Hlavní obsah

Jak zvíře zabavit, aby nestrádalo

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Reklama

Kanadští badatelé zkoumali, jak prospívají chytrá zvířata v domácím chovu. Zjistili, že pokud se nudí, podléhají stereotypnímu a destruktivnímu chování. Míra zábavy také úzce souvisí se stravou, která je jim podávána.

Článek

Výzkum se prováděl na papoušcích, ale jeho výsledky se dají vztáhnout snad na všechny domácí mazlíčky, včetně zvířat v zoologických zahradách. Evoluční biologové z kanadské University of Guelph zveřejnili v magazínu Proceedings of the Royal Society B článek, v němž vysvětlují, proč zvířata v zajetí trpí. Tvrdí, že čím je zvíře chytřejší, tím specifičtější životní podmínky potřebuje. Týká se to zábavy, aktivního vyžití a stravy.

Výzkum papoušků

Výzkumníci se zaměřili na pozorování papoušků žijících v zajetí. Sledovali, jak se chovají, když nemají dostatečnou stimulaci, a jak často se u nich projevuje úzkostné chování či abnormální aktivita v podobě kousání mříží, žvýkání nebo pojídání peří, kymácení, zmateného poskakování nebo letargického přecházení po kleci.

Zjistili, že papoušci (kteří mají v poměru k tělesné hmotnosti velký mozek, což je známka inteligence) se nudí, pokud je pro ně pojídání potravy zcela bez práce. Potřebují křupavé složky, které musí trochu dobývat, jako jsou ořechy, semena a hmyz. Tedy ne konvenční směsi pro papoušky, ale co nejpřirozenější potravu, nejlépe s podílem čerstvého ovoce a zeleniny. Taková forma stravování je zároveň mentálně stimuluje a plní tedy jak složku výživy, tak i zábavy.

Aby se papoušek nenudil, je dále základ pořídit mu do klece bidýlko, koupelnu a zrcátko, to ocení zejména menší papoušci. Také ho můžete cvičit, klasika je třeba pozdrav, zamávání nožičkou, otočka kolem vlastní osy či kolem předmětu.

Foto: pornvit_v, Shutterstock.com

Zvíře, které se nudí, je nešťastné a podléhá destruktivnímu chování a depresiFoto: pornvit_v, Shutterstock.com

Jak to mají psi

Vedle papoušků se výsledky výzkumu dají aplikovat i na další domácí miláčky. Každý, kdo má doma psa, ví, že je třeba ho každý den něčím zabavit, pokud nechcete, aby vám rozkousal boty nebo nohy od stolu. „Mentální stimulace je nedílnou součástí života s každým psem. Její nedostatek může ovlivňovat obrovskou škálu problémových chování až po agresi nebo reaktivitu na ostatní psy,“ potvrzuje psí trenér Tomáš Nushart. Je to tedy podobné jako u papoušků – když nemá psík dost podnětů, nudí se, trpí a může ohrozit sebe i své okolí. Ostatně pro lidi to platí také.

Formou zábavy je i pravidelný trénink poslušnosti nebo dovedností (klidně jen 5–10 minut denně) nebo čmuchací aktivity, jako je třeba čmuchací dečka. „Rozházím po ní přibližně 8 pamlsků, nechám je pejska vyčmuchat a to celé udělám třeba 10x za sebou. Taková aktivita pejskovi slouží jako meditace, čichání je totiž jedna z nejjednodušších cest k uvolnění a snížení hladiny stresu,“ vysvětluje Tomáš Nushart.

Alternativou jsou různé interaktivní hračky nebo hlavolamy, kde pejsek rovněž hledá pamlsky. Oblíbená jsou dřívka z olivového nebo kávového dřeva, která zabaví na dlouhý čas, vyčistí zuby, a protože neuvolňují třísky, ale snadno stravitelná vlákna, mohou je pejsci i sníst.

Jak souvisí strava se zábavou

Nedílnou složkou mentální stimulace i zábavy je i pro psy křupavá strava, prospívá jim stejně jako papouškům: jednak si čistí zuby a jednak se během křoupání uvolňuje hormon štěstí endorfin. Může to být čerstvé ovoce a zelenina, křupou také kvalitní za studena lisované granule, které v podstatě představují sušenou formu barfu (barfování neboli barf je krmení psa tepelně neupravenou stravou). „Křupavé bývají i přírodní pamlsky jako paroží, himalájské kosti, různé druhy sušených kůží nebo mas,“ radí Michal Wantulok z Bibi Food. Žvýkací pamlsky doporučuje i Tomáš Nushart, jen radí vyhýbat se těm vyráběným z buvolí kůže. „Ty jsou často napuštěné všelijakými chemikáliemi, není to nic, co bych chtěl, aby pes jedl. Raději volím sušené uši, chrupavky a podobně.“

Foto: Dragomira19, Shutterstock.com

Strava, která křupe, psy baví. Ideální jsou pamlsky ze sušených prasečích uší nebo parůžkůFoto: Dragomira19, Shutterstock.com

Co když musí zůstat sám

Pamatovat je třeba i na to, co bude pes dělat o samotě. „Ať už se potýkáte s úzkostlivým pejskem, nebo učíte štěně zůstat samotné, doporučujeme lízací podložku. Jde o rohožku, na kterou dáte psí jogurt, paštiku nebo třeba burákové máslo a pejsek se slízáváním dobroty zabaví, zbaví stresu a zrelaxuje. Navíc tím odvedete pozornost od svého odchodu a štěně nevystavíte zbytečně stresové situaci,“ vysvětluje Bára Vítková z BiBi food.

Reklama

Načítám