte, co vaše děti dělají na internetu?Foto: thinkstock

Reklama

Dilema dnešních rodičů zní: špehovat či nešpehovat své děti na sociálních sítích? Z obavy o jejich bezpečí někteří rezignovali na respektování jejich soukromí. Jako třeba maminka Karolína.

Článek

Třináctiletá Beata má na Facebooku přes 500 přátel. Jedním z nich je i jakási Anna Mrázková, podle fotky vysmátá teenagerka. Ve skutečnosti Anna neexistuje, jde o falešný profil vytvořený její maminkou Karolínou. Ta už rok takto svou dceru špehuje. Beata nic netuší, protože jako spousta jejích vrstevníků soutěží o to, kdo bude mít víc přátel a „kliká“ i na ty, které nezná. „Díky tomu vidím, co píše, komu co komentuje, koho má v přátelích a jestli náhodou nezveřejňuje nějaké lolitkovské fotky,“ vysvětluje svojí metodu hlídání osmatřicetiletá Karolína. „Někdy si říkám, jestli to není za hranou, ale nevěřím, že by teď, když s ní začíná mlátit puberta, říkala pravdu.“

Podle psycholožky Danuše Jandourkové Karolína riskuje ztrátu důvěry své dcery a v podstatě jí dělá to, před čím se ji snaží chránit – to znamená, že ji bude někdo na internetu pod falešnou identitou sledovat či kontaktovat. Tento případ je extrémní, je ale přirozené, že se rodiče o své děti bojí a chtějí vědět, co dělají na sociálních sítích. Podle průzkumu firmy AVG provedeném mezi rodiči dětí od 14 do 17 let v 11 zemích své potomky kontroluje 44 % z nich. A nejde jen o puberťáky, hlídat by se měly i mladší děti.

Foto: thinkstock

Mladé dívky často neznají míru toho, co na Facebooku zveřejňovat a co neFoto: thinkstock

I když je přístup na Facebook oficiálně od třinácti let, malým počítačovým nadšencům stačí, když si zfalšují rok narození. Jak loni zjistila Evropská komise, 52 % českých dětí ve věku 9–12 let má profil na nějaké sociální síti.

Zákazy nemají cenu

Jak děti na Facebooku ohlídat? „Můžete například nastavit historii internetového prohlížeče či použít programy monitorující činnost dítěte na internetu,“ říká Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí, a pokračuje: „Raději ovšem doporučujeme rodičům, aby budovali vzájemnou důvěru, díky níž se jich mohou zeptat na aktivitu na sociálních sítích. Pro dítě bude srozumitelnější, pokud mu vysvětlí, čeho se obávají a proč. Společně si pak mohou nastavit pravidla fungování na internetu. Je to pro obě strany přijatelnější než špehování, jakkoli vedené dobrým úmyslem.“ Řešením také je, v případě že máte starší a už rozumnější dítě, aby na Facebooku svého mladšího sourozence pohlídalo.

Jestli je vašemu dítěti kolem deseti, svůj profil ještě nemá a dožaduje se ho, nemá cenu mu to zakazovat. Založí si ho třeba ve škole nebo u kamaráda. „Zákazy dítě neodradí, takže bych volila společný profil například s maminkou, ukázala bych dítěti, jaká to má úskalí,“ říká psycholožka Jandourková. Vše nastavte spolu a určete si základní pravidla (viz rámeček).

Foto: thinkstock

Menší děti by dle odborníků na sociálních sítích měly surfovat pod dohledem rodičůFoto: thinkstock

Odhalené lolitky

Možná máte dítě větší a ani netušíte, jestli Facebook využívá. Zjistíte to jednoduše – pokud máte vlastní účet (pokud ne, musíte si ho založit, nebo poproste někoho, kdo ho má), stačí dát jméno dítě do vyhledavače Facebooku a čekat, zda se jeho profil objeví. Jestli ano, zkontrolujte, aby nebyl přístupný komukoli a jestli tam náhodou vaše dítě neuvádí osobní údaje, jako je adresa či telefonní číslo. Jak upozorňuje Peter Porubský, ochrana dětských profilů je často nedostatečná: „Dalším častým problémem je nekontrolované vyvěšování různých obsahů – textů, fotek, videí, které se mohou stát terčem posměchu nebo zneužití.“

Jenže jak vysvětlit náctileté slečně, že ta fotka, kde polosvlečená rádoby smyslně špulí rty do zrcadla na Facebook nepatří? „Problém je v tom, že intimita, sex, erotika jsou už tak veřejné, že děti nevnímají nevhodnost takových fotek. Takže v dnešní době je dobré dětem odmala vysvětlovat, co patří na veřejnost a co do rodiny, vztahu. Rodiče musí jít dětem příkladem a sami pečlivě rozvažovat, co na internet vyvěsí,“ zakončuje Peter Porubský.

Pravdou je, že když vaše dítě bude chtít uniknout vašemu dohledu, nejspíš se mu to vyvede. Čím dál častěji se totiž objevuje trend, kdy dítě má jak oficiální profil, který rodiče hlídají, a pak tajný pod přezdívkou, kde „řádí“ bez jejich dohledu. Takže nakonec se přece jen budete muset smířit s tím, že úplně všechno neohlídáte.

A jak hlídáte své děti na internetu vy?

Reklama

Načítám