Hlavní obsah

Jak poznáte alergii u psa? Podle srsti a uší!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Blechu v kožichu rozhodně nemá, ale pořád se drbe... Možná i váš pes trpí alergií na některou složku potravy. Jak to poznáte a čím ho tedy máte krmit?

Článek

Jestli jste si dodnes mysleli, že je potravinová alergie výhradně lidskou záležitostí, budete to muset přehodnotit. V dnešní době prý postihuje až třicet procent psů a odborníci z jejího vzniku viní hlavně nevhodná průmyslová krmiva. Nejčastěji postihuje jezevčíky, dalmatiny, kolie, šarpeje, labradorské retrívry, kokršpaněly, jorkšírské teriéry nebo pudly.

Jak rozpoznat alergii

Projevy jsou podobné jako u lidí; pes trpí plynatostí, nadýmáním, může zvracet a mít průjem. Také mívá kožní potíže, drbe se, vykusuje si chlupy, objevují se vyrážky, zarudlá či zanícená místa. Poměrně časté jsou záněty uší.

Alergie se může projevit bez ohledu na věk psa, i když první příznaky se obvykle objevují do dvou let věku, ale klidně už u štěněte. Pokud byste něco takového u svého čtyřnohého kamaráda zpozorovali, rozhodně by ho měl prohlédnout veterinář.

Příčiny se skrývají v krmivu

„Je chyba myslet si, že psi mají alergii na granule obecně. Většinou to je jen na jednu jejich složku, nejčastěji obiloviny obsahující lepek, tedy pšenici nebo sóju. Ovšem může jít také o reakci na chemické konzervanty, sorban draselný a podobně. Alergie na nevhodné granule se může projevit až dva roky poté, co jimi začnete krmit," říká Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka.

Foto: Profimedia

Alergie na potraviny se může objevit u psa v každém věkuFoto: Profimedia

Jestli chcete zjistit, zda je pes opravdu alergický na některou složku potravy, je zapotřebí nasadit mu dietu. Tři až deset týdnů by neměl dostat žádnou konzervu, granule ani pamlsky či odměny. Veterinář obyčejně doporučí jen vařenou rýži s jehněčím masem, protože na tyto suroviny je alergie velmi výjimečná. Pokud příznaky vymizí, je jasné, že šlo o reakci na stravu, a hledá se, na kterou konkrétně. Jestli potíže přetrvávají, pak se zjišťuje příčina jinde – může jít například o kontaktní alergii…

Když je na vině potrava, nastává období zkoušení. Pes postupně dostává jeden druh krmení a vy sledujete, zda se dostaví nějaká problematická reakce. Tak časem dospějete k seznamu toho, co mu vyhovuje, a krmíte jen tím.

Co nejlépe do misky

Možná se děsíte představy, že byste měli pejskovi doživotně vařit. „To není potřeba, pokud zvolíte kvalitní a hypoalergenní krmivo, klidně i granule. Jde o druhy, které mají většinou recepturu založenou jen na jednom druhu bílkovin. Nejméně alergických reakcí je na jehněčí maso, lososa, případně krůtu nebo zvěřinu. V případě citlivějších psů bych vynechal kuřecí," uvádí Martin Pučálka.

Jestliže chcete udržovat kondici vašeho psa, dbát na jeho zdraví a ochránit ho před vznikem alergií, měli byste se rozhodně zajímat o složení konkrétního krmiva a podíl jednotlivých složek. Řada výrobců, často i renomovaných značek, přidává do krmiva různé obilniny, někdy dokonce jako hlavní či jednu z největších složek. Pšenice, kukuřice nebo sója jsou levné a oblíbené náhražky, navíc často doplněné o různá umělá dochucovadla a aromata. To ale není ideální.

Foto: Profimedia

Na méně kvalitní stravě pro mazlíčky můžete sice ušetřit, ale případné ošetření u veterináře vám z kapsy vytáhne rozhodně vícFoto: Profimedia

„Rozhodně se vyplatí zaměřit na holistická čili celostní krmiva, pokud chcete pro svého psa skutečně jen to nejlepší,“ říká Ondřej Pejčoch, produktový manažer společnosti Mountfield. „Ty neobsahují obilniny, ale primárně živočišné bílkoviny v různých variantách, doplněné bylinkami, organickými prvky a vitaminy, potřebnými pro zdravý vývoj psa v různých stadiích života“. I kdyby to znamenalo o trochu vyšší investice, stále se to vyplatí. Pokud totiž pes kvůli nevhodné stravě skončí u veterináře, budete muset za péči o něj zaplatit daleko víc, takže rozhodně neušetříte!

Těšíte se právě z nového domácího mazlíčka? Pak by se vám mohlo hodit pár tipů, které najdete v článku Máte doma štěňátko? Jak ho správně cvičit a zabavit?

Jsou na vás psi moc akční? Co třeba chovat rybičky. Jak s tím začít, to vám poradíme v článku Pořiďte si akvárium! Není to žádná věda.

Reklama

Načítám