Hlavní obsah

Jak poznáte, že je váš pes nemocný? Divně leží a pije moc, nebo naopak málo

Foto: Sonja Rachbauer, Shutterstock.com

Foto: Sonja Rachbauer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoci se nevyhýbají ani mazlíčkům a je pouze na páníčcích, aby odhalili prvotní příznaky a rozhodli, nakolik je současný stav psa vážný. Jet na veterinu ihned, když pes nejí, kašle nebo má průjem? Nemusí to být od věci. Banální příznaky u člověka mohou signalizovat vážné onemocnění u psa.

Článek

Zatímco chovatelé, kteří svého psa již znají, mají větší šanci identifikovat počáteční signály značící, že něco není v pořádku, čerství majitelé se potýkají s problémy. Nemají zatím představu o jeho návycích, ať už si domů přivezli štěně, nebo staršího psa z útulku. Je potřeba ho pravidelně sledovat, zda je vše v pořádku. Jak tedy poznat, že je pes nemocný nebo nachlazený, a na co se zaměřit při pozorování?

Změna chování - když pes nejí a náhlá apatie

Vždycky aktivní pes s chutí si hrát najednou apaticky polehává? Jakákoli změna chování, ať už velká, či malá, může značit onemocnění a majitel by měl zpozornět a psa sledovat, případně ho prohlédnout a pátrat po fyzických příznacích. „Že vašemu psovi není dobře, poznáte tak, že více pije, což se děje třeba při onemocnění ledvin. Nebo naopak nepije vůbec,“ říká MVDr. Ünal Yurdakul z Uno Veterinární kliniky. Mezi zjevné změny chování patří i podrážděnost (až agrese) či vykonávání potřeby na nezvyklých místech (např. v obýváku). V případě, že pes polehává v nezvyklé poloze a nenechá na sebe sáhnout, má pravděpodobně bolesti.

Únava

Občas se může jednat pouze o změnu počasí, kdy psi bývají unavenější a nemají náladu se namáhat, jindy to je první patrná známka toho, že něco není v pořádku. Pokud příznaky neodezní a neexistuje zjevná příčina tohoto stavu, je namístě kontaktovat veterináře.

Nechutenství u psa

Když je miska plná a pamlsek nedotčený, ne vždycky to je důvod k panice. V přírodě je běžné, že pes jí až tehdy, kdy něco najde či uloví, takže den bez jídla by pro něj neměl představovat problém, pokud nevykazuje další změny.

Pes pije moc nebo vůbec

Naopak porušování pitného režimu představuje problém v každém případě. Pes, který nepije, je dehydrovaný. Na druhou stranu, pokud pes pije mnohem víc vody, než měl ve zvyku, zatímco není horko, může to ukazovat na hormonální problémy, např. cukrovku.

Foto: Zontica, Shutterstock.com

Občasné nechutenství nemusí nic znamenat, pokud se nepřidají další příznakyFoto: Zontica, Shutterstock.com

Tělesné příznaky

Pokud zaznamenáte změny chování, je dobré se zaměřit, zda pes nevykazuje i některý z tělesných příznaků, které je dobré pravidelně kontrolovat i v případě, že se nic neděje, pro včasné odhalení nemoci. Jedná se především o zkoumání vylučování psa a prohlídky jeho tělesné schránky.

Zvýšená teplota a suchý čenich

Psi mají přirozeně vyšší teplotu těla než lidé, o zvýšené teplotě se u nich mluví až při přesažení 39 °C. Prvním varovným příznakem bývá čenich, který není vlhký, jak je u psů zvykem, ale suchý, horký až rozpraskaný. Teplota značí, že psí tělo bojuje s nějakým zánětem.

