Hlavní obsah

Jak ošetřit štípance? Stačí led, ocet nebo bylinky!

Foto: Shutterstock

V létě je riziko poštípání velké, proto byste se na něj měli připravitFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K létu prostě nějaký ten štípanec patří. Je tedy dobré vědět, jak ho ošetřit tak, aby vás co nejméně bolel či svědil. A k tomu můžete využít i zcela přírodní metody!

Článek

Alergickou reakci vyvolává hlavně bodnutí včely, čmeláka, vosy a sršně. Složení jedu se u nich liší – pokud jste alergičtí na včelí bodnutí, většinou nebýváte citliví na bodnutí vos a sršní, a naopak.

Co nastane při bodnutí včelou, sršněm nebo dalším hmyzem? Podrobnosti najdete v článku Otravný hmyz: Jak se mu účinně bránit a jak se popasovat se žihadlem.

Vycházejme ale z předpokladu, že ve vašem případě většina bodnutí a štípnutí končí svědivým zarudlým pupencem – a to je případ, kdy si vystačíte většinou s přírodními prostředky.

Přírodní metody

Existuje mnoho metod, které místo zklidní natolik, abyste neměli tendenci si ho okamžitě rozškrábat a riskovat tím následné zanícení. Toto riziko hrozí hlavně při poštípání muchničkami, ale i po čmeláčím kousnutí. A jak se tedy bránit přírodní cestou?

Nevoňte jim!

Nejlepší prevencí je hmyz odpudit. K tomu poslouží skvěle přírodní repelenty, které si můžete lehce vyrobit.

Aplikujte jej na krk, na zápěstí, do podkoleních jamek, aby se hodně rozvoněl.

Repelent z hřebíčku a alkoholu, ideálně slivovice, hmyz odpuzuje, ale také ošetří místo bodnutí. Vyrobíte ho vylouhováním hřebíčku v alkoholu – na každých 100 ml dejte jednu vrchovatou lžíci hřebíčku. Před prvním použitím by se měl louhovat alespoň 24 hodin, ale pak může v alkoholu zůstat pořád. Případné zahnědnutí není na závadu. Funguje hlavně proti komárům.

Foto: Shutterstock

Bodnutí od včely nebo vosy můžete ošetřit plátkem čerstvě oloupané a nakrájené cibuleFoto: Shutterstock

Ošetřete bodance

Při bodnutí či štípnutí je potřeba jednat co nejrychleji. Jed je potřeba co nejdřív neutralizovat. Vosí jed kyselým – tedy octem, cibulí, citronem. V případě včely musíte opatrně odstranit žihadlo, abyste z něj jed nevytlačili do ranky a pak ochlazovat. Univerzálně zabírá olejíček z levandule, eukalyptu nebo tea tree, tím stačí místo potřít.

Na místo vpichu můžete položit kolečko čerstvě rozkrojené cibule nebo okurky – nechejte je působit alespoň čtvrt hodiny. Půl hodiny musí působit obklad s alkoholem nebo octem. Dezinfikuje a hojí šťáva z jitrocele, hřebíčku nebo měsíčku lékařského. Okamžitý efekt má, když místo omýváte a chladíte pod proudem studené vody nebo potřete jogurtem.

„Při poštípání a bodnutí použijte dubové kapky, tedy směs bylin, které mají protizánětlivý a dezinfekční účinek. Neředěné je vtírejte do a okolo rány jemnými krouživými pohyby, širší okolí pak můžete potírat měsíčkovým olejem. Pokud se bojíte alergické reakce nebo infekce, dejte dubové kapky na vatu, kterou přiložte a přilepte k leukoplastí a necháte do druhého dne – takto se vyplatí postupovat při odstranění klíštěte,“ radí kořenář Břetislav Nový.

Foto: Shutterstock

Jako první pomoc můžete použít například esenciální olejíčky, které aplikujte přímo na kůži Foto: Shutterstock

Kdy do lékárny nebo k lékaři?

Měli byste raději doma i něco z lékárny, co uleví pálení, svědění a otokům při bodnutí či štípnutí? „Ve volném prodeji je dostatek přípravků, které působí jak místně tak celkově proti mírným projevům alergie. S jejich výběrem a postupem poradí lékárník. S vážnější reakcí je ale nutné se obrátit na lékaře,“ říká PharmDr. Lenka Zemanová z lékárny Alphega U Sv. Mikuláše v Lounech.

A kdy se na lékaře obrátit jistě? „Je to v případě, kdy jde o děti a bodnutí do obličeje, hlavně do krku nebo úst. Také vždy v případě nečekaně silné reakce, dechových obtíží, nebo zmatenosti,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice Praha – Motol.

Reklama

Načítám