Hlavní obsah

Jak velký strom vybrat na zahradu? Řiďte se výškou i rozpětím koruny

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Nedílnou součástí snad každé zahrady bývají stromy. Aby však plnily svoji funkci a zároveň měly dobré podmínky k růstu, musíte pečlivě vybírat, jaký a kam zasadíte.

Článek

Stromy mají nejen užitkovou, ale také okrasnou funkci. Často slouží jako zastínění, chrání před větrem a přirozeně rozdělují prostor. Pokud vyberete správné druhy, zahradě vtisknou osobitý ráz, vytvoří příjemné prostředí a vy se na ní budete cítit dobře. A naopak, chybně zvolená dřevina může nejen vyrůst tak, že zastíní většinu pozemku, ale její rozvětvené kořeny můžou narušit vydlážděné cestičky, dokonce ohrozit dům. V neposlední řadě padající listí či plody na pozemek sousedů bývají příčinou sporů. Poradíme vám, na co všechno byste při výběru stromů měli pamatovat.

Každá rostlina potřebuje prostor

Sázíte je většinou jako malé, ale až vyrostou, můžou nadělat víc škody než užitku. Už při výsadbě si proto představte, jak bude strom veliký za deset, patnáct let, a porovnejte to s prostorem, na který jej chcete vysadit. Zvažujte nejen výšku, do jaké doroste, ale i tvar a strukturu koruny, jeho půdní a světelné nároky. Rovněž věnujte pozornost tomu, kam bude dopadat stín stromu a co kolem něj případně hodláte vysadit.

Nedejte se zmást výškou kmene

Zvlášť ovocné stromky mívají označení zákrsek, palmeta, čtvrtkmen, polokmen či vysokokmen. Nedejte se však tímto tříděním ukolébat! Značí totiž výšku nasazení koruny, nikoli reálnou výšku kmene a rozpětí větví. „Před dvaceti lety jsme chtěli na zahrádce třešeň. Byli jsme šťastní, že jsme sehnali odrůdu s označením čtvrtkmen. Ano, větve má nasazené nízko, nicméně šířka koruny zabírá polovinu naší zahrady. Aspoň, že má skvělé, chutné plody, chodí si je k nám natrhat celá ulice,“ směje se Martin Novák.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Malé zahrádce sluší kultivary

Do malých zahrad je lepší zvolit spíš velký keř nebo stromek menšího vzrůstu. Vhodnější jsou spíš listnaté odrůdy, neboť jsou průhlednější a zabírají méně místa. Můžete je vysadit samostatně, ale i do různých skupinek, takže pak vytvářejí zajímavé kompozice. Pamatujte na to, že strom v malé zahradě by měl dosahovat maximálně osmi až deseti metrů. Měl by být atraktivní v různých ročních obdobích, naopak by neměl mít velké nároky na půdní ani vzdušnou vlhkost.

Ideální jsou štíhlé, nepříliš košaté stromy, které opticky dodají zahradě určitou hloubku. Využít můžete například sakury, okrasné jabloně a hrušně, určité druhy javorů a jasanů s menší korunou a různobarevnými listy, kultivary jeřábů, převislé kultivary vrb, bříz a jilmů, případně magnolie. Existuje i celá řada kultivarů jehličnanů vhodných do menších zahrad. Nezapomeňte ovšem na to, že se o ně musíte náležitě postarat. Jak chránit stromky a keře před mrazem? Obalte je, nebo natřete!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Do velké zahrady patří solitéry

Do velkých zahrad můžete vysadit jak solitéry, které potřebují dostatek prostoru, aby vynikla jejich krása a mohutnost, tak vytvořit menší lesík či remízek. Mezi nejoblíbenější, středně velké listnaté solitérní stromy patří javor mléč, katalpa, dřezovec trojtrnný, tulipánovník tulipánokvětý nebo jeřáby. Hodně oblíbené jsou i jehličnany, které dodají zahradě zajímavý vzhled i v zimě. Mají příjemnou vůni a poskytují dokonalý stín. A jsou nenáročné na údržbu. Na rozdíl od velkých listnáčů, které vyžadují pravidelný řez, a na podzim musíte řešit spadané listí. Jak s ním naložit? Poradíme vám!

Většina dřevin je dnes šlechtěna do řady nejrůznějších kultivarů, přičemž každý z nich dosahuje jiné výšky, má odlišný tvar koruny, barvu listů a podobně. Můžete si tak vybrat ten nejvhodnější strom pro svoji zahradu, ať listnatý, jehličnatý, nebo nesoucí ovoce.

Reklama

Načítám