Hlavní obsah

Jak pečovat o erotické hračky

Foto: shutterstock.com

Na bezpečný sex je potřeba se připravitFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erotické pomůcky používá ke zpestření sexuálních hrátek řada z nás. Vibrátory, vibrační vajíčka, nejrůznější nástavce… Výběr je skutečně široký. Víte ale, že byste těmto pomůckám měli věnovat náležitou péči?

Článek

Erotické pomůcky jsou předměty, které skutečně používáme na vlastní kůži. A intimní místa, kterých se dotýkají, jsou velmi háklivá na čistotu. Pokud o ně správně nepečujeme, hrozí nám závažné nemoci, vleklé záněty apod. A proto je potřeba starat se i o naše erotické pomůcky. Protože jsou vyráběny z různých materiálů, je nutné o každý z nich pečovat trochu jinak.

Mnohé pomůcky také obsahují elektrické zařízení, neboť se různě pohybují, vibrují, otáčejí se nebo pulzují. Všechna tato zařízení fungují vždy pouze na baterii, pohon ze sítě není možný kvůli bezpečnostním předpisům. A rozhodně se nikdy nesnažte zdroj energie nějak upravovat! Věřte, že pár takových „šikulů“ se našlo a že za podobné pokusy zaplatili tím nejcennějším – zdravím!

Myjte často

Erotické pomůcky byste měli mýt co nejdříve po použití. Ještě předtím, než různé tělesné i netělesné tekutiny – sperma, poševní sekret, někdy i krev, sliny, lubrikant… zaschnou. A také proto, že se stýkají s vašimi sliznicemi, se zde mohou rozmnožit nebezpečné bakterie, které by vás příště mohly nakazit. A rozhodně nezapomeňte, že pokud používáte některou pomůcku pro anální stimulaci je nutné ji před použitím v jiných místech velmi pečlivě omýt, nebo raději použít na tato místa pomůcku zcela jinou!

Foto: sexshop.cz

Každý materiál vyžaduje jinou péčiFoto: sexshop.cz

Jak na gumu?

Asi nejhůře se čistí pomůcky z gumy, ze které se dnes už kromě součástek vakuových pump vyrábí jen máloco. Guma je velmi porézní materiál, takže hrozí, že v jejích pórech se může „zadrhnout“ mnoho nečistot. Gumové pomůcky tedy čistěte co nejdříve, použijte jemný kartáček, vlažnou vodu a mýdlo. Gumovou pomůcku také můžete „promastit“ nějakým přípravkem na bázi glycerinu.

A co latex?

U výrobků z latexu je třeba dávat pozor na použití vhodného lubrikantu. Stejně jako v případě použití latexového prezervativu, lze pomůcky z tohoto materiálu kombinovat pouze s lubrikantem na bázi silikonu či glycerinu, jiné druhy by mohly narušovat strukturu latexu. Co se týká další péče, latex stačí omývat teplou vodou a mýdlem.

Silikon je nenáročný

Nicméně v posledních letech se na výsluní popularity materiálů pro výrobu erotických pomůcek dostal silikon a další gelové materiály. Jde o velmi měkký, ohebný a zdravotně nezávadný materiál, který se mimořádně dobře udržuje – opět postačí mýdlo s teplou vodou. Pozor si ale dávejte na správné skladování těchto pomůcek. Vzhledem k tomu, že tento materiál dokáže měnit tvar, je třeba je uchovávat v původním obalu.

A na závěr: Podobné výrobkům silikonovým jsou pomůcky vyrobené z materiálu, který připomíná umělou kůži. I tyto výrobky lze omývat mýdlem a teplou vodou, případně je zasypat dětským pudrem.

Reklama

Související témata:

Načítám