Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Kvůli ekzému se neholí. Vadí to mužům?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Dcera paní Milady trpí atopickým ekzémem. Kvůli léčbě a zlepšení projevů jí lékaři zakázali holit si postižená místa, což se týká nohou. Ona je tak schovává a bojí se, že ji nikdo nebude chtít. Jak ji může matka povzbudit a dodat sebevědomí?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Milady (51):

Vážený pane Hausmanne,

četla jsem vaši poslední odpověď slečně Lindě ohledně jejího tetování a souhlasím s vaší reakcí, že by si ho měla kvůli svému příteli odstranit. Já mám na vás podobný esteticko-vztahový dotaz, který trápí mou jednadvacetiletou dceru.

Loni na jaře jí diagnostikovali atopický ekzém a doporučili, aby na místech, která má nejvíce postižená, nepoužívala příliš kosmetiky a ideálně se na nich neholila. Bohužel měla dost zasažené nohy, a tak si je od té doby neholí (myslím, že i díky tomu se jí ekzém o hodně zlepšil).

Nicméně nevypadá to vůbec hezky, schovává své nohy, jak může, moc ji to trápí a mě také. Bohužel si myslí, že kvůli tomu si nemůže najít žádného přítele. Seznámila se se dvěma, ale ani s jedním jí to nevyšlo. Stydí se svléknout, nechce chodit plavat, do sauny, nikam, kde by mohly její nohy být vidět... Nejradši by si nohy zase oholila a na celou léčbu se vykašlala, ale to také dle mě není řešení – ten ekzém také není na pohled moc pěkný. Takže to pro ni nemá dobré řešení. Moc se o ni bojím, že se uzavře do sebe, pořád říká, že se žádnému klukovi nebude líbit a že bude radši sama. Já pevně věřím, že si toho svého muže najde, ale budu moc ráda za váš chlapský pohled. Vím, že to má moc těžké, ale jak ji mohu uklidnit a dodat jí sebevědomí? Děkuji vám za pomoc. Milada

Vážená paní Milado,

nelitujte nápadníků vaší dcery, kteří ji nechali kvůli pár chlupům na nohách. Jejich hierarchie hodnot nestála za nic. Je ovšem možné, že dnes to je standardem – tančit podle módního diktátu zvrhlých médií. Standard dnešních jedenadvacetiletých dětí ale netřeba brát vážně.

Depilační pamóda trvá jen asi dvě poslední desetiletí. Až do nedávna se tedy lidé po tisíciletí zamilovávali, aniž by jim něco takového stálo v cestě. Filmové hvězdy 20. století nebyly žádné nestvůry a chlapi byli ochotni se vraždit kvůli každému chloupku, který jim vykoukl z pod plavek. Já osobně jsem své partnerce přikázal nechat si i chlupy v podpaždí – jako to měla Raquel Welch či Olga Schoberová. Dámské ochlupení je důkazem ženské dospělosti. Nahá depilovaná žena stojící ve stoji spatném připomíná nedospělou holčičku.

Ze své soukromé statistiky vím, že ohromné procento mužů, má-li volbu, upřednostňuje ženy v přirozené podobě. Chlupy na nohou jsou vzrušující tím, že signalizují bohatě zdobený klín. Naštěstí se v poslední době zdá, že se „přirozenost“ vrací. Kosmetické kliniky dokonce nabízejí málo zarostlým dámám transplantace na intimní místa podobné vlasovým transplantacím u plešatých mužů. Stránky a časopisy pro pány nabízejí speciální rubriky s „přirozenými“ ženami. Významní fotografové (Drtikol, Saudek), jejichž výstavy jsou dodnes aktuální, považovali depilaci za odpornou a ignorovali ji.

Je tedy zřejmé, že silná poptávka po přirozenosti přetrvává a obavy vaší dcery, že je to něco nepatřičného, jsou liché a založené na vyjádření lidí bez vlastního názoru. Z jejího quasi-hendikepu bych udělal přednost: Depilovanými ženami je zamořený svět, což zvyšuje unikátnost a hodnotu těch přirozených. Navíc je v každém mladém člověku kus rebelství, což je v podstatě odboj proti konformitám. Tak ať si holka zarebeluje a baví se tím! Musí se k tomu ale hrdě a s grácií hlásit a o své pravdě být přesvědčena. Pokud jí k nahlodání sebevědomí stačí pár politicky korektních mediálních metrosexuálů (rovněž vyholených, jak znám z hokejové kabiny), udělala jste chybu někde ve výchově.

To sebevědomí jí ovšem dodá kvalita všech ostatních ukazatelů přirozené ženské krásy, především štíhlá postava a kultivovanost ducha. Dosáhnout a udržet obojí představuje sice každodenní práci, ale je to pořád schůdnější, než se zbavit atopického ekzému. Udrží-li si tedy vaše dcera pěknou postavu (vše ostatní je zástupný problém), ať se jde klidně vystavit třeba do sauny. Vedle depilovaných břichatic s fialovými vlasy a umělohmotných barbín bude zářit.

Reklama

Načítám