Hlavní obsah

Sám doma: Jak naučit psa, aby neštěkal, neničil a netrpěl, když jste v práci

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vychovat z pejska poslušného parťáka do nepohody není žádná legrace, vyžaduje to notnou dávku sebezapření a trpělivosti a je potřeba s tím začít už od štěněte. K základům patří naučit psíka být v pohodě o samotě bez toho, aby ničil byt a štěkal. Právě v tom řada lidí selhává. Proč a jak to změnit?

Článek

Je jasné, že od roztomilého štěňátka se nechcete hnout, to je ovšem chyba. „Když si pořídíte štěně, nedoporučuji být s ním nonstop. Stane se z něj váš ocásek a vytváří se separační úzkost,“ vysvětluje Petra Chramostová, majitelka chovné stanice Pet-Pet Bull v Křešicích. Frustraci pes vyjádří štěkáním, škrábáním, demolováním toho, co bude mít v dosahu. Abyste něčemu takovému předešli, měli byste od malička trénovat pobyt o samotě.

„Odpočinek o samotě je pro psa naprosto přirozený. To jen člověk ho učí pravý opak, a pak je rozladěn, že se u něj objeví zlozvyky jako štěkání či ničení věcí, někdy dokonce i venčení v bytě,“ vysvětluje Iveta Skalická, kynoložka a psí trenérka ze ZKO Javorka v České Třebové. Jak psa naučit, aby samotou netrpěl?

1. Klid po jídle

V počátcích postačí, když si štěněte nebudete všímat nepřetržitě. K ignorování je ideální čas po krmení, kdy bývá plné energie, a přitom by mělo být v klidu, aby potravu nezvrátilo. Když za vámi bude běhat s hračkou nebo bude žadonit o mazlení, nevšímejte si ho. Dříve či později ho to přestane bavit, lehne si a usne. Časem si zvykne odpočívat po jídle automaticky.

Foto: Urban.Explorer, Shutterstock.com

Samota je pro psa přirozená, neměl by na ni reagovat štěkánímFoto: Urban.Explorer, Shutterstock.com

2. Každý v jiné místnosti

Psíkovu samostatnost dále podpoříte nácvikem toho, že nebudete stále spolu ve stejné místnosti. Až si všimnete, že je zaujat hračkou nebo spánkem, vypařte se a jděte jinam. Pejsek dříve či později vaši nepřítomnost zaznamená a začne vás hledat. Přivítejte ho, ale nepřehánějte to, aby si nemyslel, že to, že byl chvíli sám, je něco mimořádného. Měl by to vnímat jako přirozenost. „Důležité ale je, že pes vidí, že odcházíte, i že se vracíte,“ říká Petra Chramostová.

3. Úplně sám

Později můžete zkusit psa v místnosti zavřít. Udělejte to jen na chvilku, hned se vraťte a mírně ho pochvalte. Jde o to, abyste mu nedali prostor pro štěkání, ale zase abyste to nepřehnali a on si nemyslel, že vydržet sám je zásluha. Zkoušejte to denně a intervaly prodlužujte. „Ideálně odejděte vždy, když bude zabaven něčím jiným, aby si nemohl váš odchod spojit s něčím konkrétním,“ radí Iveta Skalická. Stejně postupujte i v případě, že se rozhodnete nechat ho o samotě v bytě.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Štěkání, škrábání, demolování, trhání… Tak může pes dávat najevo frustraci ze separační úzkostiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Neloučit, nevítat

Dokud si psík na samotu úplně nezvykne, dávejte si pozor, abyste se s ním bouřlivě neloučili ani nevítali, zůstávejte spíše vlažní. Opět jde o to, aby pobyt o samotě vnímal jako něco normálního. Nejprve zajděte s košem, potom na nákup a dobu postupně prodlužujte. Až budete odcházet na delší dobu, nechte psovi k dispozici hračky, aby se zabavil, a samozřejmě vodu.

5. Pomáhají interaktivní hračky s pamlsky

I při správném učení ale někdy pes se štěkáním začne. „V této situaci mu lze při odchodu nabídnout dnes velmi oblíbené interaktivní hračky s pamlsky,“ radí Iveta Skalická. Pokud nejeví o pamlsky zájem, můžete ho zaměstnat něčím na kousání, třeba parůžkem, dřívkem z olivovníku či kávovníku nebo dentální hračkou. „Pomoci mohou i elektronické difuzéry s feromony navozujícími klid a pohodu a odbourávajícími stres,“ doporučuje Petra Chramostová.

6. Elektronický obojek proti štěkání

A co když všechno selže? „S ohledem na plemeno můžete zkusit elektronický obojek proti štěkání. Pak ale rozhodně doporučuji navštívit výcvikové středisko a trenéra, který má s těmito pomůckami zkušenosti,“ říká Iveta Skalická. Protože pouhým nasazením psovi nevysvětlíte, co dělá špatně nebo co po něm chcete. A obojek by rozhodně neměl být trestem za to, že psík štěká, ale korekcí, jež ho naučí, že to není žádoucí.

Načítám