Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Nechci ženám ubližovat sexem. Jsem divný?

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Co má dělat muž, který má výčitky z milování? Čtěte!Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martina doma ho vychovávali tak, že se sexem dopouští na ženě násilí, a on má tedy s milováním dodnes problém. Josefa Hausmanna se ptá, jestli se má ještě o něco snažit, když už je mu 42, a je tedy na sklonku svého života.

Článek

Náš čtenář Martin napsal do schránky jaktovidichlap@prozeny.cz: „Rád bych se s vámi podělil o svůj problém. A taky tak trochu dal vědět ostatním, kteří se svěřují, že jejich trable zase nejsou tak velké. Mám problém s tím, mít se ženou sex. To zkrátka nezvládnu.

Celý život jsem slyšel, že je to špatné, že pro ženy je sex velmi nepříjemný, že je to něco, co musejí vydržet a co muž chce. Tak mě to učili. Ve škole, rodiče doma, moje všechny zkušenosti se ženami jsou také takové. Když jsem pochopil, že je něco v nepořádku, navštívil jsem psychologa. Pak také dalšího a dalšího. Žádný mi nepomohl, něco tak odporného, jako je sex, bych zkrátka po ženě nemohl chtít. Je to pro mě nepředstavitelné. Kladu si také otázku, zda má smysl to ještě vůbec řešit, je mi 42 let a mám život za sebou, možná už to nemá cenu.“

Vážený Martine, poslal jste na toto rozsahem omezené fórum dotaz, který by vydal na doktorandskou práci někde na katedře psychologie.

Především není jasné, jestli vůbec sex můžete mít, tedy jste-li potentní aspoň v nějaké formě, třeba autostimulací. Jestliže ne, potom byste měl navštívit lékaře. Jestliže ano, pak je otázkou, po kom při tom toužíte. Je totiž přirozenou vlastností sexu, že – je-li to možné – chce být provozován (alespoň) ve dvou lidech, obecně ve dvou formách téhož živočišného (ba i rostlinného) druhu. To je smyslem existence a podstata téměř celé živé říše.

Pociťujete-li touhu sex provozovat s mužem, jste homosexuál – ale tak snadná diagnóza to asi nebude, to byste se nedivil ani neptal. Heterosexuál ovšem nepovažuje sex s (žádoucí) ženou za něco odporného. Možná jste měl (v dětství) nějaký zážitek, který ve Vás vyvolává nejistotu, či dokonce odpor ve vztahu k ženskému pohlaví. Zdůrazňuji pohlaví, protože z Vašeho dotazu se nezdá, že byste měl něco proti ženám obecně. Zmiňovaný zážitek (teoretizuji, co mi zbývá jiného) možná ve Vás vyvolává obdobu staropanenské hysterické reakce při zmínce o tělesnu s mužem (Fuj, chlap!).

Ve 42 letech nemáte dávno život za sebou. Možná by Vás vyléčila hodná a trpělivá žena tím, že by Vám ukázala sex z jiné stránky, než z jaké jste jej spatřil či jakou o něm máte představu. Kde takovou sehnat? Zvlášť, když máte a priori ke všem sexuální averzi? Zkuste si třeba podat inzerát na způsob: „Hledám trpělivou ženu, která by mě vyléčila z mých negativních předsudků o sexu“. (Hergot, jak to tak po sobě čtu, tak si ho možná dám sám – to vypadá na slibný zátah).

V líčení Vašeho smutného osudu je příliš mnoho nejasností, než abych dovedl něco moudřejšího usoudit.

Chápu však Váš pravý důvod, proč jste svůj příběh zveřejnil – abychom pochopili, jak jsou naše problémy s konzumací vztahů triviální ve srovnání s někým, kdo vůbec konzumovat nemůže – ani ve snu nebo v představách.

Související témata:

Načítám