Hlavní obsah

Když vás tetování omrzí

Foto: smaphoto.cz/jiunlimited

Od tetování vám pomůže lékařFoto: smaphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růžička nad kotníkem, čínský znak na rameni či ornament na bedrech... U mladých dívek je decentní tetování sexy, u mužů působí zajímavě a osobitě. Po čase ale můžeme názor změnit a ozdoba, která tehdy byla nejlepším nápadem, je najednou na obtíž. Jak se tetování zbavit, když je „navěky"?

Článek

Časopis Uzlíček

„Tetováže a permanentní make-up jsou velmi obtížně odstranitelné," varuje hned úvodem MUDr. Simona Bedřichová z kliniky Laser Esthetic. „Každý by si tohoto faktu měl být vědom." Ale...

... je pravda, že v současné době jsou možnosti, jak se tetování či permanentního make-upu takřka zbavit. Nicméně i ty nejmodernější šetrné techniky neumí odstranit všechny barvy stejně dokonale. „Dobře se odstraňují tmavé černé, modré a hnědé barvy, hůře jdou zelené a červené," říká MUDr. Bedřichová. Paradoxně je pro estetickou medicínu větším oříškem permanentní make-up, byť méně rozsáhlý než tetování. Především kvůli tomu, kde je umístěn. Používané laserové techniky totiž lehce poškodí tepelnou energií například řasy nebo obočí.

Půjde to?

Pokud nás tetování trápí, jsme určitě vhodným kandidátem, věk nerozhoduje. A lidí, kteří se chtějí svého tetování zbavit, přibývá. Lékaři z klinik plastických chirurgií podle svých slov zažívají doslova boom tetovaných klientů a kliniky rychle pořizují nové dokonalejší typy laserů. „Právě totiž ,dozrává' sociální skupina, kterou zasáhla invaze tetovacích salonů - nyní získávají dobré pracovní pozice a tetování, zejména na viditelných místech, je jim na obtíž," vysvětluje velký zájem MUDr. Bedřichová. Mezi další zájemce patří ti, kteří udělali unáhlené rozhodnutí a teď se tetování potřebují rychle zbavit. Paradoxně v obou případech se jedná spíše o lidi z vyšších sociálních vrstev.

I maminky jsou tetované

Protože se reliéf tetováže mění nejen stářím, ale i těhotenstvím (roztahuje se kůže, takže obrázek samozřejmě mění tvar), bývají častými klientkami i maminky. „Odstranění doporučujeme před otěhotněním a po ukončení kojení," říká MUDr. Bedřichová. „Zákrok sice není nijak kontraindikován těmto stavům, ale při rozsáhlejších oblastech je nutná aplikace místního anestetika nebo jiných léčebných látek. Ty mohou prostupovat např. do mateřského mléka a podobně." Budoucí maminky by si tedy měly dobře promýšlet, kdy si tetování pořídit a zda s ním nepočkat na období „po dětech".

Jak se tetování odstraní

KDYSI: Dosti drasticky - tzv. dermabrazí, tedy chirurgickým zbroušením pokožky. V krajních případech pak vyříznutím tetováže za cenu jizev.      DNES: Odborníci odstraňují tetování i pigmentové skvrny pomocí laseru. Nejčastěji alexandritovým či erbiovým laserem.

U použití alexandritového laseru pulsy projdou pokožkou, aniž by ji poškodily a rozstřelí tmavé pigmenty na malé částečky, které jsou následně za pomoci bílých krvinek vstřebány. Ne však po jednom ošetření. Profesionální tetování je uložené v několika vrstvách kůže pod sebou a laser může pracovat jen postupně. Okolní tkáň zůstává díky přesnosti přístroje nezasažená, protože laser pracuje s přesností na jednu tisícinu milimetru.

Erbiový laser znamená výhodu - tetování odstraní najednou, tedy rychleji. Také je to levnější metoda. Musíme ovšem počítat s větší pravděpodobností jizvy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tetování vás časem omrzíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jakým způsobem se naší nechtěné „okrasy" zbavit, poradí nejlépe lékař při osobní konzultaci. Součástí první schůzky by měl být i test, který na malé plošce prokáže účinnost laserové metody. „V některých případech zmizí tetováž úplně, někdy jen částečně, toto bohužel ovlivňuje také složení tetovacího pigmentu (barev) a hloubka aplikace," vysvětluje MUDr. Bedřichová.

Zákrok a jak se chovat po něm

„Počet zákroků k odstranění tetováže se většinou pohybuje kolem 7-8 ošetření tak, aby se docílilo požadovaného efektu," shrnuje lékařka. Klienti popisují většinou ošetření alexandritovým laserem jako žahnutí kopřivou. U tohoto typu zákroku většinou ani není potřeba použití lokálního anestetika. Pokud je tetování rozsáhlé, nebo je pacient hodně citlivý, samozřejmě se mohou použít znecitlivující látky.

Jak se chovat po zákroku, určuje vždy lékař. Pro všechny ale platí několik základních pravidel, která uvádí MUDr. Bedřichová: „Po celou dobu léčby nevystavovat ošetřené místo slunečnímu záření, aplikovat na ošetřené místo léčebné produkty určené lékařem, nenavštěvovat cca 3 týdny po zákroku veřejná koupaliště, bazény nebo sauny a vyvarovat se poranění ošetřované oblasti." Hojení a zesvětlování pak probíhá asi 6-8 týdnů.

Za odstranění „hříchu mládí" v podobě tetování zaplatíme od cca 6500 korun až po desetitisícové částky.

Je to jen na vás!

Časopis Uzlíček říjen 2008

Reklama

Načítám