Hlavní obsah

Jak vybrat termosku? Vezměte si na to rukavice

Foto: Frolov Oleksandr, Shutterstock.com

Foto: Frolov Oleksandr, Shutterstock.com

Reklama

Máte termosku na pití a nosíte si v ní čaj na sjezdovku? Nebo tu na jídlo, v které se dobře přepravuje gulášek do práce? Ať tak či tak, poradíme, jak si vybrat termosku přímo na míru!

Článek

Vypadá to, že úkol termosky je jasný – udržet co nejdéle teplotu (případně chlad) toho, co do ní dáte. Ale je i spousta dalších vlastností, které byste neměli při nákupu přehlédnout. Hlavní je vědět, zda potřebujete termosku na tekutiny, nebo na pokrmy. Je mezi nimi rozdíl – hlavně ve tvaru a objemu. Dáme vám i pár tipů.

Termosky na pití

Nápojové termosky do tašky mívají nejčastěji objem mezi 0,5–1 litrem. Ty stolní pak i ke dvěma litrům.

Uzávěr bývá šroubovací nebo naklikávací. Šroubovací je jednodušší – zašroubujete a pak při nalévání částečně vyšroubujete. Je méně náchylný k poškození a dá se dobře omýt. Naklikávací se také zašroubuje, ale pak se při nalévání jen stlačuje mechanismus v horní části. Je náchylnější k opotřebení a hůř se udržuje, protože se nedostanete do všech částí uzávěru, ale zase udržuje déle teplotu. Většina termosek má ještě horní uzávěr, který slouží i jako hrneček.

Termosky na pití většinou připomínají tvarem lahev. „Ty se dobře drží v ruce. Na trhu jsou ale i ty, které kopírují vzhled plechovky,“ říká designérka Andrea Fišarová ze společnosti Favi. Rozhodně by vám měla sednout do ruky – a to i v rukavicích, pokud je určena na ven.

Pamatujte i na praktičnost. Termoska by se měla dobře vymývat – na překážku je například příliš úzké hrdlo. „V nedávném testu termosek jsme za něj dávali minusové body. Ztěžuje nalévání nápojů, zvyšuje riziko opaření a také kvůli němu nevidíte, jak je termoska plná,“ doplňuje Hana Hoffmannová z dTestu.

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Lepší než šroubovací je termoska s uzávěrem, který reaguje na stisk, pití v ní si drží teplotu déleFoto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Termosky na jídlo

Říká se jim termohrnec nebo termomísa. Mohou mít podobu mísy se zacvakávacím víkem, mohou vypadat jako hrnec nebo si můžete koupit vícepatrový jídlonosič. Na trhu jsou i menší modely – určené na svačinu nebo na dětskou stravu, ty mívají i lžičku nebo vidličku.

Plastové uchovají teplotu až asi 8 hodin, kovové pak podle kvality 12–16 hodin, titanové se chlubí, že to je i více než 24 hodin.

Vybírat můžete nerez, sklo i plast

Je jedno, jestli budete vybírat termosku na pití nebo jídlo - použité materiály jsou stejné a liší se odolností, tepelně-izolačními vlastnostmi, výslednou hmotností a také cenou.

Nejlevnější bývají plastové termosky s vnitřní nerezovou nebo skleněnou nádobou a izolační pěnovou vrstvou. Ty není radno moc přenášet, jsou spíš stolní. Mezi ty patří i termosky s keramickou vrchní vrstvou.

Odolnější, lehčí a s lepší izolací jsou pak čistě kovové – dvouplášťové kovové termosky, o jejichž izolaci se stará vakuum mezi těmito dvěma vrstvami. Nejčastěji bývají nerezové a z ušlechtilé oceli, cenu určuje zpracování a výsledná hmotnost termosky, ty nejkvalitnější slibují udržení teplotu i přes 20 hodin.

Nejluxusnější, nejlehčí a s nejlepšími izolačními vlastnostmi jsou titanové, ale to už je třešnička na dortu, za kterou si zásadně připlatíte.

Co najdete na trhu

Pomůžeme vám s výběrem a nabídneme pár tipů termosek na jídlo i pití. Pokusíme se zabrousit do všech cenových kategorií.

Foto: Archiv firem

Zleva: Termohrnec s poklicí Lavender, Banquet Culinaria, objem 2,5 l, vnitřek nerez, v e- shopu 4home za 259 Kč. Termomísa Orion, vnitřek nerez, objem 5 l, v e-shopu Eva za 499 Kč. Lamart termo jídlonosič, třípatrový, vnitřek nerez, víko vzduchotěsné a vodotěsné, objem 1,8 l, v e-shopu Alza za 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Thermo konvice Ernesto, nerezový korpus, obsluha jednou rukou, objem 1 l, v e-shopu Lidl za 249 Kč. Termoska s pumpičkou, nerez, objem 3,5 l, v e-shopu Drento za 841 Kč. Retro termoska Juggie Nordal, objem 1 l, povrch umělá hmota, vnitřek sklo, v e-shopu Westwingnow za 477 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Designová láhev Waterdrop, nerezová dvojitá stěna, objem 0,5 l, v e-shopu výrobce za 765 Kč. Termohrnek Srdce, objem 0,5 l, nerez a keramika, plastové víčko s těsněním s uzavíratelným otvorem pro pití, v e-shopu decoDoma za 249 Kč. Thermos Mountain FFX, zeslabovaná nerezová ocel, skvělé izolační vlastnosti, objem 0,9 l, v e-shopu Hanibal za 1299 KčFoto: Archiv firem

Tipy navíc 

Aby vám termoska sloužila co nejlépe a dlouho, měli byste pamatovat na pár detailů.

  • Termosku můžete předehřát, nebo zchladit, čímž prodloužíte její výdrž. Naplňte ji nejdřív vroucí vodou a teplý nápoj do ní vlijte, až když se termoska ohřeje. U studeného ji předem ochlaďte studenou vodou nebo ledem a teprve pak naplňte.
  • Nikdy v termosce nenechávejte dlouho stát zbytky nápoje nebo jídla. Vždy po použití ji vymyjte a otevřenou ji nechejte dobře vyschnout, aby se v ní netvořily plísně a nemnožily bakterie.
  • Omývejte vždy pečlivě všechny její části.
  • Do myčky ji dávejte jedině tehdy, pokud to výrobce doporučuje.

V čem uchovat čaj teplý, to už víte. V čem ho ale nejlépe uvařit? Jestli právě vybíráte rychlovarnou konvici, podívejte se na článek: Co umí dnešní rychlovarné konvice? Třeba ohlídají čaj.

Reklama

Načítám