Hlavní obsah

Jak pečujeme o zdraví svých očí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější celosvětový výzkum, který se zabýval zdravým zrakem, odhaluje, jak nízkou pozornost lidé věnují péči o zdraví svých očí.

Článek

Tato informace přichází v době, která se mimo jiné vyznačuje rekordně vysokou úrovní krátkozrakosti, přičemž Světová zdravotnická organizace dále předpovídá, že do roku 2050 bude každý druhý člověk, díky zvyšujícímu se tlaku na výkon našich očí, krátkozraký. Z výzkumu současně vyplývá, že více než zdraví našich očí je pro nás důležité cvičení a hubnutí, a to i přes to, že na zrak jsme odkázáni v rámci každodenního života.

Studie, které se účastnilo více než 8000 dospělých respondentů z jedenácti zemí světa měla za cíl zjistit, jak může kvalitní LED osvětlení předcházet namáhání našeho zraku. Výzkum ukázal, že zatímco průměrný člověk tráví více než šest hodin denně sledováním obrazovky, pouze 42 % lidí používá osvětlení, které je k jejich k očím šetrnější. Pouhá třetina (32 %) lidí na celém světě pak při koupi nového osvětlení bere ohled na to, jak bude toto světlo příjemné jejich očím. Kvalitní osvětlení přitom pomáhá předcházet nejen únavě očí, ale i dalším souvisejícím problémům, jako jsou bolest hlavy, celková únava a stres.

Studie také ukázala, že pokud jde o prevenci námahy očí a celkový osobní komfort, pohodlí našeho zraku není ani zdaleka prioritou

Studie, kterou prováděla společnost Philips Lighting, také ukázala, že pokud jde o prevenci námahy očí a celkový osobní komfort, pohodlí našeho zraku není ani zdaleka prioritou. V současné době je pro více než dvě třetiny lidí na celém světě (68 %) ukazatelem celkového zdraví a osobní pohody především jejich hmotnost a fyzická kondice (57 %). Pouze třetina (34 %) považuje zdraví svých očí jako ukazatel dobré celkové kondice. Kromě toho pouze polovina respondentů zařadila péči o zdraví svých očí jako jednu ze tří priorit v otázce zdraví. Pouze 43 % respondentů dochází na pravidelné kontroly k očnímu lékaři. Zatímco 74 % dotázaných souhlasí s tím, že kvalita osvětlení má vliv na jejich zrak, pouze 28 % by si zvolilo osvětlení, které je příznivější pro jejich oči, a to i navzdory jeho ceně.

Zatímco 74 % dotázaných souhlasí s tím, že kvalita osvětlení má vliv na jejich zrak, pouze 28 % by si zvolilo osvětlení, které je příznivější pro jejich oči, a to i navzdory jeho ceně

Obavy rodičů o zdravý zrak jejich dětí

Závěry výzkumu také odhalují, že mezi hlavní obavy rodičů, pokud jde o zdraví a fyzickou pohodu jejich dětí, je kvalita jejich zraku. Moderní způsob života, jeho narůstající požadavky i technologické pokroky způsobují, že děti tráví v průměru dvanáct hodin denně pod nekvalitním osvětlením, ať už před monitorem počítače, nebo při plnění školních povinností a psaní domácích úkolů.

Největší obavy rodičů týkajících se jejich dětí

Studie tak např. zjistila, že rodiče uplatňují mnohá opatření k omezení času, které jejich děti stráví před obrazovkami. Téměř tři čtvrtiny (71 %) rodičů se domnívají, že omezením času stráveného před monitorem může pomoci předejít výskytu krátkozrakosti u jejich potomků. Takové postoje zastávají zejména rodiče dětí v asijských zemích (Indonésie s 91 %, Thajsko s 83 % a Čína s 83 %). Tato tvrzení jsou současně opřena o zprávy Světové zdravotnické organizace, které ukázaly, že nadměrná práce může zvýšit riziko krátkozrakosti, a že trávit čas venku může naopak pomoci.

Rodiče uplatňují mnohá opatření k omezení času, které jejich děti stráví před obrazovkami

Význam kvalitního osvětlení

„Kvalitní osvětlení není spojeno pouze s dlouhou životností, ale je také nesmírně důležité pokud jde o to, aby naše oči nebyly unavené a cítily se komfortně,“ vysvětluje Rowena Lee, viceprezidentka pro LED divizi ve společnosti Philips Lighting. „Lidé by si měli rozhodně vybírat lampy s vysoce kvalitním osvětlením, které nemají tendenci blikat. To je hlavním úkolem našich vědců – neúnavně pracují na vývoji špičkových lamp, které si naši spotřebitelé zamilovali nejenom pro jejich design, ale také pro jejich šetrnost ke zraku jako takovému.“ Pokud potřebujete poradit s výběrem kvalitního osvětlení, můžete se inspirovat zde.

O výzkumu

Všechny údaje, pokud není uvedeno jinak, pocházejí z výzkumu společnosti ResearchNow. Výzkum byl proveden v červenci roku 2017 a zúčastnilo se ho více než 8000 dospělých respondentů z jedenácti zemí světa – Číny, České republiky, Francie, Německa, Indonésie, Polska, Španělska, Švédska, Thajska, Turecka a USA.

Načítám