Hlavní obsah

Jak si říct o vyšší plat? Tyhle 4 věty nikdy neříkejte!

Foto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Foto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by nechtěl vyšší plat. Jestli by se ale někdo měl opravdu naučit, jak si správně o navýšení mzdy říct, jsou to ženy. Vydělávají totiž výrazně méně než muži a v komunikaci s nadřízenými jim mnohdy schází zdravá asertivita. Tady je návod, jak si (ne)říct o zvýšení platu.

Článek

Podle průzkumu evropského statistického úřadu Eeurostat, který v roce 2015 porovnával platy žen a mužů v rámci zemí EU, na tom není Česká republika vůbec dobře. České ženy totiž vydělávají v průměru o 22,5 procenta méně než pánové, což je po Estonsku druhý nejhorší výsledek.

Podle Romy Newman a Karen Gately, dvou australských byznysmenek a žen, které aktivně pomáhají ostatním ženám v oblasti kariéry, to chce v prvé řadě přidat na asertivitě a troše zdravé agresivitě. Jednoduše se naučit sebrat odvahu a zaklepat na dveře nadřízeného.

A tady je pár rad, jak hovor o zvýšení platu (ne)začínat.

1. Jsou to roky, co jste mi naposled zvedli plat

I když je to naprostá pravda, není to vhodná věta, kterou hovor se šéfem začít. Je to v podstatě výčitka, okamžitý útok, a snižujete tím šance, že se doberete toho, o co vám jde. V podstatě hned touhle první větou v nadřízeném vyvoláte nechuť vám vyjít vstříc.

Naopak je lepší začít hovor klidně a hlavně tím, jaký přínos pro firmu představujete. „Je mnohem lepší, když připomenete, co všechno už jste pro firmu udělala, a co dalšího plánujete do budoucna,“ radí podnikatelka Romy Newman.

Když řekne ne: Pokud šéf zvýšení odmítá, ukažte mu svou loajalitu a oddanost. Projevte pochopení pro současnou (finanční) situaci firmy, dejte najevo, že chápete, ale zároveň to nemění nic na vašem přání. Prostě chápete, že teď to nejde, ale zkusíte to později. Možná dokonce odejdete s příslibem zvýšení platu v nějakém časovém horizontu.

2. Vím, že nemáte moc času, ale…

Opět špatně. Tak jako skoro u všeho, i tady je správné načasování základem úspěchu. Proto není vůbec vhodné vtrhnout k šéfovi a překvapit ho uprostřed pracovního vytížení.

Navíc řešení zvýšení platu se většinou neodbyde jednou desetiminutovou diskusí, mnohdy je to vleklé jednání, sled mnoha setkání, která třeba u vyšších pozic mohou zabrat i několik měsíců. Vysledujte, kdy má nadřízený málo práce a tento čas využijte k jednání.

Když řekne ne: Nenechte se odradit. Strach z dalšího odmítnutí vám nesmí zabránit v tom, abyste to za čas opět zkusili. Rozhodně ale nepolevujte v pracovním nasazení, naopak je potřeba dokázat, že ani odmítnutí na vašem nadšení pro práci nic nemění, a že tím spíš si vyšší plat opravdu zasloužíte.

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Když si jdete říct o přidání, tak s dobrou náladou. Nikoho neobviňujte, nestěžujte si, nežebrejte. Klidně a s úsměvem předneste věcné argumentyFoto: Production Perig, Shutterstock.com

3. Ostatní vydělávají mnohem víc než já

Ne! Plat je soukromá věc a správně byste ani neměli vědět, kolik vaši kolegové vydělávají. Pokud to víte (prozradila vám to kamarádka na účtárně, kolega se vám svěřil a podobně), stále je to soukromá informace, kterou byste neměli využívat ve svůj prospěch.

Navíc ne vždy platí, že za stejnou práci berou lidé stejné peníze. Výši mzdy ovlivňují nejrůznější faktory (předešlé zkušenosti, dosažená praxe, vzdělání a podobně). Vy byste si o vyšší plat měli říct ve chvíli, kdy vy sami máte pocit, že si ho zasloužíte, a ne proto, že někdo jiný vydělává víc.

Nezačínejte tedy hovor dětinským „to není fér“, ale zkuste to pojmout spíš jako obchodní jednání. Točit by se mělo kolem toho, proč by firma měla investovat zrovna do vás, ne proč neberete stejně jako Máňa z vedlejší kanceláře.

Když řekne ne: Zeptejte se, jak můžete jeho rozhodnutí změnit. Jak můžete zlepšit svou práci, aby měl i on pocit, že si zasloužíte víc peněz. Pokud je problém v tom, že firma prostě nemá finance na zvyšování platů, zkuste si vyjednat jiné nefinanční benefity, které vám mohou zpříjemnit život (využití různých slev spřátelených firem, práce z domova, volná pracovní doba, vzdělávací kurz…).

4. Kupujeme dům, potřebuji víc peněz

Bohužel, jakékoli změny ve vašem soukromém životě (koupě domu, narození dítěte, rozvod) nemají nic společného s vaším platem a s jeho případným zvyšováním. Tohle není žádný argument, vaše soukromí šéfa nemusí vůbec zajímat.

Když řekne ne: Pokud veškerá jednání selhala a váš nadřízený vám stále odmítá zvýšit plat, musíte přijmout zodpovědnost za svá nesplněná očekávání. Pokud skutečně cítíte, že si zasloužíte víc, hledejte jinde. Nemusíte hned protestně dávat výpověď, ale rozhlížejte se, oslovte své známé, odpovídejte na inzeráty, zkuste si nějaké pohovory a třeba narazíte na práci, která vás víc uspokojí i po finanční stránce. Nejhorší je zůstat, a cítit se zneuznaně.

Řekli jste si někdy o zvýšení platu? A jak to dopadlo?

Reklama

Načítám