Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Mám mít dítě s o 13 let mladším přítelem?

Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Reklama

Manželství čtenářky Jany se rozpadlo. Nyní už přes rok bydlí s přítelem. Zdá se, že všechno klape. Všechno až na věkový rozdíl. Se svými obavami se obrátila na Josefa Hausmanna.

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz Jana napsala: „Jsem rozvedená již sedm let. S přítelem se máme moc rádi, navíc si rozumí i s mojí desetiletou dcerou, je pro ni kamarád. Chtěla bych ještě jedno dítě, on tvrdí, že by se mnou dítě také chtěl. Pořád váhám, jestli do toho jít, když je mi 38 let a jemu 25 let. Chtěla bych úplnou rodinu, mám ale strach, zda to spolu zvládneme. Manžel byl o tři roky starší a také nám to nevyšlo, takže jen ve věku to určitě není. Zajímal by mě váš názor, zda je tak mladý muž již vyzrálý na dítě a rodinu.“

Vážená paní Jano, moc rád bych napsal, ať do toho kvůli úplné rodině jdete. To bych ovšem musel hlouběji poznat vašeho přítele, abych zahnal pochybnosti, které přede mnou vyvstávají z vámi předložených strohých faktů. Z nich vyčnívá nepřirozený věkový rozdíl. Nezlobte se, ale není normální (vím, že se dá o slově „normální“ filozofovat), když si pětadvacetiletý mladíček navážno nabrnkne ženu, které táhne na čtyřicet, a jejíž dcera by mu mohla za pár let být přirozenější partnerkou než její matka.

Určitě jste nenapsala všechno. Ten váš přítel je asi nějakým způsobem postižený. To samozřejmě neznamená, že je špatný člověk, chraň Bůh! Ale něco s ním je. Na základě chladného kalkulu by pro vás bylo lepší, kdyby se jednalo o deficit fyzický. Dejme tomu, že nemá nohu, a tak na seznamovacím trhu bere zboží pro něj dostupné. Zachovalá paní s dcerkou je v jeho situaci slušná volba, zvlášť když mezi vámi funguje „chemie“, jak píšete. Takový případ je přirozený a na vašem místě bych do toho šel.

Jiná věc je ale, když se jedná o nějaký deficit psychického rázu. Proč ten, promiňte, zajíček, nelítá s kamarády po světě, nehoní ženské, nesportuje, nekoníčkuje, necestuje, ale sedí u jedné paní a hraje si s její dcerkou? Může to být pocit méněcennosti, fóbie ze světa, autismus a já nevím co ještě… Vsadil bych se, že vyrůstal bez táty, nebo s ušlápnutým otcem. Nejhorší z možných patopsychologických projevů by byla citová nezralost. Ta by mohla vyplout na povrch úplně kdykoli a seknout vás jako vlastní bumerang. Pokud je tedy váš přítel fyzicky v pořádku a nastává druhá varianta, šel bych na vašem místě za psychologem a rozebral s ním přítelovy povahové rysy. Teprve po vyloučení diagnózy „citová nezralost“ bych se s ním pouštěl do vážnějších projektů.

Pak je tu ještě třetí možnost, že jste si z pytle, ve kterém je mezi milionem černých kuliček jedna bílá, vytáhla tu bílou. Jako se to stalo před padesáti lety paní v Arizoně, když vyhrála v loterii pět miliard, nebo chlápkovi na Sibiři, jemuž někdy za vlády Kateřiny II. spadnul na hlavu meteorit…

Považujete velký věkový rozdíl za vážné riziko pro milostný vztah i založení rodiny?  

Reklama

Načítám