Hlavní obsah

Jak si užít prodloužený víkend? V autě i na rozhledně!

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Reklama

Podle všeho by se měly vrátit teploty, které dovolí sundat svetry, i když vyloženě letní slunečné dny zatím nečekejte. I tak to ale vypadá, že byste si mohli prodloužený víkend užít. Jak a kde?

Článek

Nečekejte vyloženě letní počasí, však máme ještě pořád jaro. Ale zas taková bída to nebude. Pátek by měl být jasný až polojasný a odpoledne byste si mohli užít příjemných dvaceti stupňů. Rána budou sice chladná a místy se vyskytnou i přízemní mrazíky, ale s tím se chvíli před příchodem „ledových mužů“ přece počítá. Navíc teploty by měly být až 27 °C. A že by mělo v sobotu a neděli občas i pršet a dokonce bouřit? Vzhledem k velmi suchému jaru to snad většina lidí spíš i ocení… takže s trochou optimismu to bude skvělý prodloužený víkend. Podrobnosti o aktuální situaci si ověřte v předpovědi počasí.

Vyzkoušejte autokino

Karanténa a zákaz se shromažďovat oživily zájem o autokina – tedy sledování filmů, při kterém neopustíte sedačky svého vozu. Jestli už se vám stýská po návštěvě kina, poohlédněte se po okolí – máte docela velkou šanci, že v dosahu nějaké objevíte. Výhoda je, že si tentokrát před vás nesedne nikdo, přes koho neuvidíte, a že a šustit s popcornem můžete také jen sami sobě. Samozřejmě platí, že auta a lidé musí zůstat v bezpečné vzdálenosti! A kam lze tedy vyrazit? V Sokolově třeba do Autokina Alfa na Koupališti Michal, kde to budete mít ve 3 i 4 D. Nachystáno je i Autokino Klatovy a o promítání nepřijdou ani obyvatelé Brna, kde se autokino usídlilo v areálu BVV

Foto: Profimedia.cz

Autokino Sokolov je jedním z míst, kde si můžete film vychutnat z pohodlí vlastního vozuFoto: Profimedia.cz

Oslava v parku

Chtěli byste oslavit Svátek matek, který připadá na neděli, rodinným výletem? Pokud počasí dovolí, můžete využít akci Zámku Loučeň, který maminkám v tento den nabízí vstupné zdarma do parku a zahrady. Brána do samotného zámku bohužel ještě chvíli zůstane uzavřena. Což ale nevadí, labyrint je totiž raritou, kterou nenajdete ani jinde v Evropě a za návštěvu stojí, zejména teď, když vše tak pěkně kvete. No a když k tomu přidáte ještě objednávku piknikového koše s dobrotami, bude to dárek, na který maminka dlouho nezapomene!

Cestou ze zámku můžete navštívit i další zajímavé cíle, jejichž přehled najdete na této mapě.

Foto: zamekloucen.cz

Jestli na to bude počasí, oslavte Svátek matek třeba v parkuFoto: zamekloucen.cz

Do ZOO lodí 

Po dlouhé pauze už se otevřely zoologické zahrady – sice zatím jen venkovní výběhy, ale i tak to je dobrý tip na víkendový výlet. A ozvláštnit si ho můžete ještě tím, že za zvířaty nepojedete autem nebo autobusem, ale parníkem! Během plavby se můžete podívat na pražské památky a užít si netradičních výhledů na okolí řeky. I do organizace těchto plaveb sice zasáhla opatření proti koronaviru, ale i tak si to jistě užijete! Podrodrobnosti o pravidelné lodní lince, která svůj provoz zahájila už 1. května, najdete na stránkách Paroplavby.

Víc o tom, jak v omezeném režimu funguje ZOO Praha zas hledejte na jejích stránkách.

Foto: paroplavba.cz

Do ZOO Praha můžete dojet netradičně lodíFoto: paroplavba.cz

Naplánujte výlet do zelena

Už pomalu plánujete, kam vyrazíte na výlet, až se udělá hezky? Asi máme všichni dost uzavřených prostor, takže dobrou volbou bude vyrazit někam „do zelena“. S těmito dvěma průvodci budete navíc obohaceni o znalosti, které můžete cestou vyprávět spoluvýletníkům. První z nich je kniha Zámecké zelené komnaty – krása panských zahrad. Jejich autorem je Václav Větvička a Jan Rendek. Díky této knize můžete objevit to, co jste možná zatím přehlíželi – zámecké zahrady a parky. A že jich po republice je!

Druhou knihou je Velký průvodce lesem, autoři jsou Eva-Maria Dreyer a Wolfgang Dreyer a díky barevným fotografiím vás naučí vás rozpoznat stovky druhů rostlin, živočichů a hub. Dozvíte se ale i to, že je les vlastně velký propojený svět, kterému byste v mnohém mohli pomoci i vy.

Foto: Archiv nakladatelství

Do krásných zahrad vás zavede kniha Zámecké zelené komnaty, kterou pořídíte v e-shopu Vašut za 499 Kč. Velký průvodce lesem koupíte v e-shopu Kazdaza 318 KčFoto: Archiv nakladatelství

Rozhlédněte se!

Být týdny jen v bytě nebo domě, bez možnosti se podívat pořádně po okolí? Že už stačilo? Pak se vydejte co nejdříve třeba na místo, odkud je vidět daleko do kraje. Kromě kopců to jsou i mnohé rozhledny. A kam ale vyrazit? Pomocníkem při výběru vám může být mapa rozhleden, kterou najdete na stránce Rozhledovým rájem. Rozhodovat se tak můžete nejen podle místa, kde se rozhledna nachází, ale třeba i podle její výšky či materiálu. Zároveň je velice praktické ověřit si, zda má vámi vybraný cíl výletu otevřeno.

Foto: lasska-brana.cz

Foto: lasska-brana.cz

Ocenili byste i další tipy na výlety po naší krásné zemi? Najdete je například v článku 6 krásných zřícenin, které doteď unikaly vaší pozornosti

Reklama

Související témata:

Načítám