Hlavní obsah

Jak se nenadřít při vánočním úklidu

Foto: Thinkstock

Úklid začínejte odshoraFoto: Thinkstock

Reklama

Vánoce se blíží a vás děsí jedna jediná otázka – Jak stihnu všechno uklidit? Letos tento problém – s naší pomocí – lehce sprovodíte ze světa. Máme pro vás totiž návod, jak si tradiční úklid rozložit tak, aby zabral co nejméně času a před svátky vše vonělo svěží čistotou! Zkuste to také!

Článek

Běháte po bytě obden s vysavačem a prachovkou, smejčíte a uklízíte a pořád to není nikde vidět? Chyba! Postupujte systematicky místnost po místnosti. Pak vám stačí dvě nebo tři hodiny týdně a do Vánoc máte byt jako ze škatulky. Zde je návod pro majitele 3 + 1, jak na to!

4 týdny do Vánoc

Úklid začněte v pokojích a místech, kde se vyskytujete co nejméně. Patří mezi ně ložnice, komora, šatna a je také čas na přerovnání skříní. Teploty mají tento týden už definitivně spadnout pod nulu, proto je zbytečné nechávat ještě po ruce podzimní kabátky a nízké boty. Přeberte všechny skříně, případně šatnu. Věci vyndejte, prach z polic setřete vlhkým hadrem, ze zásuvek ho vysajte. Věci skládejte tak, abyste ve výšce od kolen k očím, které jsou nejlépe přístupné, měli to, co používáte nejvíce. Letní a podzimní věci ukliďte klidně pod strop.

Zároveň úklid využijte k tomu, že věci, které nepotřebujete, vyhodíte. Pomocné pravidlo říká, že jakmile jste něco neměli na sobě dva roky, už to nevezmete nikdy. Úklid ve skříni je i dobrou příležitostí, jak si někde vzadu udělat místo na ukrývání vánočních dárků.

Nezapomeňte si uklidit i ve skříni, kde skladujete čisticí prostředky. Zároveň si při té příležitosti zkontrolujte, zda máte všeho dostatek pro následující týdny. Zde je seznam toho, co potřebujete:

  • univerzální čisticí prostředek,
  • dezinfekční přípravky s hydroxidem sodným,
  • přípravek na mytí oken,
  • přípravek s příměsí alkoholu na leštění skleněných ploch a zrcadel,
  • vosk či leštěnku na nábytek
  • čisticí prostředek na podlahu podle toho, jaké krytiny doma máte.

Tento týden byste měli zvládnout i velký úklid v ložnici. Čistě povlečte postele, a pokud právě nesušíte prádlo na malém sušáku v obýváku, vyperte i potah matrací. To samé platí o peřinách a polštářích z dutého vlákna. Máte-li péřové a venku neprší, dejte je na několik hodin vyvětrat. Mráz a mírný větřík jsou vítány!

Když už budete mít postel „odstrojenou“, setřete prach i z konstrukce uvnitř. Stejně tak byste měli přeleštit, případně napustit voskem či leštěnkou skříně nejen zepředu, ale ze všech stran. To platí i pro ostatní nábytek v místnosti.

„Pozor, vždy postupujte s úklidem odshora dolů, tedy začněte lustry a stíráním prachu na skříních. Někdo bohužel postupuje naopak a pak si zbytečně přidělává práci, když si špínu hrne na už uklizená místa," varuje Evžen Niedrle ze společnosti Pohodlnější život.

Umyjte okno, vyperte záclony, závěsy nebo osprchujte žaluzie. Jen na vás záleží, zda okna budete mýt všechna najednou, anebo postupně v každé místnosti při jejím úklidu. Pokud chcete, aby si záclony zachovaly svoji bělost, přidejte do praní buď uměle vyrobené bělidlo na záclony, nebo pomůže i několik prášků do pečiva.

Foto: Thinkstock

Je čas uklidit skříně a vyřadit letní oblečeníFoto: Thinkstock

3 týdny do Vánoc

Pusťte se do obývacího pokoje. Pokud zde máte vystavené sklo či hrnečky po babičce, opatrně je umyjte a nechte oschnout. Mezitím si setřete prach uvnitř skříněk. A také zvenku. Materiál nábytku ovlivňuje vhodný čisticí prostředek. „Na masiv bych doporučil vosk, na dýhu jsou lepší leštěnky a moderní lakovaný nábytek stačí setřít vlhkou utěrkou z mikrovlákna," vyjmenovává Evžen Niedrle.

