Hlavní obsah

Jak rodiče ztrapňují své děti? Tohle jsou neúmyslné horké chvilky!

Foto: Thinkstock

Jak ztrapnili rodiče své dospívající děti? O tom se dočtete v dnešním článkuFoto: Thinkstock

Reklama

Někdy vám dospívající děti dovedou udělat ostudu, ale ruku na srdce, nevydařil se i vám trapas, za který by se vás potomek nejraději zřekl? Zasloužíte si sem tam větu: Mami, tati, jste trapní?

Článek

Puberta je těžká pro děti i pro rodiče. Vydýchat, že se ze školáčka stala osoba, která má věčně oči v sloup, odpovídá jednoslovně a čas touží strávit kdekoli jiným, než s vámi, je těžké. Nic jiného než přežít, vám ale nezbývá.

A i když to se svým potomkem myslíte dobře, nezapomeňte, že duše puberťáka je citlivá a ze všeho nejvíc mu záleží na tom, co si o něm myslí ostatní. Než mu tedy před kamarády něco poradíte nebo okolí pobavíte veselou historkou, myslete na to. Jakých trapasů jsou třeba rodiče schopni?

Mastička na pupínek

Sedmnáctiletý Martin jel s mámou metrem za babičkou a dědou. Klasicky si hned před domem nasadil sluchátka a nevnímal. „V metru jsem si všimla, že mu vyrazila vyrážka, má od malička ekzém a hned se musí zaléčit, jinak se rozjede a svědí,“ popisuje máma Jarmila. Když ale v nabitém vagonu metra pupínky na synově tváři zahlédla, mateřský pud ji popohnal, aby jednala a synka uchránila.

„Nejdřív jsem mu zkoušela pošeptat, že má ekzém, a aby si to namazal. On mě ale přes ta sluchátka neslyšel a já docela zařvala: Máš zase ty pupínky! To mě uslyšel nejen Martin, ale i celá osádka metra, lidé se smáli, Martin zbledl, vystoupil, k babičce nedojel a nemluvil se mnou,“ dokončuje Jarmila.

Foto: Thinkstock

To, že mají mít své potomky rodiče pod kontrolou, je v pořádku, ale mluvit takzvaně o všem nemusejíFoto: Thinkstock

Pilulky na břicho

Patnáctiletá Mája vyrážela se třídou na lyžák a věděla, že jí tam začne menstruace. S mámou nakoupily zásoby tamponů a vložek, aby se Mája na horské chatě nedostala do nepříjemné situace a vše schovaly do kapsy v krosně. „Občas mě při tom dost bolí břicho, tak mi máma zabalila i nějaké pilulky na bolest,“ vypráví Mája.

Před odjezdem se učitel rodičů zeptal, jestli přibalili dětem léky, které mají užívat, mínil tím ale ty, které děti potřebují kvůli nějaké nemoci. „Máma najednou vyskočila a zakřičela, že Mája má brát prášky na bolestivé měsíčky. Skoro jsem omdlela,“ říká Mája s tím, že kluci jí potom oslovovali Měsíčku.

Co to piješ?

Katka loni jela poprvé na tábor jako praktikantka a nemohla se dočkat, až uvidí svého oblíbeného a o pár let staršího vedoucího. Měla štěstí, za rok se proměnila ve slečnu a její oblíbenec s ní poprvé, co se znají, sem tam prohodil pár slov.

Foto: Thinkstock

Teenageři velmi řeší, jak vypadají před ostatními, proto je třeba dávat si pozor, co před nimi jako rodiče pronášíte...Foto: Thinkstock

„Jeden večer jsme seděli u táboráku, povídali si a zpívali a najednou, kde se vzali, tu se vzali, stáli tam naši. Máma se na mě vrhla a začala mě pusinkovat a objímat a oblíkat mě do teplého svetru, abych nenastydla, proto prý přijeli,“ vzpomíná Katka. Korunu všemu nasadil její táta. „Najednou mi vytrhl hrnek s čajem z ruky a vykřikl: Vy tady pijete alkohol! To už všichni jen zírali,“ vypráví Katka. Nakonec rodiče odeslal hlavní vedoucí domů a Katka se několik dní snažila skoro nevycházet z chatky.

Pozor na průjem

Patnáctiletá Lenka byla letos s rodiči na dovolené naposledy, prý se už nenechá ztrapnit. „Jednou jsme všichni snědli něco zkaženého a dva dny proseděli na záchodě,“ svěřuje se máma Alena. „My s manželem jsme potom měli docela strach z jídla, ale Lenka to neřešila,“ doplňuje Alena.

Když proto její manžel zahlédl, jak si dcera dává u baru s kamarády mléčný koktejl, z obav z dalšího průjmu k ní přiběhl a už z dálky volal: Leničko, nepij to, ať se zase… a doplnil všeříkající slovíčko. „Trochu trapně tedy bylo i mně, všichni se dost smáli,“ přiznává Alena.

Abychom byli spravedliví, i děti dovedou udělat trapas. Jaký třeba?

Zlobí se na vás dítě, protože jste ho ztrapnili? Buďte chápaví, puberťáci si všechno víc berou.

Reklama

Načítám