Hlavní obsah

Jak si vybrat boty na aerobik

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kvalitní boty jsou základem!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Výběr vhodné obuvi je jedním ze zásadních faktorů pro zdravotně nezávadné cvičení. Jaké boty jsou důležité při aerobiku? A na co se mám zaměřit při nákupu?

Článek

Jako instruktor aerobiku se při svých hodinách snad nejvíce setkávám s dotazem, jaké si mám pořídit boty na cvičení. Vedu 12 lekcí aerobiku týdně, a prakticky není hodina, aby někdo nepřišel s dotazem, jaké boty jsou nejvhodnější a které si má koupit. Vím, že koluje spousta polopravd a mýtů o botách na aerobik, a já se je pokusím objasnit: Jsou boty při aerobiku důležité? Je nutné si koupit drahou značkovou botu? A kdy je třeba boty vyměnit?

Pokusím se vysvětlit, jak to vlastně všechno je. První rada zní: Noste vybranou obuv pouze do tělocvičny. Stále přetrvává názor, že stačí koupit tenisky na tržnici, popř. začít cvičit v botách, ve kterých jsem přišel z venku. Často se také stává, že si člověk vezme boty určené na jiný sport. Ale zdraví máte jen jedno a věřte mi, že to jednou poznáte

Sám nemám rád poučování o zdraví, ale z vlastní zkušenosti vím, že nekvalitní boty mohou zničit prakticky celou postavu. Obuv na aerobik je vyvinuta ve spolupráci s ortopedy, je speciálně odpružená, zabezpečená proti nárazům na páteř, a hlavní funkcí boty je držení nožní klenby.

Jaké by měly být boty na aerobik:

  • Musí mít dostatečné vypolštářování (cushioning) tak, aby byly schopné absorbovat 2-5násobný náraz váhy vašeho těla při každém dopadu těla.
  • Musí mít dobře odpruženou patu a špičku - při nedostatečně odpružené obuvi dochází k přenosu na celý pohybový systém (páteř a klouby). Platí, že čím lepší odpružení, tím vyšší cena.
  • Boty na aerobik musí být dostatečně stabilní a s boční podporou, aby vyhověly všem směrům pohybu, horní materiál obuvi by měl zpevnit přední část chodidla.
  • Pohyblivost v příčné klenbě nohy - jediné místo, kde by měla být aerobní obuv poddajná.
  • Vhodný střih a pohodlí - jde především o pocit, že bota dobře padne, drží vás, špička nohy by se neměla dotýkat špičky boty, vhodný je vysoký vrchol bot pro dostatečnou oporu kotníku.
  • Pokud střídáte více sportovních aktivit a nechcete investovat do speciálních aerobikových bot, kupte si boty na cross-training, které jsou vyrobeny pro víceúčelové sporty, ale pokud cvičíte aerobik alespoň dvakrát týdně, nechci vás vidět v jiné obuvi než v aerobikové!¨

Než si koupíte nové boty:

  1. Pokud máte staré aerobikové boty, prohlédněte si je, protože ty řeknou nejvíc o typu vaší nohy, a jak boty opotřebováváte (sešlapaná podrážka na patě, roztrhaná špička).
  2. Rozmyslete si dvakrát, pokud chcete měnit značku bot. Pokud jste měli štěstí s určitým typem bot a dobře vám seděly, zůstaňte u této značky.
  3. Pokud jste nikdy neměli aerobikovou obuv - poraďte se s instruktorem, kamarádkou (nedejte vždy na rady prodejce) dejte na instinkt (ne na barvu).
  4. V dnešní době je výběr bot i na jednotlivé aerobikové aktivity (dance, step, spinning). Zeptejte se.
Foto: sportmall.cz

Na trhu je už dnes opravdu z čeho vybíratFoto: sportmall.cz

Nyní nejhorší část - samotný nákup a návštěva obchodu, číslování

  • Určitě navštivte obchod s velkým výběrem.
  • Připravte si tak kolem 2500 korun (sledujte slevy), ale dají se koupit boty i za 5000 korun (o ceně to není).
  • Nevěřte vždy prodavačům a jejich slovům „bota se rozchodí", ano, povolí, ale měla by být pohodlná hned.
  • V dnešní době platí - kupte si značku bot, která se zaměřuje na aerobik (nekupujte podle vzhledu).
  • Pokud máte jednu nohu větší než druhou, kupte si větší velikost. Pozor - velikost sportovních bot se může lišit od klasické. A nezapomeňte na americké a evropské číslování. Prostě zkoušejte a zkoušejte (obě dvě).
  • A praktická rada na závěr - zkoušejte boty na konci dne (velikost nohy je ve svém maximu).

Kdy bych měl boty vyměnit za nové?

Když si všimnete, že se noha hýbe v botě a „dělá si co chce" nebo že je bota vytahaná. Já mám aerobik 12 hodin týdně, a proto mám boty minimálně dvoje a střídám je každé tři měsíce, vám bude stačit pravidlo 3x týdně aerobik, a boty vám vydrží na šest měsíců (možná) Doufám, že jsem vám trochu poradil a věřte, že boty jsou základ.

Reklama

Související témata:

Načítám