Součástí obývacích pokojů bývá knihovna, které byste měli také věnovat aspoň jednou za rok patřičnou péči. Vezměte každou knihu do ruky, jemně s ní zatřepejte, aby opadal prach a provětrala se, a pak ji vraťte na místo. Ano, knihomolové se stovkami svazků se oprávněně děsí, že jim vánoční úklid potrvá do června. V jejich případě může pomoci vysavač. Zmenšete sací výkon, knihy nechte na místě a jak shora, tak zepředu je opatrně vyluxujte.

Je také čas pustit se do čištění čalouněného nábytku a celoplošných koberců. Zapomeňte na ruční drhnutí, je pracné a neúčinné. U profesionálních strojů s vysokým sacím výkonem špínu nejen rozpustíte, ale zároveň ji z koberce či čalounění také odstraníte. Přístroje si lze půjčit, přijdou zhruba na 200 korun za den, k tomu si ale ještě připočtěte čisticí prostředky. Pokud opravdu nestíháte, zkuste metodu čištění koberců našich babiček. Povrch hustě posypte jedlou sodou, nechte patnáct minut působit a důkladně vyluxujte.

2 týdny do Vánoc

Potomci už jsou jistě dostatečně natěšení na ježíška, a tak je příležitost zapojit je do úklidu dětských pokojů. Je přece důležité udělat ve skříních místo, aby se sem vešly nové hračky a oblečení, co najdou pod stromečkem! V této místnosti si zpravidla zopakujete to, co jste dělali minulé dva týdny v ložnici a obývacím pokoji.

Pokud to zvládnete rychleji, udělejte si čas i na koupelnu. Ačkoli tento prostor uklízíte každý týden, jsou přece jen činnosti, na které se nedostane. Zhruba dvakrát do roka byste měli vymýt skříňku s ručníky a kosmetickými přípravky. Pokud máte u sprchy nebo vany závěs, vyperte ho! Sprchovou hlavici namočte přes noc do octové vody, rozpustí se tak usazeniny na jejím povrchu.

Foto: Thinkstock

Udělejte si čas i na koupelnuFoto: Thinkstock

Zřejmě nejvíce práce vám pak zabere vyčistit usazeniny kolem vodovodních kohoutků, v rozích u vany či sprchového koutu a na jiných hůře přístupných místech. Umyjte také obklady a spáry mezi nimi. Jak na ně si přečtěte v článku Čistíme spáry v koupelně.

Sundejte záchodové prkénko, u nových typů to není problém, a důkladně ho opláchněte ve vodě s dezinfekčním prostředkem. Stejně tak vyčistěte nebo kupte novou záchodovou štětku.

1 týden do Vánoc

Pár dnů před Vánocemi byste měli mít už napečené a nazdobené cukroví, proto přichází čas na velký úklid kuchyně.

Vyndejte vše ze skříněk a zásuvek, uvnitř je vyluxujte a vytřete. Umyjte věci, které málo používáte a usazuje se na nich prach. Nezapomeňte setřít a zpravidla i odmastit kuchyňskou linku, a to i na hůře přístupných místech, kam každý týden nelezete.

Důkladnější péči budou žádat i kuchyňské spotřebiče. Pokud nemáte samorozmrazovací chladničku a mrazničku, odledujte je a vnitřní prostor vyčistěte a vydezinfikujte. Při té příležitosti je dobré zkontrolovat, zda tady neskladujete prošlé potraviny.

Umyjte zevnitř troubu, po velkém pečení si to zaslouží, i zde to mají jednodušší ti, co zvolili přístroje s některým ze samočisticích programů. Umyjte varnou desku. Napáleným plynovým hořákům pomůže, když je přes noc namočíte do octa, druhý den půjdou lépe umýt. A na závěr vydezinfikujte odpadkový koš a odpad u dřezu.

Pokud budete postupovat podle tohoto návodu, poslední dny před svátky budete moci trávit příjemněji než s hadrem v ruce anebo s výčitkami, že jste přece jen měli něco uklidit. Letošní Vánoce tak mohou být konečně klidné!

Reklama

Načítám