Hlavní obsah

Jak přenést energii jarní rovnodennosti do života? Máme tipy!

Foto: Zoom-Team, shutterstock.com

K jaru rozhodně patří květiny. Tak si je domů pořiďte i vyFoto: Zoom-Team, shutterstock.com

Reklama

Jarní rovnodennost je důležitým bodem roku – přímo totiž vybízí k novým začátkům. Začíná se prodlužovat den, jaro získává na síle a všechno se probouzí. Chcete vědět, jak se také jarně „nakopnout“?

Článek

Jarní rovnodennost připadá na období kolem 21. března – každý rok to vychází trochu jinak a letos Slunce vstoupilo do znamení Berana přesně 20. března v 11.29 hodin. Tím začalo období, kdy se dny pomalu prodlužují a noc zkracuje – a tím získává nadvládu světlá, denní energie nad tou temnou, noční. Díky tomu existují i náboženské skupiny a sekty, které jarní rovnodennost, jinak nazývanou také svátek Ostara, oslavují jako začátek nového roku. Jak můžete vzpružující jarní energii tohoto svátku využít ve svém životě i vy?

Pěstujte vlastní zeleň

Jarní rovnodennost oslavuje začátek a růst všeho nového, je proto ideální pro vlastní pěstování. A nemusíte mít k dispozici celou zahradu – stačí třeba balkon nebo jen okenní parapet. Naprostou klasikou je pěstování vlastního osení, které v sobě kumuluje hotovou esenci jarní energie. Stačí zasít semínka, vypěstovat a dát na chleba.

Pokud chcete jarní energii ještě podpořit, zalévejte osení krystalovou vodou, ve které nechte přes noc „louhovat“ polodrahokamy. Ideální je křišťál, zelený aventurín, optimistický citrín a růženín. Osení jejich energii vstřebá a vy jí získáte ještě více.

Foto: Monkey_Business, shutterstock.com

Rostlinám prospěje zalévání takzvanou krystalovou vodouFoto: Monkey_Business, shutterstock.com

Stejně tak si do truhlíku zasaďte hyacinty, tulipány či narcisy. Živé jarní kvítí rozhýbe statickou zimní energii, které máte plný byt, a tím rozpohybuje i vás. Jarní rovnodennost je ideální zlomový okamžik, tak do svého obydlí vneste barvy. Podobné oživení přinese i velké větrání – počkejte si na teplý den a nechte všechna okna dokořán, aby se vyměnil veškerý vzduch v bytě. Prospěje to zejména vaší pracovní morálce.

Připravte si jarní čaj

K jaru neodmyslitelně patří bylinky, které za pár týdnů budete moci potkat na procházce přírodou. Nasbírejte je a zalejte horkou vodou na pravý jarní čaj, který můžete popíjet několikrát denně, skvěle vám zenergetizuje organismus. Nyní je svařte usušené.

Jednou z oblíbených kombinací je list šalvěje, rozmarýnu a pelyňku s natí řebříčku v podobných poměrech a to celé završit asi trojnásobnou dávkou listů mladých kopřiv, které jsou zkrátka jarní přísadou číslo jedna.

Další možností je pak směs listí a kořene pampelišky, listí kopřivy, květu řebříčku, rozrazilu a popence.

Foto: goodluz, shutterstock.com

Na jaře jsou vhodné čajové bylinky, které jsou právě nyní v přírodě všude okolo vásFoto: goodluz, shutterstock.com

Dobijte si baterky

Důležitou součástí jarní obnovy je energie slunce a jeho prohřívající paprsky, díky kterým se vaše tělo i mozek opět vrátí do aktivního módu. Nabít si na sluníčku baterky je tak ohromně důležité – naordinujte si tolik času na vyhřívání, kolik potřebujete.

Také si sluneční paprsky schovejte do zásoby – nechte si na slunci nabít drahé kameny a vždy, když pak budete potřebovat postrčit mozek nebo prostě nabrat doušek energie, budete mít po ruce její zásobárnu. Nejlepší na to je karneol, citrín, jaspis nebo klasický, pokud možno chemicky nedobarvený achát. Nechte je ležet na slunci a pak je ještě příjemně prohřáté zabalte do neprodyšného sáčku z tmavé látky.

Zbavte se starých věcí

Ještě jednu důležitou vlastnost jarní rovnodennost má – ulehčuje loučení se starými věcmi, které je na čase vyhodit nebo poslat dál. Využijte toho nejen k tomu, abyste se zbavili starých krámů z domácnosti, ale také uzavřete nefunkční vztahy nebo práci. V téhle době to bude bolet méně a bude se vám lépe začínat něco nového.

Pamatujte, že pokud novému nedáte prostor, nebude nikdy moci začít. Energie starého a nepoužívaného vás v životě brzdí a zpomaluje, což rozhodně nechcete. Dovolte tedy sami sobě odstartovat naplno.

Jak rovnodennost slavíte vy?

Reklama

Načítám