Hlavní obsah

Jak usnadnit rodičům a prarodičům stárnutí?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jednou z nejobtížnějších věcí, které může člověk zažít, je péče o staré rodiče nebo prarodiče. Se správným přístupem se to ale dá zvládnout. Jak seniorům pomoci v adaptaci na novou životní situaci?

Článek

Jen málo lidí přemýšlí dopředu nad tím, jaké to bude, až začne jejich rodičům nebo prarodičům ubývat sil a situace bude vyžadovat řešení. Dospělé děti však může nehoda v koupelně nebo náhlá lékařská diagnóza uvrhnout do role pečovatele doslova přes noc. Jak se jí zhostit, když se vše najednou zdá být tak složité? Kromě toho, že musíte sledovat, jak vaši milovaní chátrají před očima, musíte také chodit do práce, dost možná se starat i o vlastní děti (Víte, proč jsme sendvičová generace?) nebo vnoučata a do toho ještě zaopatřit domácnost. Jak se to dá zvládnout a zároveň pomáhat rodičům nést stáří co nejlépe?

1. Myslete na sebe

Abyste mohli energii a radost dávat, musíte je i doplňovat. Člověk si dokáže zvyknout na všechno, nikdy by ale neměl zapomínat na vlastní štěstí. Najděte si každý den chvilku pro sebe, abyste se věnovali činnosti, kterou milujete – běžte si zaběhat, přečtěte pár stránek z knížky, vezměte psa na procházku nebo zajděte na víno s kamarádkou. Alespoň potom budete mít o čem vyprávět.

2. Proveďte nutné změny v domě

Pokud plánujete, že si svého seniora nastěhujete domů, proveďte změny, které vzájemné soužití usnadní. Pro lepší průchodnost se zbavte zbytečného nábytku a ukliďte z chodeb nepořádek. Pro zajištění stability upevněte na záchod a do sprchy madla a pořiďte také protiskluzové rohože. Ujistěte se, že z podlahy nikde neční do prostoru dráty ani kabely, o které by se dalo zakopnout. Pokud váš blízký trpí únikem moči, zaopatřete se do zásoby plenami pro dospělé a nepromokavými podložkami.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

To nejcennější, co můžete stárnoucím seniorům dát, je váš časFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

3. Sledujte je

Říká se, že náhoda je blbec, a v případě péče o starého člověka to platí dvojnásob. Pokud jsou chvíle, kdy je doma sám, pojistěte se, abyste měli přehled, zda je v pořádku. Nejjednodušší je pořídit mu mobilní telefon a apelovat na něj, aby jej nosil neustále u sebe.

V některých městech funguje program Signál v tísni, jak informuje Michaela Smetáková, referentka pardubického magistrátu věnující se volnočasovým aktivitám seniorů: „Jedná se o systém napojený na městskou policii, u kterého seniorovi stačí zmáčknout jediné tlačítko, které nosí při sobě, a pomoc je hned na cestě, současně s okamžitou informací na váš telefon.“ Vyžaduje-li to situace, najměte zdravotní sestru nebo pečovatelku, která k vám bude pravidelně docházet.

4. Věnujte jim čas

Staří lidé jsou pomalí, často bojují s pocity méněcennosti a trápí se tím, že už je k ničemu nepotřebujete. Jak je přesvědčit o opaku? Trávit s nimi čas (proč jsou babička s dědečkem pro vaše děti nenahraditelní). Mluvte s nimi a ptejte se, jak se mají. Uvařte si kávu, zahrajte karty, vyluštěte křížovku, zpívejte písně nebo jim předčítejte. „Kromě toho, že se nebudou cítit osaměle, jim pomůžete procvičit mozek, což je sval, který bez tréninku začne ochabovat,“ doplňuje Andrea Dutková, psychiatrička z EUC Kliniky Praha – Opatovská.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dejte jim najevo, že je potřebujete, že jsou pořád užitečníFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

5. Zajímejte se

Najděte jim aktivity i mimo domov. „Poohlédněte se, zda ve vašem městě funguje například centrum volnočasových aktivit pro seniory, zájmové kroužky, kluby seniorů a podobně,“ radí Michaela Smetáková. Zde mohou strávit příjemné chvilky ve společnosti vrstevníků a třeba si i zacvičit. „Pravidelné cvičení může seniory vitalizovat, prokrví svalová vlákna, vyplaví látky zlepšující náladu a prožívání,“ říká Andrea Dutková.

6. Kontrolujte, zda užívají léky

Zhoršování paměti, nedůslednost, lenost, únava. To vše může způsobit, že stárnoucí zapomíná užívat léky, které jsou pro udržování jeho životní pohody nezbytné. Myslete na to a kontrolujte ho. Pořiďte mu pořadač na medikaci, aby na něj zbylo jen vyndat ji z příslušného okénka a zapít.

Reklama