Hlavní obsah

Zima znamená pro pejsky řadu rizik. Co pro ně můžete udělat?

Foto: Ekaterina Brusnika, Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Brusnika, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během chladných zimních měsíců čekají na vašeho čtyřnohého přítele různá úskalí, zejména pokud je zvyklý na teplo domova. Jak mu můžete pomoci toto období co nejlépe zvládnout?

Článek

Přestože v našich končinách nejsme na kruté zimy zvyklí, s padajícím sněhem, studeným větrem a teplotami klesajícími pod nulu počítat musíme. Riziko nachlazení a další nepříjemnosti přitom nečíhají jen na nás, ale i na naše mazlíčky.

Zimu nejlépe zvládají mladí, zdraví a velcí psi, hlavně ti, co venku pobývají celý rok. Nejohroženější skupinou jsou naopak štěňata, starší či nemocní psi a bezsrstá či krátkosrstá plemena. Co všechno jim hrozí a co pro ně můžete udělat?

Pejskům z gauče zkraťte procházku

Na mazlíčky, jež si celý rok užívají teplo bytu, čeká při venčení hned několik možných rizik. Tím nejvíce zjevným je teplotní šok. Při procházkách se proto vyhněte největším mrazům, které bývají brzy ráno a pozdě večer.

Procházky zkraťte na několik minut a dbejte na to, aby se pejsek moc často nezastavoval a na dlouho si nesedal. Může mu to způsobit zánět močových cest. Doma zapomeňte na přetápění, kvůli němuž by se pravděpodobnost nachlazení a teplotního šoku ještě zvýšila, 21 °C bude ideálních.

Pořiďte mu obleček

Krátkosrstým a bezsrstým pejskům, štěňatům a psím seniorům se budou hodit psí oblečky. V zimě se rozhodně nejedná o módní výstřelek, ale o pomůcku na ochranu zdraví.

Vhodně vybraný obleček by měl chránit hlavně dýchací a močové cesty, důležité je zakrytí beder, zad, břicha a hrudníku. Starší pejsci náchylní na onemocnění kloubů ocení i návleky na packy, pro naháče zvolte přímo kombinézu. Po návratu z procházky s pejskem chvilku počkejte na chodbě, aby se aklimatizoval, a až poté mu obleček sundejte.

Foto: otsphoto, Shutterstock.com

Pejsci zvyklí na pobyt doma by se měli při zimních procházkách co nejvíce pohybovat, vhod jim přijdou i oblečkyFoto: otsphoto, Shutterstock.com

Pravidelně mu kontrolujte tlapky

Na domácí pejsky čekají při venčení i další nástrahy. Jednou z nich je posypová sůl. Může způsobit vyrážku a pokud si ji pejsek z tlapek olíže, hrozí mu zažívací potíže. Proto je dobré mu po každé procházce tlapky umýt vlažnou vodou, usušit a namazat.

Mazání polštářků je dobré i před procházkou, vrstva vazelíny či indulony totiž působí jako poměrně dobrá ochrana. Vyzkoušet můžete i psí botičky, jež pejska ochrání nejen před solí, ale i před posypem z drobných kamínků, ostrými kusy ledu a chladem.

Dobré je také zastřihávat mu dlouhé chloupky mezi prsty. Mohou totiž namrzat a lehce se na nich zachytávají nečistoty, což je pro pejsky při došlapu nepříjemné.

Venkovním pejskům zateplete boudu

Psům žijícím po celý rok na zahradě nebude přechod na zimní období dělat takový problém. To hlavní, co od vás budou potřebovat, je zateplená bouda. Příliš vhodné nejsou deky, ručníky či noviny, v nichž se drží vlhkost, ideální je polystyren nebo pšeničná sláma, která příjemně hřeje a dobře odolává plísním. Podestýlku pravidelně doplňujte, aby jí měl pejsek dostatek.

Bouda by měla stát na místě, kde nefouká a kde je krytá před sněhem i deštěm. Od věci není nainstalovat do vchodu dvířka, která chrání před průvanem či nechtěnými návštěvami jiných zvířat. Pokud venkovní teplota klesne pod -12 °C, je dobré pustit pejska do předsíně, garáže nebo jiné nepřetopené místnosti.

Foto: xkunclova, Shutterstock.com

Psi zvyklí na pobyt venku potřebují hlavně teplou boudu a dostatek kvalitní stravyFoto: xkunclova, Shutterstock.com

Zvyšte mu příjem jídla

Pro pejsky pobývající venku je zásadní dostatečný příjem kvalitní potravy. Během chladných měsíců potřebují zhruba o 20 % více bílkovin, sacharidů i tuků. Zapomeňte ale na překrmování, mnohem důležitější než více porcí je složení podávaného krmiva.

Neméně zásadní je přístup k čisté pitné vodě. Pojídání sněhu ji v žádném případě nenahradí a psům s citlivějším zažíváním může způsobit žaludeční potíže. Misku umístěte do závětří, aby tak snadno nezamrzla. Vyzkoušet můžete i nerezovou fontánku, která vodu neustále filtruje. Při jejím umístění dbejte na doporučení v návodu.

Vzpomeňte si na útulky

Chcete pomoct těm, co to nejvíce potřebují? Kontaktujte útulek nebo záchrannou stanici ve svém okolí a poptejte se, jestli pro ně můžete něco udělat. Vhod jim přijdou nejen finanční příspěvky, ale také deky, hračky a krmivo. Vždy se ale předem informujte, po čem je největší sháňka.

Načítám