Hlavní obsah

5 pomocníků pro zlepšení paměti

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Reklama

Únava, špatná koncentrace, je těžké udržet pozornost. Zdá se, že mozek odpočívá. Nebo stávkuje? Stav, který někdy přepadne každého. Stav, kdy ani káva nepomůže. My ale víme o skvělých prostředcích, které mozek okamžitě proberou a ještě mu zlepší paměť.

Článek

Podle mnoha studií kofein stimuluje schopnost zapamatovat si informace a přispívá k tomu, že jste v práci produktivnější. Kromě něj ale zaujímají silnou pozici i tzv. „nootropika“. Jedná se o látky extrahované z přírodních zdrojů, které lze využít i pro syntetickou výrobu prášků a pilulek. Je dokázáno, že zlepšují paměť. Vybrali jsme 5 nejvhodnějších.

1. Ženšen

Tradičně je užíván v Asii a Severní Americe. Bylinný lék ženšen zlepšuje pozornost, paměť a koncentraci. Bývá používán i jako uklidňující prostředek pro jedince trpící úzkostí. „Podle výzkumů také pomáhá v léčbě nádorů a zmírňuje tvorbu metastáz,“ říká Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy. „Pozitivně působí i na hormonální funkce u žen. U mužů pomáhá řešit problémy s erekcí,“ dodává. Vychutnejte si jej v podobě ženšenového čaje, který seženete v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy.

2. Ginkgo biloba

Listy stromu jménem jinan dvoulaločný neboli ginkgo biloba zvyšují průtok krve mozkem. To se pozitivně projevuje na zlepšení pozornosti, koncentrace a paměti. Kromě toho pomáhá řešit problém nedokrvených končetin, časté krvácení z nosu, žilní problémy a praskání drobných cévek. Významnou roli hraje i při léčbě hemoroidů. Doplňky stravy s ginkgo bilobou seženete ve specializovaných prodejnách zdravé výživy nebo v lékárnách.

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Listy ginkgo biloby zvyšují průtok krve mozkem, což se pozitivně projevuje na zlepšení pozornosti, koncentrace i pamětiFoto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

3. Acetyl-L-Karnitin

Pro udržení energie v těle je důležitá aminokyselina Acetyl-L-Karnitin. Podle řady studií má pozitivní vliv na zlepšení pozornosti a soustředění, stejně jako na léčbu poklesu kognitivních funkcí (zjednodušeně všechny myšlenkové procesy) u lidí trpících demencí nebo Alzheimerem. Tělo ji produkuje samo, ale doplnit ji lze prostřednictvím prášku či tabletek, které najdete v prodejnách zdravé a sportovní výživy.

4. Bacopa monnieri

Ajurvédskou bylinku bacopa monnieri můžete přijímat buď v podobě čaje, nebo v tabletkách. Obojí seženete v lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou. Zlepšuje paměť a myšlení nejen u osob trpících úbytkem mozkových funkcí, ale také u zcela zdravých jedinců. Kateřina Adámková doplňuje, že pomáhá i při soustředění, nervovém vypětí, ve stresových situacích, a dokonce zlepšuje krevní oběh.

5. Resveratrol

Antioxidant resveratrol se nachází nejen v hroznovém vínu, malinách a borůvkách, ale také v arašídech a čokoládě. Podle některých studií má moc podporovat zlepšování paměti a zpomalovat stárnutí buněk.

Foto: Aimee M Lee, Shutterstock.com

Červené víno je bohaté na cenný antioxidant resveratrol, který zpomaluje stárnutí buněk a zlepšuje paměťFoto: Aimee M Lee, Shutterstock.com

Přirozenost především

„Doplňky stravy mohou pomoci k lepší koncentraci, ale mějte na paměti, že pokud tělo nemá energii z kvalitního jídla, neměli byste spoléhat pouze na doplnění energie z podpůrných zdrojů,“ varuje Ing. Soňa Vybíralová, specialistka na výživu z Brna. „To je začarovaný kruh. Je třeba vše řešit od základů. Pokud nemáte energii, mnohdy je to i tím, že málo pijete či by vám prospěl krátký pobyt na čerstvém vzduchu.“

A jaké zkušenosti se zlepšováním paměti máte vy?

Reklama

Načítám