Hlavní obsah

Jak ochránit psa před stresem ze silvestrovského humbuku? V pohodě musí být hlavně páníček

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkolepé silvestrovské oslavy, kdy se noční obloha rozzáří barevnými ohňostroji, jsou nedílnou součástí konce roku. A to přesto, že v mnoha velkých městech je vyhlášen zákaz zábavní pyrotechniky. Máte doma psa? Pak vás i letos čeká nelehký úkol. Zvládnout jeho stres.

Článek

Pokud ze zkušeností víte, že váš pejsek zvládá silvestrovský humbuk s přehledem, můžete být v klidu i vy. Ovšem velké procento chlupáčů tyto hlučné oslavy skutečně hodně stresují. Projevuje se to různě, od kňučení, klepání, vrčení, schovávání až po snahu o útěk. Už svým přístupem a chováním mu můžete dost pomoci. Máte-li tedy čtyřnohého kamaráda, hlavně coby nového člena rodiny, určitě ho na silvestra nenechávajte samotného a zjistěte, jak reaguje.

Připravte se předem

V případě, že váš domácí mazlíček těžce snáší silvestrovské petardy a ohňostroje, ideální variantou je odjet z města někam do klidu. To ovšem nelze vždy. Zůstáváte-li tedy ve středu dění (protože i letos se bohužel dá očekávat, že řada lidí nebude zákaz ohňostrojů respektovat), nepodceňte celodenní přípravu a pejska také rozhodně vyvenčete před vypuknutím nejbouřlivějších oslav.

„Nejdůležitější je, aby byl především v klidu a pohodě páníček a měl situaci pod kontrolou. Tím na psa jednak přenese část své energie, jednak mu tím dá pocit jistoty. Přes den by se měl snažit pejska dostatečně zabavit fyzicky i psychicky, aby byl večer co nejvíc unavený,“ říká Markéta Aubrechtová, která se zabývá chovem psů.

Foto: Best dog photo; Shutterstock.com

Foto: Best dog photo; Shutterstock.com

Doporučení veterinářů a odborníků

Pokud se vám letos nepodaří zvíře zklidnit, příští rok řešte situaci s předstihem. Zajděte včas za veterinářem a požádejte ho o předepsání preparátů na zklidnění - můžete je i koupit volně, ale vždy je lepší přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu. „Jednou z možností jsou přípravky na přírodní bázi, respektive potravinové doplňky, které by zvíře mělo užívat už pár dní předem. Dále jsou to sedativa v podobě prášků či gelů, díky nimž by mělo oslavy prospat. Na trhu je také preparát ve formě gelu, který se aplikuje na sliznici dutiny ústní, v jeho indikaci je vyloženě zvládání stresu z hluku,“ vysvětluje veterinář MVDr. Aleš Müller.

Jestliže žádný přípravek doma nemáte, můžete zaběhnout do obchodu a koupit nějakou hračku, která může také ulevit. „Psi milují žvýkání, vytváří se jim během něj endorfiny, které jim zlepší náladu. Dobrou volbou jsou například kousací parohy a různé tyčinky, současně sloužící jako dentální pomůcky. Vybírejte je podle velikosti plemene. Pokud máte doma štěně, jsou vhodné až po výměně zubů. Štěňatům nabídněte lízací podložku, kterou natřete tvarohem nebo oblíbenou konzervou - poslouží podobně a odvede pozornost psa od toho, co se děje kolem, “ doporučuje Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka.

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Pomůže bunkr i hra

Večer při vypuknutí vřavy dávejte pejskovi především najevo, že se nic neděje. Buď s ním zalezte do úkrytu, který mu předem vytvoříte třeba v koupelně nebo pod stolem, a tam se s ním mazlete a drbejte ho, nebo si s ním hrajte. „Pokud je pes schopný vnímat, můžete s ním procvičovat povely, které už zná, například sedni, lehni, ke mně… To psa zabaví a současně mu tím jakoby říkáte: Nevíš, co dělat? Tady jsou povely, které znáš, tak se soustřeď na jejich vyplnění,“ radí chovatelka Markéta Aubrechtová.

„Některým psům pomůže, když doma pustíte hudbu, jiným pomáhají například vonné olejíčky,“ doporučuje Karolína Cipro z firmy Løype, zaměřené na psy a aktivní pejskaře. I když použití aromaterapie na uklidnění může znít jako něco, co v pohodě zvládnete doma, je vždy lepší to předem konzultovat s odborníkem. Některé éterické oleje mohou být pro domácí mazlíčky toxické - pro kočky to je například eukalyptus či máta, pokud to s nimi přeženete.

V neposlední řadě svého mazlíčka nelitujte. Psi lítost jako takovou nechápou, a proto by to bylo to samé, jako byste mu říkali: Já se bojím, také by ses měl bát, tedy byste ho v jeho strachu spíš utvrdili. Měl by z vás vycítit, že jste v pohodě, pak se také tak naladí.

Co když psa vyleká rachejtle a zaběhne se?

Bohužel se velmi často stává, že nečekaně odpálená rachejtle psa vyplaší a ten poté uteče. Pokud vás to potká, pak co nejdřív kontaktujte službu Psí detektiv, hned informujte sousedy a přátele, sledujte stránky na Facebooku, zaměřené na ztracené a nalezené psy, využijte i stránky vašeho města či vesnice a také těch okolních, volejte na městskou policii a obvolejte i nejbližší útulky. V  okolí vylepte letáčky s fotkou psa a kontaktními údaji na vás.

Reklama

Načítám