Hlavní obsah

Jak správně pečovat o citlivou pleť?

Reklama

Denní péče o citlivou pokožku obličeje a těla je často složitým úkolem. Důkladné a šetrné čištění a výběr správných přípravků pomáhají zachovat její zdraví. Jak se tedy o citlivou pleť správně starat?

Článek

Suchá a podrážděná kůže je následkem porušení lipidové bariéry, která udržuje pružnost a vlhkost pokožky. Kvalitní kosmetické výrobky, které jsou určeny pro péči o citlivou pleť, mají určitá specifika. Jejich úkolem je optimalizace a prodloužení tzv. období klidu. Jestliže jsou vybrány správně, podle vašeho specifického typu a aktuálního stavu pleti, můžou chránit pleť obličeje, pokožku těla i hlavy.

Specifika kosmetiky určené na citlivou pleť:

  • neobsahuje látky, které můžou být potenciálním alergenem
  • posiluje přirozenou obranyschopnost kůže
  • chrání pleť před stárnutím
  • obnovuje pružnost pleti

Každodenní péče o pleť obličeje

O svoji pleť byste měli pečovat pravidelně dvakrát denně – ráno a večer. Konkrétní podobu péče přizpůsobte specifickým potřebám a stavu své pleti.

Ranní péče

Používejte přípravky na obličej, jež pokožku nevysušují. Vyhýbejte se mýdlům, pleťovým vodám a čisticím gelům, jež obsahují alkohol. Nejdříve pleť vyčistěte pleťovým mlékem a pleťovou vodou. Ranní péči doplňte hydratačním krémem, případně krémem s UV filtrem a očním krémem. Dopřejte si také zvláštní péči, například sérum. Pokud to vaše pleť vyžaduje, hydratujte ji podle potřeby i přes den.

Večerní péče

Důkladně očistěte pleť čisticím mlékem, gelem nebo micelární vodou. Pro výživu, podporu a regeneraci během spánku naneste krém nebo sérum určené na večerní použití. Nezapomeňte na oční krém na citlivou oblast kolem očí. Občas doplňte péči použitím pleťových masek a peelingů podle typu pleti.

Péče o pokožku těla

Používejte tělovou kosmetiku určenou k péči o tělo a pravidelně pokožku promašťujte. Upřednostňujte sprchování před koupáním a používejte šampony a sprchové gely určené pro citlivou kůži, které nedráždí a nevysušují. Nezapomínejte ani na prací prášky, protože svědění, pálení nebo tvorba puchýřků na těle můžou být příznaky alergie na prací prostředky.

Institut citlivé pleti

Pro více tipů, jak pečovat o citlivou pleť, navštivte Institut citlivé pleti na webových stránkách InstitutCitlivePleti.cz.

Autorka: MUDr. Božena Grünwaldová

Reklama

Související témata:

Načítám