Hlavní obsah

Jak chránit stromky a keře před mrazem? Obalte je nebo je natřete!

Foto: PEPPERSMINT; Shutterstock.com

Foto: PEPPERSMINT; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete mít z ovocných stromků i okrasných dřevin radost po dlouhé roky, musíte zvláště ty mladé chránit před mrazem. Ideálním obdobím pro tyto práce je právě listopad.

Článek

Zvláště mladé stromky a okrasné keře ohrožuje v zimě několik věcí: sluníčko, holomráz, velké množství sněhu a také hlodavci. Jednoduchými postupy však můžete zajistit, aby vaše stromky byly patřičně chráněny a zimu přečkaly co nejlépe a s co nejmenším poškozením.

Proti slunci pomůže vápno nebo deska

I když se to na první pohled asi nezdá, tak jedním z největších nepřátel mladých stromků v zimě je slunce. Působení svých slunečních paprsků na kmen se kůra zahřívá tak, že ve kmenu začne proudit míza. Jenže po slunečném odpoledni přijde mrazivá noc – a problém je na světě, na kmeni se vlivem rozdílných teplot udělají tzv. mrazové trhliny, díky nim kůra postupně odumírá a odchlipuje se od dřeva, což může skončit i odumřením stromu.

Tradiční ochranou, který používali už naši předci, je natření kmenů a případně i silnějších větví vápnem s vodou. Ideálním nátěrem je asi 20% vápenné mléko, které jednoduše vyrobíte smícháním hašeného vápna s vodou. Do směsi můžete přidat i hlínu, barva pak lépe drží. Než se pustíte do natírání, oškrabejte z kmene případnou odumřelou kůrů, to však platí spíše pro starší stromy, které byste tímto nátěrem měli také chránit. Nátěr můžete v průběhu zimy, a hlavně v předjaří zopakovat.

Foto: Pavel L Photo and Video; Shutterstock.com

Foto: Pavel L Photo and Video; Shutterstock.com

Obal ochrání před sluncem i mrazy

Pokud se vám nechce strom natírat, můžete vytvořit slunečním paprskům fyzickou bariéru. Najděte velkou dřevěnou desku a opřete ji o kmen stromu z jižní strany. Zajistěte ji, aby ji neshodil vítr a deska stromek nepoškodila. V žádném případě desku nenatírejte tmavou barvou, zbytečně by přitahovala sluneční paprsky.

Malé stromky můžete také tzv. obalit, což je ochrání nejen před sluncem, ale i před sněhem a holomrazy. Kmen omotejte ideálně jutovinou či chvojím, použít můžete ale i staré krabice, slámu či rákos. Můžete použít i bublinkoovu fólii, musíte však stromku umožnit výměnu vzduchu, aby se kmen nezapařoval. Před balením nezapomeňte odstranit spadané listí. Jak s ním naložit? Poradíme vám!

Myši a zajíci, kterých je dnes i v městských zahrádkářských oblastech plno, ohlodávají zvláště v zimě a na jaře kůru ovocných stromů, způsobují na mladých ovocných stromcích velké škody, což má za následek časté odumřené celého stromku.

Stromky je před těmito ničiteli potřeba chránit bariérou, aby se ke kmeni nedostali. Dobře funguje ovázání stromku chvojím, lískovým či vrbovým proutím nebo rákosím a to především v dolní části kmenu, kam hlodavci či zajíci lehce dosáhnou. Tipy, jak ochránit stromky před nenechavou zvěří, najdete zde.

Foto: Berna Namoglu; Shutterstock.com

Foto: Berna Namoglu; Shutterstock.com

Sníh chrání kořeny, ale může i zlámat větve

Sněhu se v případě stromků bát příliš nemusíte. Stromkům pomáhá, neboť chrání kořeny rostlin před mrazem a zároveň dodává vláhu. Sníh tedy od stromků neodhrabávejte, kontrolujte pouze větší množství sněhu na větvích, které by se pod náporem vysoké vrstvy mohly zlomit. Rizikové jsou hlavně oblevy, kdy tající sníh změkne a případně v nočních mrazech vytvoří na větvích ledový obal.

Můžete také celý stromek či keř svázat od země až po vrchol provázkem nebo jutou, sníh pak nebude jednotlivé větve lámat, případně omotat jutou takto svázaný stromek či na něj z plátěného pytle nasadit „čepici“. Rostliny tak budou lépe chráněny a lépe se vám z nich bude odstraňovat i sněhová nadílka. To platí především pro nepůvodní a stálezelené rostliny, které sníh a mrazů snášejí špatně.

Reklama

Načítám