Hlavní obsah

Módní outfit potřebuje peří!

Foto: Archiv firem

Doplňky z peří vás rozzáří!Foto: Archiv firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ráda originální módní doplňky a chcete svému outfitu dodat šmrnc? Pak zkuste vsadit na peří! Čelenky nebo brože s peříčky už dávno nejsou jen záležitostí na slavnostní příležitosti, ale skvěle mohou ozdobit i vaše oblečení pro běžné nošení. Našli jsme pro vás pár zajímavých kousků, kterými tak můžete udělat radost nejen sobě, ale třeba i kamarádce.

Článek

Peří je v kurzu už nějakou dobu, ale nejlépe se hodí právě na jaro a léto, kdy ženy začínají nosit odhalenější dekolty i veselejší barvy. Pak nejen tyto doplňky mohou vyniknout. „Bižuterie ozdobená peřím zažívá svůj návrat od doby 80. let, kdy se nosilo vše výrazné a pestré od líčení až po doplňky. Nyní jsou stále populárnější například čelenky s peřím, náušnice z barevného peří, v náhrdelnících třeba kůže kombinovaná s peřím, korálky a barevnými kamínky,“ říká stylistka Dana Beranová a dodává, že peří bylo populární prakticky již od středověku.

Ve středověku se peřím zdobili muži, rytíři z něj měli chocholy a v době baroka byly výrazně zdobené peřím klobouky jak pro muže, tak pro dámy. Ženy si zase v období baroka i rokoka zdobily peřím šaty, střevíčky, vějíře, kabelky zvané pompadůrky, a dokonce si jím výrazně zkrášlovaly účesy. „Tenkrát nebyly umělé materiály, a tak se mnohem více využívaly přírodní – dřevo, kůže, vlna, len a samozřejmě i peří,“ upřesňuje Dana Beranová ze stylistkaberanova.cz s tím, že dnes už se peří nenosí jen na plesy, ale hodí se skvěle do městského stylu.

Pro romantičky i rockerky

Doplňky z peří oživíte i obyčejné tričko s džíny, bavlněné šaty nebo košili. Hezky vypadají i na tunikách či jednoduchých večerních šatech, v chladnějším počasí krásně ozdobí čepici či klobouk, což je už spíše otázkou originality a odvahy nositelky. „Pokud jdete třeba z kanceláře na večírek, není nic jednoduššího než si připnout brož a oděv pozvednout na přiměřeně večerní styl,“ radí Marcela Tomanová ze serveru kultbizuterie.cz s tím, že Češky jsou stále nesmělé, a když už se odváží nosit peří, volí klasickou černou barvu.

Pokud však zvolíte přiměřenou velikost a odstín sladíte s vybraným outfitem, můžete peřím doplnit jak romantický styl, tak vzhled „drsňačky“. Té bude určitě slušet černé peří, které vypadá luxusně a hodí se hlavně na party. Někam k vodě či na dovolenou pak vyberte pestřejší barvy, jako například tyrkysovou, žlutou, růžovou. Pastelové barvy budou v letošní sezoně hrát prim, tak z nich nemusíte mít obavy. Pro odvážnější dámy jsou tu doplňky v podobě čelenek dekorovaných malovanými a strakatými brky. A v neposlední řadě zaujmete jistě i kabelkou či psaníčkem lemovaným peříčky.

Na foto: Boutiquevictoria.cz, Svatebnieshop.cz

Do klopy ptáčka i jelena s chmýřím

Peří se dá kombinovat také s umělými perlami, šifonem, tylem či krajkou a nejvýrazněji tato kombinace vypadá na brožích, které jednoduše vetknete do klopy saka, trenčkotu nebo jimi ozdobíte trendy vestičku. Velmi originální brože zakoupíte na internetovém tržišti s ručně vyráběnými produkty fler.cz nebo si můžete vybrat z designérské dílny Báry Vogeltanzové, která se proslavila takzvanými jeleními šperky.

„V zimní kolekci jsem začala používat peří jako výrazný prvek designu jelena, který oživil a zpestřil pochmurné dny. Vytvořila jsem kolekci s pavími pery, jejichž barevnost vystihovala mou zimní náladu. V nové kolekci pro sezonu jaro/léto 2011 jsem pera využila také, avšak v trochu jiném kontextu. Nejsou již tolik dominantní, ale naopak dotváří éterický dojem celé brože společně s dalšími vzdušnými materiály,“ představuje své výrobky Bára, která pro ně použila dekorativní peří marabou a pštrosí peří s nejvyšším možným podílem jemného chmýří.

A které doplňky se líbí vám, milé čtenářky? Nebo už patříte mezi ty odvážnější Češky a vaše outfity již peří zdobí ? Pak od nás máte palec  nahoru.

Související témata:

Načítám