Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Neví, že čekám dítě, a odjel na rok pryč

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simona (32) se ocitla ve velice nečekané a těžké situaci. Partner, s nímž už delší čas plánovali rodinu, beze slova vysvětlení tajně odjel na rok do Austrálie. A Simona právě zjistila, že je v rané fázi těhotenství. Co má dělat, to jí poradí Josef Hausmann.

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Simony:

Pane Hausmanne, prosím, jak rozumíte situaci, do které jsme se dostali s mým přítelem? Já si připadám jako ve zlém snu. Jsme spolu dva a půl roku, je nám 32 a 35 let, oba máme fajn práci a rok spolu bydlíme v jedné domácnosti. Plánovali jsme svatbu na příští léto, o dětech jsme také měli jasno, že je chceme, dokonce jsem už jednou těhotná byla, ale ve druhém měsíci jsem bohužel potratila. Teď jsme byli ve fázi, že jsme se pokoušeli o miminko, a zrovna jsem příteli chtěla říct, že jsem těhotná, ale…

Místo toho jsem totálně v šoku, protože mi před pár dny volal, že neodjel k rodičům, jak mi řekl, ale že je v Austrálii, kde chce zůstat asi rok. A že já za ním mohu třeba za pár měsíců přijet… Já jako: „Cože? To snad není možné?“ Taková cesta se přece musí nějakou dobu plánovat, organizovat a hlavně snad o ní říct své přítelkyni, ne? Jsem v šoku, pořád si říkám, jak to, že jsem něco nepoznala, jak jsem mohla být tak naivní?

Teď jsem v pátém týdnu těhotenství, myslela jsem si, že jsme na to dva, ale teď vidím, že ne. A celé to může být reálné, on pracuje jako IT, takže může pracovat odkudkoli, já ne, jsem zdravotní sestra v nemocnici. A tak vůbec nevím, jestli mu mám o miminku říct, jestli se nemám rovnou sbalit a odejít. Co byste dělal na mém místě vy, pane Hausmanne? Děkuji vám za radu. Simona

Vážená slečno Simono,

ptáte se mě, co bych dělal na vašem místě. Nuže – zoufal bych si úplně stejně jako vy. Moje obvyklá námitka o špatné volbě partnera padá, protože vy jste ho z hlediska potenciálního otcovství dost dlouho testovala a on prošel.

Podle mě byste mu o svém těhotenství měla říci co nejdříve, a to z několika důvodů. Zaprvé zjistíte, jaké jsou jeho pravé úmysly ohledně vaší společné budoucnosti, zadruhé má muž právo vědět, nestrádá-li někde jeho potomek, a zatřetí byste měla ctít právo dítěte na otce. Teprve jestli se váš přítel na toto volání nevrátí (když jako „ajťák“ může pracovat odkudkoliv), vyvstane situace v celé své tragické šíři: Partner nestojí o vás a zřejmě ani o potomka. V případě, že si dítě necháte, dostoupí pak věc do klasického právního sporu o určení otcovství a o výživné.

Ovšem ruku na srdce – celá ta jeho nenadálá cesta do Austrálie vypadá jako útěk před vámi. Mezi vámi dvěma muselo k něčemu dojít. To, že o vašem těhotenství nevěděl, jeho rozhodnutí ulehčilo. Mnohokrát jsem zde psal, že muži se natolik bojí ženiných slz a výčitek, že raději vypadají jako zbabělci a utečou zadním vchodem, než aby po přímé konfrontaci odešli středem.

Vsadil bych se, že v žádné Austrálii není (což se dá zjistit z předvolby telefonu, hlasu operátora, dotazem u jeho rodičů atd.), ale skrývá se někde na Žižkově. Pokud na vaše těhotenské volání nepřikvačí zpět (jedno, zda z Žižkova, nebo z Austrálie), smiřte se se ztrátou mužského, který – aspoň pro vás – za mnoho nestál.

Pokud se vrátí, rozpomeňte se na to, co bylo jablkem sváru, a pokuste se tento vzorec ze svého chování vymazat. Jinak bude přetrvávat důvod k partnerově dezerci i nadále... Když už tedy dnešní morálka umožňuje mladým takhle jednoduše hodit břemeno rodičovství za hlavu.

Související témata:

Načítám