Hlavní obsah

Jak vařit k běhání? Profesionální závodnice prozradila 3 svoje rady

Lucie Maršánová je atletka a reprezentantka České republiky. Věnuje se běhům na atletické dráze, terénním a silničním běhům a nově také běhům do vrchu. Krom toho je rovněž autorkou mnoha receptů a propagátorkou značky zdravé výživy Green Apotheke. Rádi vám přinášíme pár jejích postřehů na téma běh a vaření.

Článek

Možná je to právě váš případ. Pilně běháte, plníte předpisové tréninkové plány, ale vysněné zlepšení kondice se ne a ne dostavit. Přemýšlíte, čím to může být, ale na nic nemůžete přijít. A co vaše stravování? Nemůže být právě to tím pověstným kamenem úrazu?

Součástí zdravého životního stylu je i kvalitní stravování

Bez kvalitní výživy není zdraví. A bez zdraví nejsou běžecké výkony. Teď vás asi napadne: Co to ale vlastně znamená – zdravě se stravovat? Vodítkem mohou být pro začátek následující tři základní pravidla.

Pravidlo č. 1: Kupujte suroviny místo zpracovaných výrobků 

Základem zdravé stravy je volba kvalitních, co nejméně průmyslově zpracovaných potravin. Nešetřete a volte kvalitní suroviny od prověřených výrobců a připravujte si hodnotná jídla doma ve své kuchyni.

Skvělé a kvalitní suroviny od firmy Green Apotheke

V dnešní době někdy není snadné najít skutečnou kvalitu, ale jde to! Zkuste místní pěstitele, výrobce, se kterými se můžete třeba i osobně pobavit o tom, jak a kde to, co kupujete, vyrostlo.

Lucie Maršánová se s námi podělila o své tipy: „Já osobně miluji obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy a mohu z vlastní zkušenosti doporučit značku zdravé výživy Green Apotheke. Dlouhodobě u nich nakupuji vše možné – třeba fazole, čočku, cizrnu, pohanku, jáhly, rýži, různá semínka, oleje, ořechy, bezlepkové mouky, sušené ovoce a bylinkové čaje a zatím jsem byla vždycky spokojená."

Pravidlo č. 2: Jezte pravidelně a správné množství

V Číně se řídí jedním pravidlem – jezte, co chcete, ale hlavně to jezte pravidelně. Ráno si dopřejte bohatou snídani, protože to je doba, kdy je tělo připraveno přijmout a zpracovat nejvíce živin. K obědu si dejte běžnou porci, ale večer už to s jídlem moc nepřehánějte. Ne, že byste měli přímo hladovět, ale zvolte už jen menší porce a „lehčí“ jídla.

Důležité je také dodržení správného poměru příjmu makroživin (měli byste za den přijmout přibližně 60–80 % sacharidů, 10–15 % bílkovin a 5–15 % tuků), vitaminů a minerálních látek. Obecně však platí, že byste jako běžci na 1 kg své hmotnosti měli přijmout 1,4–1,8 g bílkovin, 5–9 g sacharidů a 0,5–0,8 g tuků. Na konkrétní výpočet toho, kolik a jaké makroživiny máte přijmout, existuje řada různých „kalkulaček“ na internetu, které pro základní orientační informaci určitě budou stačit.

Pravidlo č. 3: Omezte maso, mléčné produkty a pšenici

Maso zařazujte do jídelníčku zhruba dvakrát do týdne a jenom opravdu to kvalitní, z malých chovů. Také co se týká mléka a mléčných výrobků – zkuste je ze svého jídelníčku vyřadit, nebo jejich příjem alespoň omezit – zejména ty kravské. Doporučuji volit spíše kozí, případně ovčí mléko a výrobky z ovčího mléka. Nejen, že jsou pro naše tělo mnohem vhodnější, chovy ovcí a koz jsou u nás obvykle menší a bývá o ně mnohem lépe postaráno.

Bezmasé jídlo může chutnat skvěle!

A co ta pšenice? Když se podíváte kolem sebe, najdete ji úplně všude. V pečivu, sušenkách, uzeninách, pomazánkách, zmrzlinách a mnohdy třeba i v jogurtech. Dnešní vyšlechtěné druhy pšenice navíc obsahují výrazně vyšší množství lepku, než je pro původní druhy přirozené. Zlepšily se tak její výnosy i vlastnosti při pečení. Jaký má však tento nepřirozeně vysoký obsah lepku dopad na naše zdraví je přinejmenším diskutabilní. Každopádně vyřazením lepku dosáhnete výrazného zpestření vašeho jídelníčku. To proto, že budete hledat alternativy – nové a mnohdy i mnohem lepší. Můžete začít u pšeničné mouky, vyměnit ji za rýžovou, pohankovou, jáhlovou, kukuřičnou, kokosovou, mandlovou a spoustu dalších. Existuje také řada bezlepkových těstovin (pohankové, rýžové a kukuřičné vyrábí Green Apotheke v bio kvalitě).

Bezlepkové dorty jsou mnohdy mnohem chutnější než z pšeničné mouky. Třeba tenhle dýňový koláč z pohankové mouky je bezkonkurenční

Konkrétní tipy a recepty pro váš zdravý „běžecký“ jídelníček již brzy najdete na našem blogu ZDE .

Zatím se zkuste držet těchto tří pravidel a přesvědčte se o tom, že se vaše stravování obrátí směrem k lepšímu. Kdo by nechtěl zůstat zdravý, vitální a pln energie. Takže pozor – na zdravém stravování snadno vzniká závislost, stejně jako na běhání. No, však to znáte 😊

Načítám