Hlavní obsah

Jak vybrat boty, aby vás z nich nebolely nohy? Tyhle tipy se budou hodit!

Foto: Olha Tsiplyar, Shutterstock.com

Správně volená obuv dnes je investice do stáří. Co nyní nosit, abyste jednou mohly chodit?Foto: Olha Tsiplyar, Shutterstock.com

Reklama

Zborcená nožní klenba, vbočený palec či bolesti nohou, hlavy a zad. To je jen zlomek zdravotních komplikací, které se vážou k nošení nevhodné obuvi. Naučte se ji vybírat správně a tělo vám poděkuje.

Článek

Chodidla nesou váhu celého těla, a proto je nezbytné se o ně dobře starat. Důležitou součástí péče je i výběr padnoucích bot, které jim od každodenní zátěže alespoň částečně uleví. Mezi ženami tolik oblíbené vysoké podpatky či baleríny a žabky mezi ně bohužel nepatří.

Nekonečný seznam problémů

Mezi komplikace nepatří jen pálící puchýře či bolavé nohy. Nepříjemné pocity se mohou týkat i jiných částí pohybového ústrojí. Nezřídka se objevují bolesti zad, hlavy, lýtek i jiných svalů.

V další fázi nastupují deformity, jako je například plochá noha, která spočívá ve vymizení podélné a příčné nožní klenby. Nošení příliš úzké obuvi a přetěžování paty může vést také ke vzniku bolestivého kostního výběžku, takzvané ostruhy. Řiďte se při výběru bot těmito radami, a vaše nohy se budou mít jako v bavlnce.

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Máte lýtka i kotníky zmožené dlouhou chůzí na vysokých podpatcích? Věřte, že takto nohy neposilujete, jen huntujeteFoto: perfectlab, Shutterstock.com

Univerzální bota neexistuje

Jeden pár na všechno rozhodně nestačí. Boty vždy používejte pouze k účelům a příležitostem, k nimž byly vyrobeny. Jinak hrozí riziko nejen jim, ale i vašemu zdraví. Obuv určená na sport tedy není vhodná na cestu do práce apod. Ostatně i v kategorii sportovního obutí najdete rozmanité typy, které se konstrukčně liší podle druhu sportu. K orientaci vám pomohou informace uvedené u každého páru výrobcem.

Ani vysoké, ani ploché

Patříte-li mezi milovnice vysokých podpatků, asi vás nepotěší, že jejich výše by se měla optimálně pohybovat jen mezi třemi až čtyřmi centimetry.

„Příčinou řady deformací, které lze mnohdy řešit pouze chirurgickou cestou, jsou velice často boty na vysokých podpatcích s úzkou špičkou, kdy se celá váha těla přenáší na velmi malou plochu chodidla. Typickým příkladem je vbočený palec, kdy dochází ke změně postavení palce, jenž se přiklání k dalším prstům. U těžších případů dochází dokonce k jeho podsunutí pod druhý prst,“ uvádí MUDr. Libor Filip z Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Úzké jehlové podpatky s sebou navíc nesou i riziko podvrtnutí kotníku. Zdraví neprospívá ani opačný extrém v podobě balerín a žabek se zcela plochou podrážkou. V takovém případě je zase ohrožena nožní klenba, protože se jí nedostává žádné podpory.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Ani rovná podrážka není ideální. Nejlepší je podpatek vysoký 3 až 4 centimetryFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte

Stěžejním bodem každého nákupu by mělo být důkladné zkoušení. Do obchodu se vypravte spíše v odpoledních hodinách, protože velikost nohy není po celý den stejná. Odpoledne je v důsledku chození mírně nateklá, a tedy větší. Spoléhat se na číslování odborníci nedoporučují, protože vnitřní prostor boty se u jednotlivých výrobců i typů může řádově lišit až o centimetry. Při zkoušení si nasaďte celý pár a zkuste se v něm krátce projít po prodejně.

Běžná každodenní obuv nesmí nikde tlačit a prsty by měly mít vepředu alespoň centimetrový prostor. „Dobrá bota nesmí nikde tísnit a musí podpírat nožní klenbu. Také by měla mít ohebnou podrážku, aby se noha mohla při každém kroku ,odvíjet'. Neméně důležitý je pevný a dostatečně dlouhý opatek. Kdo si není jistý, že dovede ideální botu bez pomoci odborníka nalézt, může se řídit doporučenými certifikacemi. Ty značí, že je daná obuv nezávadná a po technologické i hygienické stránce zcela vhodná,“ vysvětluje Tomáš Jurák ze společnosti Coqui.

Vše ale nestojí jen na tom, s čím budete odcházet z obchodu, nezbytná je rovněž správná technika chůze. „Krok má být přiměřeně dlouhý výšce postavy, boky se při chůzi vlní dolů a nahoru, při došlápnutí je noha v koleni téměř napnutá,“ uzavírá Jurák.

Upřednostňujete u bot vzhled, nebo pohodlí?

Reklama

Načítám