Hlavní obsah

Jak poznat to nejkvalitnější povlečení?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

V posteli trávíme třetinu života. To je poměrně dlouhá doba na to, abychom ji strávili v nepříjemném prostředí. Kromě vhodné matrace a postele záleží také na povlečení. Jak vybrat to nejkvalitnější?

Článek

Nekoukejte jen na gramáž. Mnohdy se setkáte s radou, že máte kupovat jen povlečení s vysokou gramáží. To ale není tak docela pravda. Důležitý je typ použité příze. Kvalitní povlečení bývá ušité z příze s dlouhými a pevnými vlákny.

Bohužel se setkáte i s povlečením, které má vysokou gramáž, ale vlákna jsou krátká, silná a jejich hustota je nízká. Takové povlečení vám dlouho nevydrží. Pozor na to.

Foto: Pixabay

LožniceFoto: Pixabay

Na materiálu záleží

Abyste se v posteli cítili příjemně, mělo by vás povlečení doslova pohladit po kůži. Jen prodyšné povlečení, které dobře odvádí vlhkost, je pevné a příjemné na dotek, vás doprovodí do říše snů.

Bavlna je prostě klasika

A ta nikdy neomrzí. Bavlněné povlečení je měkké na dotek, dobře saje pot a je prodyšné. Pod ním si budete připadat doslova jako v bavlnce.

Láká vás satén?

Pak sáhněte po tom bavlněném. To je Ferrari mezi povlečením. Bavlněný satén je vyroben z velmi kvalitní česané bavlněné příze. Skvěle saje vlhkost a je prodyšný. Chlubí se krásným přirozeným leskem, jemností i pevnou strukturou. Při správné péči se z něj budete těšit hodně dlouho.

Ale pozor. Nespleťte se a nesáhněte po saténu z polyesteru. Ten je sice ještě lesklejší, ale klouže, studí a snadno se zatrhává.

Proč krep někomu vyhovuje a jinému ne?

Krepové povlečení má řadu příznivců, najdou se ale i jeho odpůrci. Je ušité ze strojově tvarované bavlny, kdy se v pravidelných intervalech střídá jemná a zvrásněná část. A na to je třeba si zvyknout. Odměnou vám bude klidný spánek a snadná údržba povlečení. Nemačká se a není třeba ho žehlit.

Flanelové povlečení zahřeje

Preferujete hřejivé materiály? Počesaná bavlna s oboustranným vlasem je pro vás to pravé. Zahřeje vás i během nejchladnějších nocí.

Povlečení z mikrovlákna potěší i alergiky

I alergici si mohou dopřát klidný spánek bez strachu z roztočů. Mikrovlákno se může pochlubit nežehlivou úpravou, dobře saje vlhko, rychle schne. V létě chladí, v zimě hřeje. Navíc je lehké jako letní vánek.

Mikrosatén ozdobí vaši ložnici

Jemná vlákna, ze kterých je vyrobeno, jsou hebká na dotek, vzdušná a rychle schnou. Povlečení z mikrosaténu se pyšní skvělými termoregulačními vlastnostmi, hodí se tedy k použití v každém ročním období. Dopřejte si jemný a lehký satén v ložnici i vy.

Foto: Pixabay

PostelFoto: Pixabay

Pozor na švy

Stejně jako u oblečení koukejte na švy. Ty jsou dalším důležitým ukazatelem kvality a životnosti povlečení. Měly by být šité těsnými rovnými stehy. Čím více je tam stehů, tím je povlečení odolnější.

Záleží i na údržbě

Jen povlečení, o které se budete dobře starat, vám vydrží. Proto se dívejte na to, jak o dané povlečení pečovat. Můžete si vybrat mezi materiály s nežehlivou úpravou, rychleschnoucí povlečení, záleží i na maximální teplotě praní.

Nerozhodujte se jen podle ceny. Kvalitní povlečení bude jistě o něco dražší, odmění se vám ale krásnými barvami a dlouhou životností.

Reklama

Načítám