Hlavní obsah

Jak se starat o povlečení a prostěradla

Kupujete nové ložní prádlo? Poradíme vám, jak se o ně postarat, aby vydrželo co nejdéle.

Článek

Lůžkoviny jsou nepostradatelnou součástí našich domovů už po celá staletí. Jejich nákupu se vyplatí věnovat dostatečnou pozornost, neboť je důležité, aby nám naše ložní prádlo dlouho sloužilo. Kromě energie věnované správnému výběru lze životnost lůžkovin ovlivnit správnou údržbou. Že nevíte, jak na to? Pak pokračujte ve čtení.

RodinneBaleni.cz

Praní povlečení a prostěradel

Na současném trhu s bytovým textilem nenajdete oblíbenější materiál, než je bavlna, která kromě dobrých užitných vlastností dobře snáší častou údržbu. Pokud jde o povlečení, zde hraje velkou roli jeho barevnost. Světlejší odstíny můžete prát při vyšších teplotách, u barevnějších buďte opatrnější, ty už tak odolné být nemusí. Výjimku tvoří bavlněné povlečení, při jehož výrobě byly použity reaktivní barvy, a starý dobrý damašek, který patří mezi nejodolnější materiály.

Před každým praním vždy zapněte knoflíky či uzavřete zipy, abyste předešli mechanickému poškození, jež může vzniknout při odstřeďování. Prostěradla umístěte do většího pracího sáčku. I zde se u tmavších odstínů vyhněte vysokým teplotám. Nezapomínejte také na vhodný prací prostředek bez obsahu bělidel, který nezatěžuje životní prostředí, a samozřejmě aviváž, jejímž úkolem je ochrana prádla proti lámání. Nevýhodou bavlny je poměrně vysoká mačkavost, které se ale v případě krepového povlečení zcela vyhnete.

RodinneBaleni.cz

Sušení ložního prádla

Po skončení pracího cyklu lůžkoviny dobře roztřepte, narovnejte a přehoďte přes prádelní šňůru. Na věšení za rohy pomocí kolíčků ale raději zapomeňte, aby nedošlo ke zdeformování či změně tvaru prádla. To platí i v případě sušení ručníků a osušek. V letním období uchraňte prádlo od přímého poledního záření. Sluníčko sice bělí, ale na barvy už tak pozitivní vliv nemá. V každém případě v létě věšte prádlo raději naruby a včas je posbírejte, abyste se vyhnuli nežádoucímu přesušení. Bavlna poškozená tímto způsobem hodně práší, špatně se žehlí a začne se brzy lámat. Pokud doma máte sušičku, rozdělte prádlo z jednoho pracího cyklu do dvou várek na sušení, aby nebylo moc pomačkané.

RodinneBaleni.cz

Důležitá rada závěrem

Při údržbě jakéhokoliv prádla se vždy řiďte pokyny výrobce, které najdete na štítku výrobku. Tmavší odstíny při prvním praní raději perte odděleně nebo jen s ostatním tmavým prádlem.

Zmiňované lůžkoviny koupíte v e-shopu RodinneBaleni.cz, který nabízí až 50denní lhůtu na vrácení zboží.

Reklama

Načítám