Hlavní obsah

Jak si poradit s výběrem záclon a závěsů

Foto: rodinnebaleni.cz

rodinnebaleni.czFoto: rodinnebaleni.cz

Záclony najdete téměř v každé domácnosti. Zútulňují interiér a přidávají mu na eleganci. Také brání vniku nečistot do místnosti. Poradíme vám, jak na výběr.

Článek

Staré záclony či závěsy už dosloužily a ohlížíte se po nových? Než začnete vybírat, ujasněte si, jaký konkrétní design se hodí do vašeho interiéru a také to, jaký typ zvolit. Přinášíme několik rad, které vám usnadní rozhodnutí.

Hotová, nebo metrážová?

Předtím, než si začnete vybírat materiál, barvy a vzory, ujasněte si, jestli dáte přednost metrážové, nebo hotové zácloně.

Hotové záclony – jsou již ušité v konkrétních rozměrech a jsou uzpůsobeny nejčastějším typům oken nebo balkonových dveří.

● Metrážové záclony – prodávají se v metrech a v různých šířkách, stejně jako látky na oblečení. Pokaždé však vyžadují úpravu, nejčastěji našití řasicí pásky nebo založení okrajů.

Foto: rodinnebaleni.cz

Záclona IRIS - béžováFoto: rodinnebaleni.cz

Jak určit správnou velikost u hotových záclon?

V takovém případě je nutné, abyste znali přesné míry okna nebo balkonových dveří.

● Šířka – vyměřujte od ostění k ostění. Následně zjištěnou šíři znásobte dvěma a přičtěte cca 40 cm, aby se překrylo ostění ke konci garnýže.

● Délka - tady záleží na výšce okna a na vašem vkusu, neboť záclony mohou sahat do jedné třetiny, do poloviny okna, nebo také k radiátoru či až na zem.

Foto: rodinnebaleni.cz

Zatemňovací závěs ZEUS - hnědáFoto: rodinnebaleni.cz

Praktické závěsy pro každou domácnost

Při výběru závěsů obvykle bereme v potaz design a materiál. Tím nejpoužívanějším je 100% polyester, který zaručuje snadnou a rychlou údržbu. Přírodní materiály naopak vyžadují složitější péči a musí se častěji prát i žehlit.

Jakou zvolit míru zatemnění

Chcete-li mít v místnosti úplnou tmu, zvolte závěsy typu blackout, které zcela zabraňují průniku světla zvenku. Hodí se především do ložnic či dalších místností, kde chcete spát a nebýt rušeni denním světlem nebo nočním pouličním osvětlením. Dobrou službu udělají i v místnosti, kde chcete sledovat filmy. Pokud nepotřebujete místnost zcela zatemnit, sáhněte po tzv. dimout závěsech, které vytváří příjemné šero, a na rozdíl od zatemňovacích závěsů propustí cca 10 % světla.

Foto: rodinnebaleni.cz

Závěs HYPNOS - tmavě šedáFoto: rodinnebaleni.cz

Další užitečné vlastnosti závěsů 

Mezi další klady závěsů bezesporu patří tepelná izolace, ať už jde o držení tepla v místnosti v zimním období, nebo naopak zabránění vniku horka v létě. Kdo bydlí ve městě, náležitě ocení nepatrné odhlučnění oken.

Rádi byste si zakoupili hotové závěsy a záclony vysoké kvality? Pak neváhejte navštívit internetový obchod RodinneBaleni.cz, kde najdete široký výběr bytového textilu do celé domácnosti.

Načítám