Hlavní obsah

Jak rozvod přátel ovlivní vaše manželství?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Znáte se léta, jsou to dobří přátelé. S tímhle párem jste toho vy a váš partner prožili hodně. Společné výlety, dovolené, narozeninové oslavy vašich i jejich dětí, večírky, grilování. Jenže teď se kamarádi rozvádějí! Jak rozpad jejich manželství může poznamenat váš vztah s partnerem?

Článek

Byli jste nerozlučná čtyřka, jenže teď se to rozpadá. Manželství vašich kamarádů je v troskách. A jejich rozvod může mít neblahý vliv i na vaše manželství. Hrozí vám především následující.

1. Nejistota

Pokládali jste je za spokojený pár. Zpráva o jejich rozchodu vás nepříjemně překvapí – a najednou znejistíte. Když to nezvládli tihle dva, tak jak my?

Tahle pochybnost vás počne nahlodávat, začnete se strachovat i o své manželství. Může se to projevit podrážděností, podezřívavostí, žárlivostí. „Uvědomte si, že to, co vidíte navenek, mnohdy nemusí být pravda,“ říká terapeutka osobního rozvoje Lucie Mucalová. Ať už se vašim přátelům stalo cokoli, s vámi to nemá nic společného. Co se stalo jim, se nemusí stát vám.

2. Hádky

Je v podstatě nemožné, abyste jejich rozchod nerozebírali, a může se stát, že na některé věci budete mít odlišný názor. Vy můžete trochu víc „fandit“ kamarádce, váš partner třeba spíš kamarádovi (nebo naopak). A pak je velmi lehké sklouznout k hádkám a k tomu, že si problémy svých přátel začnete promítat do svého vztahu.

To nesmíte dovolit. „Můžete spolu debatovat, mít rozdílné názory, ale pořád mějte na paměti, že tohle je jejich proces, ne váš,“ říká Lucie Mucalová. Když se neshodnete, polemizujte spolu, ale snažte se vždy najít společnou řeč. Je to vlastně takový trénink vztahové komunikace, která se vždycky hodí.

3. Nápodoba

Možná si teď hodně povídáte s rozvádějící se kamarádkou, váš muž možná s jejím skoro ex. A oba vlastně čelíte popisu toho, co se u nich doma stalo. On dělal to, nedělal tamto. Ona byla taková, a nebyla maková. A jak jste zahlceni „pomluvami“ na adresu jednoho z vašich společných přátel, můžete se začít soustředit na nedostatky i svého protějšku.

Jako by vás rozjitřená a zklamaná kamarádka nabila negativní energií, jako byste se najednou začínaly na svůj vztah dívat z horší stránky. Tady ale pozor! Vaše kamarádka je nyní zraněná, oslabená, je zahlcena emocemi. Nevidí věci střízlivě. Nenechte se vtáhnout do téhle neobjektivní hry.

„Není možné srovnávat, váš vztah je originální, s tím jejím nemá nic společného. I když najdete podobnosti, nikdy to není totéž,“ doporučuje Lucie Mucalová.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vaše manželství není stejné jako to vašich přátel. Nesrovnávejte se!Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Praktické trable

S rozvodem přátel přichází i ryze praktické problémy. Nejspíš už nebudete jezdit na společné dovolené, žádné společné oslavy Silvestra a podobně. Přáteli ale můžete být i nadále, nemusíte si vybírat mezi ním a jí. „Jsou vašimi přáteli z nějakého důvodu. Rozhodli se odejít ze svého manželství, nikoli z vašeho přátelství. Zkuste nikomu z nich nestranit, objektivita je cesta, jak to zvládnout,“ radí americký manželský poradce Kurt Smith.

Zpočátku to nebude snadné (obzvlášť pokud je jejich rozvod divoký), ale po čase se rozbouřené emoce většinou uklidní a vy budete mít stále dva dobré kamarády, i když se s nimi třeba už nebudete scházet společně.

Vše také budete muset nějak vysvětlit vašim dětem (pokud nejsou dost velké, aby situaci samy pochopily). „Může je to vyděsit. Možná budou říkat: ,Když se tohle stalo jim, nemůže se to stát i nám?'“ varuje Kurt Smith. Buďte hodně jemní, vysvětlujte, uklidňujte. Navíc, vaše děti (i děti vašich rozvádějících se přátel) jsou dalším důvodem, proč být nestranný. Mají se rády, vyrůstaly spolu, neměli byste je o cenné kamarádství připravit.

Máte za sebou zkušenost s rozvodem dobrých přátel?

Reklama

Související témata:

Načítám