Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Manžel o sebe nedbá a chová se hrozně

Foto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Foto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Reklama

Helena má problémy s mužem. Ze slušného a příjemného partnera se stal neupravený hulvát, navíc ji často dost nespravedlivě kritizuje. Helena jeho chování nerozumí, její kamarádka si dokonce myslí, že má manžel milenku a chce tímto způsobem dosáhnout rozvodu. Co poradí Josef Hausmann?

Článek

Helena je zmatená a nerozumí chování svého manžela. Proto napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz:

Vážený pane Hausmanne, můj muž se ke mně chová v poslední době hrozně. Nechápu, co jsem mu udělala, nejsem si ničeho vědoma. Vždycky byl laskavý a slušný, ale v posledním roce se jeho chování ke mně pořád zhoršuje. Nic, co udělám, mu není vhod, a přestože na sebe dbám, často upozorňuje na moje nedostatky. Přitom sám se začal chovat téměř odpudivě, schválně doma nosí oblečení, o kterém ví, že se mi nelíbí, hlasitě si ulevuje u jídla, ač to dříve nedělal, vyvolává zbytečné hádky. Skoro bych řekla, že se snaží mi sám sebe znechutit. Ačkoli já si to nemyslím, kamarádka tvrdí, že má asi ženskou a že chce, abych vztah ukončila já, protože muži jsou prý zbabělci a neumějí to. Jaký je váš názor, myslíte, že by mohl mít milenku? Děkuji. Helena

Vážená Heleno,

z vašeho vztahu se podle všeho vytratila láska a vzájemná úcta. A protože tyhle věci nenastávají u obou zúčastněných ve stejném okamžiku, je jeden více nervózní než ten druhý. Vy budete ještě nějaký čas váhat a čekat, není-li to ze strany muže jen přechodná nenálada, než vám dojde, že ne a že je třeba se smířit s nepříjemným faktem rozpadu vztahu a začínáním znovu od nuly. Do toho se samozřejmě nikomu nechce.

V tom, že jsou muži zbabělci a neumí ukončit vztah, má vaše kamarádka pravdu – i když zde překrucuje slovo „zbabělost“ s mužskou genetickou starostí „co si chudáček nebohá počne“. Muži se bojí ženiných slz jak čert kříže (a proto jsou slzy ženskou nejsilnější zbraní). Nevěřím však, že by byl někdo schopen takto komplikované a nejisté strategie rozchodu, jak se domníváte vy. Spíše jste se mu nějak přejedla. Ostatně on vám podle všeho také. To se lidem stává. Při výčtu mužových zanedbávání jste se nezmínila o tom nejdůležitějším – jestli s vámi spí.

Poradit vám můžu jen obecně známé řešení: Sednout si spolu a rozebrat to. Říci si, jestli chcete v tomhle stavu strávit zbytek života, nebo to raději zabalíte. Přitom byste si měli vyříkat, co komu na tom druhém vadí, a výtku přijmout a nevyrazit do protiútoku typu „Vždyť ty sám chodíš doma špinavej jak vandrák“. Rozhovor to bude dost třaskavý, a proto by to šlo i „po plzákovsku“: Každý zvlášť v klidu sepsat své připomínky vůči tomu druhému a teprve nad oběma papíry se začít bavit.

Hlavní výtka vůči vám je nasnadě – jste někdo jiný, než koho si bral. Pro udržení vztahu je třeba disponovat kvalitami, pro které si mě partner vybral. Platí to samozřejmě oboustranně – kolik mužů bylo opuštěno ženami poté, co se zmrzačili nebo zchudli a přestali disponovat původními kvalitami!

Reklama

Načítám