Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Vyčítá mi kila navíc, i když sám je tlustý!

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Reklama

Marcela je při těle, což jí manžel pořád dokola připomíná. Přitom je mnohem větší cvalík, ale vůbec to neřeší. O názor na nefér měřítka i jednání požádala Josefa Hausmanna.

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz Marcela napsala: „Jak jsem vyrozuměla z vašich článků, domníváte se, že váha ženy, tedy její štíhlá postava, je pro šťastný vztah poměrně klíčová. Přiznávám, mám trochu nadváhu, ale pokud je u nás doma někdo obézní, tak je to manžel. Mně to nevadí, ale rozčiluje mě, že velmi často komentuje, co a kdy jím.

Také se občas nahlas pošklebuje ve smyslu: ,Vážně si chceš koupit dvoudílné plavky?' Na koupališti si bez jeho připomínek nemůžu dát ani zmrzlinu, on si ovšem dá nejen zmrzlinu, ale i pivo. Když večer chci sníst kousek pečiva, tak se vždycky ozve, že sacharidy na noc do těla nepatří. Podotýkám, že jsem zdravá, na rozdíl od manžela mám v pořádku i krevní tlak, to on se s ním roky léčí. Spíme spolu. Já mu váhu nevyčítám, nekonfrontuji ho s tím, že je tlustý. On mi to předhazuje pořád, podívej se, ta má figuru… To mi fakt přijde nefér. Co s tím mám dělat?“

Vážená Marcelo, zaprvé musím okomentovat váš poznatek, který se opakuje v řadě dopisů čtenářek. Ženám, k mému podivu, mužské panděro tolik (možná vůbec) nevadí. Dost mě to štve, protože já a všichni mně podobní se s udržením figury dost nadřeme v naději, že to pupkáčům „nandáme“. Tohle očekávání je ale zcestné, byť zdravotně prospěšné, z následujícího důvodu: ve zděděné a tisíciletou evolucí vycizelované ženské hierarchii hodnot není figura muže v popředí preferencí pro jeho přitažlivost. Tomuto hodnotovému žebříčků vévodí jeho schopnost postarat se o ženu a o rodinu.

Dobrý „starač“ může tedy své fyziognomické minusy snadno vykompenzovat penězi, dary, přívětivostí, životem v pohodlí a blahobytu. Na jeho vizáž není vyvíjen takový společenský tlak jako na vzezření žen. Například mužský společenský oděv je už po staletí stejný: kalhoty a sako. Hodnota muže spočívá ve schopnosti zaopatřovat, nikoli ve správném módním střihu toho, co mu halí tělo. Na koukání jsou tu ženy v krásných robách s hlubokými dekolty, rafinovanými účesy a líčením.

V geneticky podmíněné hierarchii mužských hodnot jsou při hodnocení ženy na prvním místě ukazatele plodnosti, a to vnímané jako tělesná krása. Štíhlost coby projev mládí a zdraví je jedním z nich. Všechny další přednosti jako dobrotivost, laskavost, inteligence, bohatství apod. jsou až na dalších příčkách. Tento hodnotový žebříček vyznávají všichni muži, i ti tlustí, tedy i ten váš. Chce vás mít štíhlou, proto vám vyčítá každou kalorii. Jemu ta tloušťka projde a on to dobře ví, jak jsem objasnil v úvodu.

Dělat s tím nemůžete nic. Takhle rozdala karty (pardon, geny) evoluce podle toho, co se kterému pohlaví vyplácelo. Jediné, co byste mohla muži předhazovat, je statistika předčasných úmrtí tlusťochů na kardiovaskulární choroby, cukrovku apod. Ohrožuje tím i vás, a sice z toho hlediska, že čím dřív váš muž „natáhne brka“, tím déle budete žít osamělá. Obávám se ale, že mu to bude srdečně jedno.

Pokud jste zažili něco podobného, mávli jste nad tím rukou, nebo to nějak řešili a vyřešili? 

Reklama

Načítám