Průjem, zácpa, začervení, krev ve stolici

Vylučování a výkaly svého psa by měl zkoumat každý majitel. Průjem nastává i v případě, když pes sní něco divného, stresuje se nebo není zvyklý na nové krmivo, v  takovém případě by však měl rychle odeznít i bez zásahu, maximálně za podání černého uhlí. V opačné situaci a dlouhotrvajícím průjmu je na čase vyhledat veterináře, který může předepsat antibiotika. Zácpa pak značí ucpaná střeva, s kterými lze psovi pomoci, dokud přijímá potravu a nezvrací. I když se pes řádně vyprazdňuje, v jeho stolici se mohou objevit věci, které tam nepatří, jako červi (viz článek o odčervení), nebo krev. Pokud se nejedná o ojedinělý případ, může jít o rakovinu a kontaktování lékaře je namístě.

Kašel, zahlenění, sípání

Kašel znamená buďto uváznutí předmětu v krku, nebo onemocnění, v každém případě se doporučuje vyhledání veterináře, především v případech, kdy vykašlává pěnu, krev, nebo k tomu i sípe. Sípání obecně není radno podceňovat, v kombinaci se zvětšeným břichem se patrně jedná o převrácení žaludku, kdy psovi jde o život. Lehký kašel v kombinaci se zahleněním může značit nachlazení, ale ani to není radno u psa přecházet.

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Sípání psa nepodceňujte a vydejte se k lékařiFoto: didesign021, Shutterstock.com

Pes hubne

Úbytek hmotnosti v případě, že pes normálně jí, signalizuje obtíže s trávením, které může způsobovat vážnější nemoc. Vždy je tedy dobré navštívit veterináře.

Zakalené oči, výtok z očí

Na očích lze poměrně snadno vypozorovat, že se psovi něco děje. Výtok z očí, zakalené oči nebo změna barvy sliznice značí problém, s nímž je dobré zamířit k veterináři.

Zuby

Jelikož domácí pes si na rozdíl od divokého nevyčistí chrup žvýkáním, je třeba o něj pečovat za něj a ještě mu kontrolovat, zda nemá zubní kámen, zánět či některý ze zubů zlomený. V takových případech hrozí potíže s příjmem potravy či komplikovaná infekce.

Zvracení

Zvracení u psa je poměrně běžný jev: Pokud si jednou za čas potřebuje vyčistit žaludek a sní trávu, není důvod k panice. Ovšem pokud problém přetrvává, může se jednat o otravu nebo onemocnění (např. nádor nebo intolerance), s nimiž je již nutné vyhledat veterináře.

Pes kulhá

Jakmile se pes přestane pohybovat tak rychle, jak bývalo zvykem, váhá do schodů či kulhá, aniž by měl v poslední době nějaký úraz, pravděpodobně se jedná o bolest kloubů.

Další příznaky nemoci u psa

Kromě výše uvedených existují další příznaky, u kterých by měl majitel zpozornět, pakliže se objeví. Patří mezi ně tzv. sáňkování, kdy si pes otírá pozadí o zem, popř. si rovnou vykusuje srst kolem konečníku. Takové chování značí zánět análních žlázek. Línání je u psa dvakrát do roka běžné, dokud srst padá v pravidelném období. Při nadměrném línání a ještě mimo sezonu pes může mít ekzém či plísňové onemocnění kůže. Na kůži jako takovou je dobré se obecně zaměřit, kontrolovat, zda pes někde nemá klíšťata, nezvyklé výrůstky nebo vyrážku. „Nespavost, časté střídání poloh, nebo i to, že si pejsek nevezme oblíbený pamlsek či zrychleně dýchá, by mělo majitele minimálně přimět k tomu, aby psa více sledoval a vyhledal odbornou pomoc. Chování a zvyky svého psa zná nejlépe,“ doplňuje Yurdakul. Pokud je pes pravidelně kontrolován, ideálně nejen očima, ale i pohmatem, lze odhalit ztvrdlé či nafouklé břicho, změnu barvy sliznic (u dásní či spojivek) a výše zmíněné. Všeobecně platí, že pokud je přítomno více příznaků, je na čase zamířit ke zvěrolékaři.

Načítám